Cum se schimbă regulile de acordare a concediului și a indemnizației de creștere a copilului de la 1 iulie
La data de 9 aprilie 2016 Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor a fost transmis pentru promulgare către Președintele României.
Potrivit acestui act normativ, toate persoanele care cu doi ani înainte de data nașterii copilului au realizat într-o perioadă de minim 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, inclusiv silvicultură și piscicultură și care sunt impozabile, vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, dar și de o indemnizație lunară. În cazul celor aflați deja în concediu, indemnizațiile lor vor fi recalculate.
Conform prevederilor actuale din O.U.G. nr. 111/2010, în prezent aceste persoane pot opta între un concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 1 an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap sau un concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, evident cu plata indemnizației lunare aferente. Așadar, una dintre modificările aduse de Proiectul de Lege este instituirea unei durate unice a concediului pentru creșterea copilului, eliminând cele două opțiuni prevăzute în prezent.
În ceea ce privește indemnizația lunară, cuantumul de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni nu se va modifica, în schimb cele 12 luni vor putea fi luate în considerare din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. De asemenea, prin noul act normativ se va elimina limita maximă a indemnizației care momentan este în valoare de 3.400 de lei în cazul concediului de creștere a copilului de până la 1 an și de 1.200 de lei în cazul celui de până la 2 ani, și va fi instituită doar o limită minimă de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țara garantat în plată, învederează avocatul Sonia Bălănescu.
Având în vedere că modificările aduse de acest act normativ se vor aplica începând cu data de 1 iulie, la 2 luni după creșterea salariului minim pe economie de la 1.050 de lei la 1.250 de lei, aceasta înseamnă că începând din iulie minimul indemnizației va fi în valoare de 1.062,5 de lei.
De asemenea, nivelul indemnizației lunare va fi majorat cu același procent de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară, adică 1.062,5 lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu cel de-al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.
Este important de menționat că, la fel ca în prezent, oricare dintre părinții copilului poate opta pentru intrarea în concediul de creștere a copilului și poate beneficia, în cazul în care îndeplinește condițiile legale, de indemnizația lunară și stimulentul de inserție.
În ceea ce îi privește pe părinții care în perioada în care pot beneficia de concediul pentru creșterea copilului de până la 2 ani obțin venituri impozabile, acestora le va fi suspendată acordarea indemnizației, fiind îndreptățiți să primească un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din valoarea minimă a indemnizației lunare. În plus, potrivit art. 7 alin. (2) din noul act normativ „Pentru persoanele care obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserție se prelungește astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) și (2).”.
Referitor la părinții care la momentul intrării în vigoare a legii se vor află deja în concediul pentru creșterea copilului, aceasta li se va aplica și lor.
Avocatul Sonia Bălănescu, de la Grecu și Asociații, spune că în cazul dispozițiilor din actul normativ referitoare la persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului de până la un an sau în plata stimulentului de inserție, precum și pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opțiunii se va realiza în baza cererii însoțite de actele doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani. În ceea ce privește persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea va fi realizată din oficiu în baza documentelor inițiale ce au dus la acordarea dreptului.