De ce femeile au o inteligenţă emoţională mai mare decât bărbații
TalentSmart a testat inteligența emoțională a mai mult de un milion de oameni și a reieșit că femeile depăşesc bărbaţii. Femeile s-au remarcat în special printr-o conştiinţă de sine mai mare, un management personal, dar şi un management al relaţiilor mai ridicat. Haideţi să le luăm pe rând!
Conștiința de sine
Conștiința (de sine) sau discernamântul de sine, facultatea de a se judeca și aprecia pe sine este capacitatea de a fi în legătură cu propria persoană, de a se cunoaște și recunoaște, de a fi atent la sine. În contextul bio-psiho-social al existenței personale, aceasta este validată intuitiv și reflexiv, realizându-se saltul de la individul biologic la persoana care își constată unicitatea – deci personalitatea.
Managementul de sine
Managementul sinelui se referă la procesul de valorificare a sinelui, la obținerea unor realizări mărețe. Astfel, managementul sinelui are ca principală strategie proiectul personal de dezvoltare, care arată că știi ce vrei sa faci în viață, că ai (sau vei avea) dezvoltate o serie de competențe și că împărtășești anumite valori. Alături de alegerea strategiei, managementul sinelui presupune utilizarea unui întreg arsenal de peste 20 de instrumente și tehnici care ne ajută să ne putem mai bine în valoare, să ne acceptăm așa cum suntem și să ne prețuim mai mult.
Conștientizarea socială
Conștientizarea socială / relațională se referă la abilitatea de a conștientiza relațiile și conexiunile cu persoanele din jur. Acest lucru necesită abilitatea de a regla la limbajul corpului și alte semnale nespuse, din moment ce oamenii nu vin de obicei să spună ce se întâmplă cu ei. Aceasta este o zonă în care femeile depășesc bărbații cu o marjă destul de mare (statistic vorbind).
Managementul relațiilor
Managementul relațiilor cu este punctul culminant al inteligenței emoționale. Este nevoie să utilizezi conștiința de sine, auto-gestionarea, precum și sensibilizarea socială în mod concentrat pentru o mai bună relaționare pe măsură ce interacționezi cu alte persoane. Nu poți obține cele mai bune rezultate din interacțiunile cu alte persoane până când nu îţi înțelegi emoțiile
Avantajul inteligenţei emoţionale la serviciu
Inteligența emoțională prezintă un avantaj semnificativ pentru femei la locul de muncă. Le ajută să gestioneze mai bine relaţiile şi echipele, să ia decizii şi să comunica mai bine.
Supravieţuirea – emoţiile noastre ne atenţionează atunci când ne lipseşte impulsul natural; când ne simţim singuri, ne lipseşte nevoia de a comunica cu alţi oameni; când ne este frică ne simţim respinşi, lipseşte nevoia de a fi acceptaţi.
Luarea deciziilor – sentimentele şi emoţiile reprezintă o valoroasă sursă de informaţii, ajutându-ne să luăm hotărâri.
Stabilirea limitelor – sentimentele noastre ne ajută să tragem nişte semnale de alarmă atunci când ne deranjează comportamentul unei persoane. Dacă învăţăm să ne încredem în ceea ce simţim şi să fim fermi în a exprima acest lucru, putem înştiinţa persoana respectivă de faptul că ne simţim incomod, de îndată ce devenim conştienţi de acest fenomen. Acest lucru ne va ajuta în trasarea graniţelor care sunt necesare pentru protejarea sănătăţii noastre mintale.
Comunicarea – sentimentele noastre ne ajută să comunicăm cu ceilalţi. În cadrul comunicării dintre oameni,partea nonverbală reprezintă cel puţin 60%, iar adevărul în privinţa emoţiilor se află mai mult în „cum” spune persoana decât în „ceea ce” spune ea. De exemplu, expresia feţei noastre poate exprima o gamă largă de sentimente: teamă, bucurie, surpriză, supărare, dezgust, furie etc. Dacă suntem mai abili în arta comunicării verbale, vom fi în stare să exprimăm mai mult din nevoile noastre emoţionale, având astfel posibilitatea de a le simţi mai bine. Suntem capabili să-i facem să se simtă importanţi, înţeleşi şi iubiţi, dacă reuşim să fim cât se poate de receptivi la problemele emoţionale ale celorlalţi oameni.
Unitatea – sentimentele noastre sunt probabil cea mai mare sursă de unitate a tuturor membrilor speciei umane. Sentimentele sunt universale trecând peste graniţele religioase, politice şi culturale, cum ar fi sentimentele de empatie, compasiune, cooperare şi iertare. Acestea au potenţialul de a ne uni ca specie. Într-o viziune de ansamblu, sentimentele, ne unesc, convingerile ne despart.