Doar 0,43% dintre studentii romani au plecat cu bursa in strainatate anul trecut
In contextul in care Romania si-a asumat, alaturi de statele semnatare ale Procesului Bologna atingerea pragului de 20 de procente dintre studentii romani care sa beneficieze de o mobilitate pana in anul 2020, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) isi manifesta nemultumirea fata de faptul ca nici statul, nici universitatile nu investesc suficient in aceasta directie.
"Mai mult, consideram ca o contributie majora din partea statutului ar trebui sa fie iminenta cu atat mai mult cu cat Legea Educatiei Nationale afirma ca sistemul national de invatamant superior are la baza si principiul libertatii de mobilitate nationala si internationala a studentilor, a cadrelor didactice si a cercetatorilor (Art. 118, Alin. 1, j)", se arata intr-un comunicat de joi al ANOSR, citat de Mediafax.
Conform datelor prezentate de catre Comisia Europeana, in anul universitar 2009-2010 numarul studentilor romani care au beneficiat de programul Erasmus ca oportunitate de mobilitate a fost de 3.994. Astfel, din totalul studentilor romani care au beneficiat de o mobilitate , doar 134 au mers la studii pe baza, de exemplu, a acordurilor sau parteneriatelor intre universitati, se arata in comunicat.
Aspectul principal al mobilitatilor il reprezinta raportul dintre numarul de studenti mobili ai unei universitati si numarul total de studenti ai aceleasi universitati (raport de mobilitate). ANOSR este de parere ca procentul studentilor mobili trebuie sa fie in permanenta crestere si sa atinga obiectivul propus, acela de a avea 20 la suta studenti mobili.
Universitatile de stat care au cel mai ridicat raport de mobilitate nu sunt cele mai mari universitati romanesti ca numar de studenti , ci Universitatea de Arte si Design din Cluj Napoca (6,72%), Academia Tehnica Militara (3,77%), Academia Navala Constanta (3,23%), Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti (2,31%), Universitatea Maritima din Constanta (1,62%), Universitatea de Arte din Iasi (1,61%), Universitatea de Arte din Bucuresti (1,59%), Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (1,39%), Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj (1,26%), Universitatea "1 Decembrie 1989" din Alba Iulia (1,22%), Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (1,08%), Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures (1,06%) si Universitatea Transilvania din Brasov (1,02%).
La polul opus se afla Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografie din Bucuresti si Universitatea de Arte din Targu Mures, acestea neavand niciun student beneficiar al unei mobilitati in cadrul programelor de licenta sau master in anul universitar 2009-2010.
Din aproape un milion de studenti romani, doar 0,43 la suta au beneficiat de o mobilitate in afara tarii, din 56 de universitati de stat, doar 13 au un raport de mobilitate care depaseste 1 la suta (numarul de studenti mobili/ numarul total de studenti ai universitatii).
Dintr-un total de 31 de universitati private care participa la procesul de colectare a datelor, doar 13 au studenti mobili, iar dintre acestea 13 doar doua au un raport de mobilitate de peste 1 la suta.
Cinci universitati de stat au trimis in strainatate la studii peste 40 la suta din totalul studentilor romani plecati la studii, adica 1.591 de studenti, restul de 60 la suta fiind impartit intre celelalte 44 de universitati de stat din Romania, potrivit ANOSR.
In anul 2010, in universitatile romanesti au venit 1.335 de studenti straini, adica de cel putin 3 ori mai putini decat cei care au mers peste granite.
Procentul studentilor mobili romani din totalul studentilor mobili din Europa este de numai 1,88 la suta.