De la „Cenușăreasa” medicinei la „regina” prevenției #peabonament. De vorbă cu dr. Radu Boari, Coordonator Medical Medicina Muncii, Regina Maria

Pentru români, controlul de medicina muncii este, uneori, singura interacțiune cu un medic dintr-un an. Și nu e de mirare, prevenția medicală în România este mult sub nivelul mediu al Uniunii Europene, în mare parte din cauza lipsei unui comportament preventiv comparabil cu cel din țările vestice. De aceea, abonamentele medicale reprezintă un instrument important pentru schimbarea acestei atitudini. Prin facilitarea accesului la servicii de prevenție – gratuit sau cu discount – românii sunt încurajați în mod direct să aibă grijă de sănătatea lor și să devină conștienți de importanța vizitei preventive la medic, nu doar atunci când o problemă de sănătate nu mai poate fi ignorată.
În medie, pe an, la Regina Maria sunt efectuate 540.000 de examinări de Medicina Muncii.

Dr. Radu Boari este Coordonator Medical Medicina Muncii Divizia de Abonamente. Conform lui, afecțiunile musculo-scheletice, cauzate de lipsa mișcării și petrecerea unui timp îndelungat la birou într-o poziție incorectă, se numără printre problemele pe care le întâmpină foarte mulți angajați din zona corporativă. Dar acestea nu sunt singurele. Există studii care au demonstrat, de exemplu, o legătură între statul în poziția șezând pe perioade îndelungate și probleme de sănătate precum obezitatea, creșterea tensiunii arteriale sau niveluri anormale ale colesterolului.
„De altfel, chiar și datele noastre ne arată creșteri semnificative ale cererilor pacienților pentru analizele de colesterol (mai ales după pandemie). Valorile ridicate de colesterol în sânge determină un risc mare de atac de cord sau accident vascular cerebral, un lucru îngrijorător mai ales dacă avem în vedere faptul că mai mult de jumătate din totalul deceselor din România în 2020 au fost cauzate de boli cardiovasculare”, trage el semnalul de alarmă. Tocmai de aceea, ține să menționeze, consultul de Medicina Muncii trebuie să fie mai mult decât un aviz de aptitudine, și așa se întâmplă la Regina Maria: „Cu acest prilej, angajații au parte, de fapt, de o examinare de screening, cu precădere pentru afecțiunile cardiovasculare și de nutriție și nu sunt puține cazurile de hipertensiune arterială și de diabet zaharat descoperite prin acest control anual”.
Durerile de spate, o problemă frecventă
Revenind la afecțiunile musculoscheletice, explică dr. Boari, cele mai frecvente rămân durerile de spate, în special în zona lombară, cervicală (disconfortul la nivelul gâtului) și la nivelul umerilor. „Statisticile de la nivel european confirmă, de altfel, că afecțiunile musculo-scheletice reprezintă cea mai frecventă problemă de sănătate legată de muncă în Europa, un sfert dintre lucrători raportând dureri de spate și aproape un sfert acuzând dureri musculare – conform datelor Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA)”.
Nu în ultimul rând, adaugă dr. Boari, utilizarea repetitivă a tastaturii și mouse-ului poate provoca sindromul de tunel carpian, manifestat prin dureri și amorțeli în mâini și degete. Pentru a preveni și gestiona aceste afecțiuni, recomandă medicul, este importantă implementarea unor măsuri ergonomice adecvate, precum ajustarea scaunelor și a poziției monitoarelor, promovarea pauzelor regulate și a exercițiilor de întindere.
De asemenea, angajatorii ar trebui să ofere programe de conștientizare și instruire privind postura corectă și tehnicile de lucru sigure, dar și accesul la ședințe de kinetoterapie, de exemplu, așa cum se întâmplă prin abonamentele Regina Maria.
Sedentarismul, diabetul și obezitatea
În lumea corporativă, în care ritmul alert al vieții și stresul cotidian împing spre soluții cât mai rapide, calitatea nutriției ajunge adesea pe plan secund.
„Legătura dintre alimentația deficitară și problemele de sănătate sunt multe și, probabil, am avea nevoie de pagini întregi pentru a le atinge pe toate”, crede dr. Radu Boari. În general însă, atrage el atenția, consumul de alimente procesate, bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, poate conduce la afecțiuni precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral. Dacă le combinăm și cu un stil de viață sedentar, vom vorbi despre favorizarea creșterilor în greutate și apariția dezechilibrelor metabolice.
În timp, aceste obiceiuri contribuie la un risc crescut de boli cardiovasculare, la scăderea tonusului și productivității la locul de muncă.
#peabonament: Raluca Binder, Director Vânzări Divizia de abonamente București

Pentru angajatori, abonamentele medicale reprezintă un avantaj strategic, important într-o piață competitivă. Oferind abonamente medicale atractive, companiile își îmbunătățesc capacitatea de a atrage și reține talente noi, consolidându-și astfel brandul de angajator.
În plus, costurile asociate acestor abonamente sunt deductibile fiscal, transformându-le într-o investiție inteligentă și benefică atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Un lucru care ne bucură este tendința companiilor de a alege pachete mai complexe, cu mai multe servicii incluse la reînnoirea contractelor. Aceasta arată încrederea lor în serviciile noastre și valoarea pe care o adăugăm prin abonamentele oferite.
CITEȘTE ȘI:
Viața de corporatist. Cele două fețe ale medaliei

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 295 | Martie 2025