De la vulnerabilitate la curaj, o lectură-aventură
Brené Brown are un doctorat în asistență socială, este profesor cercetător la Universitatea din Houston, iar de 16 ani studiază curajul, vulnerabilitatea, rușinea și empatia. Ea a scris trei lucrări care au ajuns la vremea lor pe locul întâi în clasamentul New York Times al celor mai bine vândute cărți.
Una dintre acestea este Darurile imperfecțiunii, subintitulată „Renunță la cine crezi că ar trebui să fii și acceptă-te așa cum ești”.
Cartea este povestea descoperirii și practicării unui mod de viață și a filosofiei care-i stă la bază. Autoarea însăși își definește lucrarea ca pe o combinație de „memorii ale unei deșteptări spirituale” și „ghid de călătorie sufletească”.
Cu inima deschisă, umor și modestie, Brené Brown împărtășește ce-a descoperit, dar și ce-a învățat după primii zece ani de studiat sentimentul rușinii.
Acest amestec de descoperiri obiective ale cercetătorului și revelații ale femeii-soție-mamă-soră „rimează” perfect cu autoportretul de cercetător-povestitor pe care Brené Brown și-l face în discursul ei despre „Puterea vulnerabilității”.
Așadar, nu citești doar despre o lume analizată științific de cercetătorul profesionist, ci și despre trăirile și viața unei femei lucide și curajoase, care se străduiește să asimileze și să angajeze în bătăliile ei personale adevărurile descoperite în sutele de interviuri ce constituie amplul ei studiu.
Simplu spus, cartea îți arată că aceia care trăiesc din toată inima sunt convinși că ei merită asta, chiar dacă nu sunt perfecți. Acești oameni exersează zilnic cele trei „daruri ale imperfecțiunii”: curajul, compasiunea și conectarea interumană. Ei culeg roadele acestui mod de viață – iubirea, apartenența și împăcarea că sunt îndeajuns așa cum sunt – și nu se lasă opriți de sentimentele care ne împiedică să ne considerăm meritorii: rușinea și teama că suntem de neiubit.
Autoarea extrage din studiul său zece jaloane ale călătoriei către traiul din toată inima. Lucruri de cultivat, definite ca „muncă de-o viață, muncă de suflet”:
- Autenticitatea
- Compasiunea față de tine însuți
- Tăria de caracter
- Recunoștința și bucuria
- Intuiția și credința
- Creativitatea
- Joaca și odihna
- Calmul și liniștea
- Munca plină de sens
- Râsul, cântecul și dansul.
Darurile imperfecțiunii e o lectură-aventură, densă și de referință, în care sigur vei aprecia:
- Aplecarea riguroasă a cercetătorului științific către proprietatea termenilor și către definirea lor fidelă descoperirilor studiului
- Apetența scriitorului-povestitor pentru povești de viață cu valoare de exemplu personal, piese din care se alcătuiește marele puzzle al cărții
- Grija călăuzei luminate pentru călător, manifestată prin sfaturi concrete și strategii practice la finele fiecărui jalon analizat.
Dacă te știi „atins” de perfecționism, conformism, escapism, dacă nu vezi decât ce-ți lipsește, dacă îți identifici meritul personal numai prin comparația cu alții și prin obsesia productivității, dacă epuizarea îți e simbol al statutului social și anxietatea ți-a devenit mod de viață, dacă te îndoiești de sine și vocile interioare îți vorbesc doar cu „ar trebui” sau dacă a fi nepopular și a nu avea controlul te înspăimântă, atunci citește această carte. Cu un caiet și un creion la îndemână. Nu o să regreți.
Ioana Manea și-a petrecut 20 de ani din carieră ca director de creație și strategie în publicitate și branding, iar azi este lector universitar și, sub pseudonimul Captain Brainstorm, trainer și life coach specializat în creativitate, încredere în sine, charisma, vorbire publică, fericire.
Articol preluat din numărul 238/iunie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.