Despre salariu, la interviul de angajare. 7 semne care îți sugerează momentul în care să aduci asta în discuție
Încearcă să îți dai seama dacă angajatorul este interesat de tine
Înainte de a aduce în discuție aspectele financiare, încearcă să îți dai seama dacă angajatorul este interesat de tine, mai departe de interviu. Încearcă să îți dai seama de chimia dintre voi, de interesul pe care interlocutorul ți-l acordă.
Fă-ți temele
Înainte de a îți strica și puținul de reputație construită în fața angajatorului și de a pune pe toată lumea într-o situație stânjenitoare, fă-ți temele și încearcă să ai cunoștință despre cât se câștigă în postul pentru care tu candidezi. Poate reușești chiar să afli care sunt salariile în compania în care ai aplicat.
Ține cont de pregătirea pe care o ai
Te încadrezi ca entry level, fiind la început de drum? Atunci nu ai de ce să ai pretențiile cuiva care are mai multă experiență în câmpul muncii. Evaluează-te.
Intri într-un domeniu nou? Ia în considerare experiența pe care o acumulezi, este neprețuită.
Ține cont de care sunt riscurile aducerii în discuție, mai devreme, a problematicii financiare
Nu este niciun secret faptul că banii sunt importanți pentru noi toți. Nu vrei însă ca recrutorul să creadă că ești ahtiat după ei și că sunt cei mai importanți pentru tine. Că ești un materialist, spus mai academic.
Așa că dacă aduci în discuție salariul prea devreme, poți trimite mesajul greșit. Adu asta în discuție mai târziu, dar la un moment oportun.
Care este momentul oportun? Așteaptă să înceapă să ți se “vândă” jobul pentru care ai aplicat
La orice interviu, mai intâi se discută despre tine, apoi recrutorul începe să îți povestească despre companie, despre jobul pus la bătaie, pentru care ai aplicat, despre echipă. Acesta ar fi un moment oportun de a învedera cât valorezi tu, în contextul dorit de ei.
Partea cea mai grea este însă la final. Așteaptă să fii întrebat cât vrei tu pentru a ocupa respectiva funcție…
Mai la toate interviurile, atunci când întrebi despre salariu, vei fi întrebat ce cauți tu, cât ai dori să câștigi și, eventual, cât câștigi acum.
Încearcă să ai răspunsurile pregătite și să răspunzi cât mai ferm și mai sigur pe tine
“Uh”, “Mmm”, “Ăăă” și alte interjecții care te vor face să pari nesigur… de fapt care în mod cert te fac să afișezi nesiguranță.
În loc de încheiere, voi reveni puțin asupra a ceea ce am spus și mai devreme: nu te focusa doar pe bani. Focusează-te pe oportunitate. Nu îți fixa targeturi salariale. Încearcă să te concentrezi pe faptul că vei avea ocazia să lucrezi într-un mediu așa cum ți-ai dorit, făcând ceea ce ți-ai dorit, că doar de asta ai aplicat și… ai fost chemat la interviu.
Spor!