Descoperire istorică făcută de doi căutători de comori. Sunt cele mai vechi obiecte de aur găsite
Cei doi căutători de aur, Mark Hambleton și Joe Kania, au rămas muți de uimire când au scos la suprafață artefactele într-o zi friguroasă din decembrie. Piesele vechi de 2.500 de ani erau îngropate la mică adâncime, la circa un metru distanță una de cealaltă, informează Agerpres.
Experții de la Muzeul Britanic cred că bijuteriile din aur, care au primit numele ''Leekfrith Iron Age Torcs'', ar putea data din anul 400 î.Hr. ''Ornamentele au fost probabil purtate de femei bogate și influente, poate de persoane de pe continent care s-au măritat în cadrul comunității locale. Punând cap la cap modul în care aceste obiecte au ajuns să fie îngropate pe un câmp din Staffordshire ne va oferi o imagine de neprețuit cu privire la viața în Britania, în Epoca de Fier'', a spus Julia Farley, urator al colecțiilor din Epoca de Fier din Marea Britanie și Europa de la Muzeul Britanic.
Potrivit unor teorii, aurul ar fi fost îngropat pentru o mai bună păstrare sau ca ofrandă adusă zeilor, în memoria proprietarelor decedate ale obiectelor. Staffordshire este celebru pentru industria simbolică a olăritului, însă prea puține lucruri sunt cunoscute despre așezările din Epoca de Fier din acest comitat.