De-haotizarea salariilor din sistemul bugetar
"Avem nevoie de o lege nouă de salarizare, pentru că, în sistemul de față, salarizarea în sistemul bugetar este haotică, nu se respectă niciun fel de principiu, niciun fel de criteriu. E nevoie de stabilirea unor principii, unor criterii. Noi le-am discutat deja cu instituțiile internaționale", a declarat Rovana Plumb, care a adăugat că s-au terminat deja discuţiile cu partenerii sociali din sistemul de educaţie.
Ministrul Muncii a detaliat pricipiile care vor sta la baza legii: sustenabilitatea financiară, ceea ce presupune ca majorarea salariilor să fie făcute în baza unui buget predictibil, motivarea, dar şi performanţa profesională. Acesta va fi evaluată în funcţie de mai multe criterii, cum ar fi: competențe profesionale, nivelul studiilor, coordonare, responsabilitate și impactul deciziilor, condiții de muncă, incompatibilități și regimuri speciale.
"Vor fi cinci trepte de salarizare, raportul între salariul minim și salariul maxim este de 1 la 18. Salariul minim va fi de 1.200 de lei. Încercăm să finalizăm cât mai repede această lege a salarizării. Aș vrea ca pe parcursul verii să putem să terminăm toate consultările, astfel încât, la începutul lunii septembrie, ea să poată fi finalizată. Salariul minim ar putea să fie aplicat în funcție de spațiul fiscal bugetar, cum am discutat și cu domnul ministru Teodorovici. Sigur, salariul minim pe economie va fi de la 1 ianuarie 2016, dar Legea salarizării în sectorul bugetar s-ar putea să-și înceapă aplicabilitatea din decembrie anul acesta, însă în funcție de spațiul fiscal bugetar", a explicat Rovana Plumb.