De ce a rămas ziua de 17 noiembrie în istorie
În anul 1996 are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România.
Emil Constantinescu, președintele Convenției Democrate Române, obține 54,41% din voturi, devenind noul președinte al României. Este politician și om de știință român. Constantinescu a fost președinte al României între anii 1996 și 2000. Din 1966 este cadru didactic al Facultății de Geologie a Universității din București. Președintele Constantinescu a reprezentat țara la principalele reuniuni la vârf care au avut ca rezultate nominalizarea României pe primul loc al celui de al doilea val de extindere a NATO (Madrid, 1997; Washington, 1999); începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (Helsinki, 1999); obținerea președinției OSCE pentru anul 2001 și intrarea în troica OSCE începând cu 2000. Acesta a lansat mari proiecte de dezvoltare a infrastructurii „România la Răscruce”, a promovat sistemul de transport al petrolului și gazelor din Asia Centrală în Europa Centrală (conducta Constanța–Trieste). În perioada mandatului de președinte a lui Emil Constantinescu au fost substanțial îmbunătățite relațiile bilaterale de colaborare cu alte state, precum și cooperarea trilaterală cu țări învecinate din Europa Centrală și de Sud-Est.
2003: Arnold Schwarzenegger devine Guvernatorul Californiei
Arnold Alois Schwarzenegger este un fost culturist și actor american originar din Austria, politician republican, care a servit ca cel de-al treizeci și optulea guvernator al statului California. A fost ales la 7 octombrie 2003 guvernator al statului California într-un scrutin special, numit recall election, menit să-l înlocuiască pe fostul guvernator al statului California, Gray Davis. Arnold Schwarzenegger și-a depus jurământul ca guvernator la 17 noiembrie 2003, pentru a servi restul mandatului lui Gray Davis până la data de 8 ianuarie 2007. La 16 septembrie 2006 a anunțat că va candida din nou pentru un mandat complet în alegerile pentru funcția de guvernator, pe care, de altfel, le-a câștigat. În mai 2004 și 2007, Schwarzenegger a fost numit unul din cele 100 de persoane cele mai influente în acel an. Al doilea mandat s-a încheiat în 2010, el nemaifiind eligibil pentru un al treilea.
1902: S-a născut Constantin Baraschi, sculptor român, membru corespondent al Academiei Române (d. 1966)
Despre Constantin Baraschi se știa că înainte de Lovitura de stat de la 23 august 1944 ar fi început să modeleze Monumentul ostașului sovietic eliberator, care apoi a fost dezvelit în Piața Victoriei în anul 1946, în prezența regelui Mihai al României. Printre creațiile sale de referință se numără două altoreliefuri pentru Arcului de Triumf, statuia „Nicolae Bălcescu”, dezvelită în 1969 la Pitești, și două basoreliefuri pentru fațada Institutului de botanică din capitală. A contribuit la detalii din iconostasul Bisericii Cașin, este autorul busturilor lui Nicolae Bălcescu, Alexandru Sahia și George Coșbuc din parcul Carol I. Este singurul sculptor român care a scris un tratat de sculptură („Tratat de sculptură", 2 vol., Editura Meridiane, 1962. Ediția a II-a în 1964). Constantin Baraschi a fost și rector la Institutul de Arte Plastice din București. Pictorul Vasile Celmare, care a studiat acolo, își amintea că Baraschi „era un tip mai aspru, deși cu suflet bun". În orașul său natal se găsește Casa memorială Constantin Baraschi. Este construită în stilul artei țărănești în sec. al XIX-lea. Pe peretele casei se află o placă memorială care amintește că aici s-a născut și a creat sculptorul Constantin Baraschi (1902–1966)
1558: Regina Elisabeta I urcă pe tronul Marii Britanii
Elisabeta I (în engleză, Elizabeth I) (7 septembrie 1533–24 martie 1603 ) a fost regină a Angliei și regină a Irlandei din17 noiembrie 1558 până la moartea sa. Deoarece nu s-a căsătorit niciodată, în ciuda numeroaselor oferte, casa Tudor s-a stins la moartea ei. A fost cunoscută și ca Regina Fecioară, Buna regină Bess sau Gloriana. S-a înconjurat de un grup de consilieri de încredere, conduși de William Cecil, I Baron Burghley. În politică a fost mai moderată decât tatăl său, fratele și sora sa. Unul din mottourile sale era Video ed taceo (Văd și nu spun nimic). A adoptat o diplomație prudentă față de marile puteri ale Europei din acea vreme, Franța și Spania. Era elisabetană sau epoca de aur, așa cum a fost numită perioada în care Elisabeta I a fost regină, a fost marcată de sporirea puterii Angliei pe plan mondial. În timpul domniei reginei Elisabeta, au fost ridicate la rang nobiliar doar opt persoane: un conte și șapte baroni. Elisabeta a redus de asemenea numărul consilierilor săi privați de la treizeci și nouă la nouăsprezece și ulterior la paisprezece. După scurtele domnii ale fraților săi vitregi, cei 44 de ani de domnie ai Elisabetei au dat stabilitate regatului și au ajutat la crearea identității naționale.
1872: Este înființată Academia Navală „Mircea cel Bătrân", din Constanța
Academia Navală „Mircea cel Bătrân" își are sorgintea în Școala Flotilei, înființată prin Decizia Ministerului de Război nr.15 din 17 noiembrie 1872, cu sediul la Galați. Pe parcursul a doi ani de studiu, în această instituție s-au pregătit ofițeri și subofițeri care au îndeplinit diferite funcții de la bordul navelor Marinei Militare, dar și ale Flotei Comerciale Române. Ulterior, învățământul superior de marină a evoluat sub diferite denumiri, conform organizărilor și reorganizărilor învățământului militar. La 29 august 1973, Școala Militară de Ofițeri Activi de Marină a fuzionat, prin Decretul Consiliului de Stat, cu Institutul de Marină Civilă creat în 1972, noii instituții de învățământ superior atribuindu-i-se numele de Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân". Prin Hotărârile de Guvern nr. 406 din 23 aprilie și nr. 551 din 17 mai 1990, Institutul de Marină a fost reorganizat ca urmare a consecințelor Revoluției din decembrie 1989, înființându-se Academia Navală „Mircea cel Bătrân", instituție militară de învățământ superior de specialitate.