Decizie „nefastă” pentru comercianți: spațiile de la parterul blocurilor cu risc seismic, închise
Parlamentarii vor să îi oblige astfel pe proprietarii apartamentelor să își consolideze blocurile, dar lovesc puternic în comercianți.
Legea în cauză, consultată de Profit.ro, a trecut atât de Senat, cât și de Camera Deputaților, ca for decizional, și mai trebuie acum, în perioada imediată, doar să fie promulgată de președinte pentru a deveni aplicabilă.
Viitoarea lege, avizată favorabil inclusiv de Guvern, interzice activitățile permanente și/sau temporare în spațiile publice cu altă destinație decât cea de locuință din imobilele cu risc seismic, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de consolidare a imobilelor. Argumentul invocat este "creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției în care se află acele spații".
Va fi un „dezastru” pentru comercianții de parter de bloc
Cele mai multe clădiri cu riscul I și II sunt în București, în centrul orașului, aproape toate având la parter spații ocupate de magazine, fast-food-uri, bănci, baruri și alte centre comerciale.
Practic, aproape toate clădirile de pe bulevardele Magheru, Nicolae Bălcescu, Carol, Lipscani, Piața Romană au la parter unul sau mai multe spații în care sunt derulate activități comerciale, clădiri aflate în această situație fiind și pe Calea Dorobanți, Calea Moșilor, Calea Victoriei, Șoseaua Coletina, Ștefan cel Mare, dar și în multe alte zone adiacente sau la periferie, inclusiv în alte orașe.
Ambiguitate pe „fond”
Cum o lege nu este aplicată retroactiv, este posibil ca firmele să își poată continua activitatea până la expirarea contractelor de închiriere în vigoare sau, dacă sunt proprietare pe spațiul ocupat, vor fi obligate să accepte consolidarea clădirii pentru a mai putea lucra acolo. Legea însă nu conține nicio clarificare în acest sens, ci doar interzice activitatea în astfel de spații până la finalizarea lucrărilor de intervenție și stabilește sancțiuni pentru proprietarii acestor spații, inclusiv asociații de proprietari din bloc, care nu respectă interdicția: amendă cuprinsă între 50.000 de lei și 70.000 de lei, concomitent cu interzicerea emiterii autorizațiilor de funcționare pentru spațiul în cauză.