David Beckham, sportivul transformat într-un brand de milioane
David Beckham s-a născut în mai 1975, la Leytonstone, în estul Londrei. Marele său vis din copilărie a fost să ajungă fotbalist. „În școală, profesorii mă întrebau ce vreau să devin când o să fiu mare, iar eu le răspundeam simplu: «Vreau să mă fac fotbalist». «Nu, ce vrei să faci tu ca să îți câștigi existența?», îmi spuneau ei. Dar fotbalul era singurul lucru pe care voiam să-l fac”, rememora David Beckham într-un interviu din 2007. Visul lui David a fost sprijinit de ambii săi părinți, pasionați de sportul cu balonul rotund și fani înrăiți ai clubului Manchester United.
ADOLESCENTUL CARE A DAT LONDRA PE MANCHESTER
A început să bată mingea la un micuț club local, Ridgeway Rovers. La opt ani, David avea deja trei sezoane jucate și peste 100 de goluri marcate pentru Rovers. Până la 16 ani, a mai trecut pe la juniorii lui Tottenham Hotspur și Brimsdown Rovers – unde, în 1990, a obținut titlul de „Cel mai bun jucător sub 15 ani”. Apoi, talentul său a atras atenția unuia dintre giganții fotbalului englez și mondial: Manchester United.
Hotărârea familiei Beckham de a părăsi Londra ca să înceapă o viață nouă la peste 250 de kilometri de casă n-a fost una ușoară. În cele din urmă, dorința expresă a lui Sir Alex Ferguson – legendarul manager al lui United – de a-l aduce în academie pe puștiul talentat al familiei a cântărit decisiv. Era vara lui 1991 și David urma, în sfârșit, să îmbrace tricoul alb-roșu al echipei de pe Old Trafford, așa cum își doreau dintotdeauna părinții săi.
Puștiul n-a înșelat așteptările uriașe ale lui Alex Ferguson. Sosirea sa la Manchester a avut impact puternic aproape imediat: în 1992, Beckham – alături de alți tineri promițători precum Ryan Giggs, Nicky Butt, Paul Scholes sau frați Neville – a câștigat cu United Cupa Angliei pentru Juniori. Mai mult, tânărul David a marcat un gol în finala cu Crystal Palace și s-a remarcat prin calitățile sale deosebite. Centra și pasa încântător, executa loviturile libere cu o precizie neobișnuită pentru vârsta lui. De altfel, peste ani, chiar Alex Ferguson avea să laude eforturile pe care Beckham le-a depus pentru a se apropia de perfecțiune în ceea ce privește loviturile libere: „Ca să ajungă la acele execuții precise, David se antrena cu o disciplină de care alți jucători nu sunt capabili.”
ÎNCEPUTURILE – ÎMPRUMUTUL LA PRESTON ȘI PRIMUL TITLU CU UNITED
În septembrie 1992, Beckham a debutat în echipa mare a lui United, într-un meci de Cupa Ligii cu Brighton. La scurt timp, a semnat primul său contract ca fotbalist profesionist. Se întâmpla în ianuarie 1993, însă drumul spre glorie era abia la început. Deși talentat, David era încă prea crud pentru a se impune la prima echipă a lui Manchester, așa că a fost împrumutat o perioadă la Preston North End, în a treia ligă din fotbalul englez. Tânărul de 19 ani n-a fost deloc convins că mutarea în ligile inferioare este benefică pentru el: „Am perceput-o ca pe un semn că un club vrea să scape de un jucător”, scria în autobiografia sa.
Totuși, luna petrecută la Preston a extrem de reușită. David a marcat două goluri în cinci apariții ca titular, după care s-a întors la United pentru finalul sezonului 1994-1995. Chiar dacă Manchester a ratat toate trofeele în sezonul respectiv, Beckham a progresat enorm alături de ceilalți tineri promițători din curtea lui United. Sir Ferguson era decis să le acorde puștilor încredere în sezonul care bătea la ușă, motiv pentru care nu a transferat nicio vedetă în pauza competițională, cu toată că în presa vremii erau vehiculate nume grele precum Roberto Baggio sau Marc Overmars.
În debutul sezonului 1995-1996, United a pierdut contra lui Aston Villa, dar Beckham a marcat primul său gol pentru „diavolii roșii”. Pe parcurs, rezultatele echipei, precum și evoluția tânărului mijlocaș așezat în partea dreaptă a terenului, s-au îmbunătățit simțitor. United, cu David titular incontestabil, a cucerit atât titlul, cât și Cupa Angliei în anul acela. Evoluția sa l-a determinat pe Sir Alex Ferguson să-i ofere tricoul cu numărul 10 pentru sezonul următor, însă n-a fost suficient încât să-i garanteze un loc în lotul Angliei pentru Campionatul European din 1996.
TRIPLA DIN 1999 ȘI RELAȚIA CU VICTORIA ADAMS
Beckham a lăsat deoparte dezamăgirea neconvocării la echipa națională și și-a continuat ascensiunea. I-a ajutat pe „diavolii” de la Manchester să câștige un nou titlu de campioană a Angliei, iar el a obținut prima distincție importanță din carieră: cel mai bun tânăr jucător al anului1996. Tot atunci a debutat și pentru Anglia, într-o partidă cu Moldova. Avea să fie primul meci dintr-o serie impresionantă de 115 pentru naționala Albionului, din care 59 le-a început din postura de căpitan.
În 1997, Beckham și noua sa iubită, Victoria Adams de la Spice Girls, au devenit favoriții presei tabloide din Marea Britanie. Atenția din media a fost chiar încurajată de proaspătul cuplu, prin ținutele afișate și informațiile personale pe care le făceau publice. Anul următor, Victoria a rămas însărcinată, eveniment care a crescut și mai mult atenția presei pentru cei doi.
Totuși, Beckham nu a fost personajul de poveste, iubit de toată lumea. La Campionatul Mondial din 1998, i-a dus pe fanii britanici de la extaz – când a marcat un gol superb din lovitură liberă, care a calificat Anglia în optimi, și la agonie contra Columbiei – când a fost eliminat în optimile de finală, cu Argentina, după ce l-a lovit pe Diego Simeone. Anglia a pierdut acel meci și a fost eliminată din competiție, iar David a devenit ținta criticilor acasă; a primit inclusiv amenințări cu moartea de la fanii furioși.
S-a revanșat în anul următor, poate cel mai reușit din întreaga sa carieră. În primăvara lui 1999, Beckham a cucerit alături de United toate cele trei trofee importante ale sezonului: campionatul și cupa Angliei, dar și Liga Campionilor Europeni, după o finală cu Bayern Munchen în care a oferit două pase de gol. Pe plan personal, anul lui Beckham a fost la fel de reușit. În martie, s-a născut Brooklyn, primul din cei patru copii ai săi. Iar în iulie, David și Victoria s-au căsătorit în Irlanda, nunta lor costând în jur de 800.000 de lire. Evident, cei doi tineri – frumoși, de succes și bogați – au intrat și mai mult în vizorul tabloidelor. Popularitatea lui Beckham începea deja să depășească limitele stadioanelor.
CEARTA CU SIR ALEX FERGUSON L-A TRIMIS LA REAL MADRID
În ciuda realizărilor de la echipa de club, în perioada următoare Beckham a avut de înfruntat criticile vehemente ale fanilor și presei din Marea Britanie, care nu uitaseră momentul de rătăcire de la Campionatul Mondial din 1998. Ca răspuns, „Becks” a câștigat încă trei titluri de campion al Angliei cu Manchester United, în timp ce performanțele la națională s-au îmbunătățit.
La sfârșitul anului 2000, a fost căpitan al Angliei, iar un an mai târziu, în octombrie 2001, a devenit erou național, după un gol înscris din lovitură liberă contra Greciei. Era o partidă decisivă pentru calificarea la Mondialul din 2002, iar Beckham a rezolvat calificarea englezilor transformând impecabil o lovitură liberă, chiar în minutul 90. A fost anul în care „Golden Balls” a fost votat Personalitatea Sportivă a Anului, de către BBC, și a ocupat locul al doilea în clasamentul pentru Balonul de Aur, după portughezul Luis Figo.
Odată cu performanțele sportive, brandul David Beckham a căpătat tot mai mult contur. „Brandul este excepțional, iar potențialul lui enorm. Niciun alt sportiv nu are brandul sau personalitatea lui Beckham”, spunea John Williamson, un consultant pe probleme de brand, în 2002. La începutul anilor 2000, Beckham reprezenta visul oricărui sponsor:era o imagine în modă, un om de succes și familist. „Datorită lui Beckham, fotbalul nu mai înseamnă doar fotbal, ci înseamnă caracter și personalitate”, explica analistul sportiv Michael Sterling.
Tocmai această popularitate din afara terenului aveau să-i încheie cariera la United. Alex Ferguson se săturase de preocupările extra-fotbalistice ale lui David, iar conflictul dintre cei doi a escaladat în 2003, la sfârșitul unui meci cu Arsenal. Cei doi s-au contrat în vestiar, iar managerul scoțian a aruncat cu o gheată înspre capul lui Beckham, care s-a trezit cu fața plină de sânge. La finalul sezonului, David a lăsat Manchesterul și s-a mutat la Madrid. Realul a plătit 35 de milioane de euro pentru starul englez.
PARISUL, ULTIMA STAȚIE ÎN CARIERA FOTBALISTICĂ
„În acest moment, e unul dintre cei mai importanți jucători din lume în termeni de marketing. Beckham e o imagine”, declara Emilio Butragueno, oficial al clubului spaniol, la momentul transferului. Avea dreptate, pentru că Beckham a devenit popular printre fanii Realului, iar suma de transfer a fost recuperată doar din vânzarea de tricouri cu numele englezului și alte produse de marketing. În 2003, imaginea lui Beckham atinsese cote maxime. Englezul a semnat un contract pe viață pentru promovarea firmei Adidas, pe 160 de milioane de dolari, jumătate dintre ei plătiți pe loc.
„Becks” a rămas patru sezoane la Real Madrid, unele nu la fel de reușite precum cele din Anglia. A câștigat doar o dată campionatul, plus o Supercupă a Spaniei, însă a rămas și astăzi unul dintre cei mai apreciați fotbaliști care au trecut pe la clubul madrilen. Chiar dacă Realul n-a excelat în acei ani, Beckham a impresionat prin efortul pe care-l depunea pe gazon. „Așteptam un băiat frumușel, dar tipul ăsta se zbate și se luptă”, scria un jurnalist spaniol. Avea un deosebit respect pentru fanii Realului, pe care îi aplauda după fiecare meci, când unii colegi de-ai săi erau deja la vestiare.
În 2007, la 32 de ani, Beckham s-a mutat în SUA. A semnat un contract cu LA Galaxy pe cinci ani, pe o sumă fabuloasă:6,5 milioane de dolari pe an. L-a dus la capăt, a cucerit două campionate ale SUA, însă a avut trei perioade în care a revenit în Europa, împrumutat de americani. De două ori în Italia, la AC Milan, și o dată în Franța, la Paris Saint-Germain, cu care a câștigat campionatul Franței în primăvara lui 2013. A fost căpitanul parizienilor la ultimul meci din carieră și a fost înlocuit în minutul 80 al meciului, în aplauzele spectatorilor.
CIFRE & TRIVIA
– În 2007, soții Beckham au primit 13,7 milioane de dolari ca să-și lanseze propria linie de parfumuri
– În 2011, David Beckham câștiga aproximativ 55.000 de dolari pe zi, din contractele de publicitate pe care le avea cu Adidas, Samsung, Armani sau Diet Coke
– Forbes estimează că averea lui Beckham este de 250 de milioane de dolari
– David Beckham s-a implicat în diverse acțiuni caritabile. Din 2005, este ambasador UNICEF, iar din 2009 este membru fondator al „Malaria No More UK”, organizație care luptă contra malariei
– David Beckham a debutat ca actor în filmul „King Arthur:Legend of the Sword”, regizat de Guy Ritchie și apărut în 2017