Cum vor face profit fondurile de pensii în 2016
Conform informațiilor publicate pe site-ul ASF, la finele lunii februarie 2016, randamentul fondului de pensii private obligatorii Aripi, administrat de Generali Asigurări, a fost de minus 1,67% față de februarie 2015. Pentru aceeași perioadă, randamentul fondului de pensii administrat de BRD a fost de minus 1,64%, iar la Alico, administrat de Metropolitan Life, randamentul a fost de minus 0,5%.
Calculele au fost făcute ținând cont de randamentul investiţional, calculat ca raport dintre valoarea unitară a activului net la sfârșitul lunii februarie 2015 şi valoarea unitară a activului net la finele lui februarie 2016 și se bazează pe datele existente pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Pentru o oglindă corectă trebuie să ținem cont că investiția în fondurile de pensii este o investiție pe 25-30 de ani, iar lucrurile sunt mereu în schimbare.
Reprezentanţii ASF au răspuns pentru ECONOMICA.NET: „Potrivit art.54 alin.3 din Norma nr. 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private cu modificările și completările ulterioare, convertirea contribuţiilor în unităţi de fond se face la ultima valoare unitară a activului net raportată şi certificată de către depozitar. De asemenea, norma stabileşte că valoarea unitară a activului net (VUAN) se calculează şi se raportează în fiecare zi lucrătoare şi are ca bază de calcul informaţiile valabile din ziua lucrătoare anterioară efectuării calculului.”
Astfel, toate persoanele care s-au angajat anul trecut în luna februarie şi au optat pentru unul din cele trei fonduri de pensii menţionate au la ora actuală în contul de pensie mai puţini bani decât au depus pe parcursul anului. În cazul fondului Aripi care a înregistat cea mai mare scădere, valoarea unităţii de fond scade de la 21,24 lei cât era în februarie 2015 la 20,88 lei în februarie 2016. Menţionăm totuşi că vorbim de investiţii pe minim 20 de ani, iar randamentele se pot schimba. De altfel, până nu demult fondul Aripi era cel mai profitabil din piaţa pensiilor private obligatorii.
Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET