Doctori in integrare europeana
Proiectul isi propune sa imbunatateasca vizibilitatea studiilor realizate de doctoranzi in domeniul extinderii Uniunii Europene, sa promoveze mobilitatea tinerilor doctoranzi din Bulgaria, Romania si Turcia, precum si integrarea europeana ca domeniu de cercetare in cele trei tari candidate la Uniunea Europeana. Bursele se adreseaza in primul rand tinerilor a caror teza de doctorat cerceteaza unul dintre cele patru domenii de baza ale studiilor europene: Integrare politica europeana, Integrare economica europeana, Istoria integrarii europene si Drept comunitar. “Teoretic, teza poate fi exact din cele patru domenii Jean Monnet sau poate sa se refere la aspectele aderarii Romaniei, Bulgariei si Turciei sau ale celor zece tari care au devenit membre UE in mai 2004. Dar se pot inscrie si doctoranzi cu teza dintr-un alt domeniu, in masura in care exista un referat sau o parte a activitatii de studiu relevanta pentru actiunea Jean Monnet.”, explica Laura Marinas, responsabil de program la ARSIE.
Finantarea si durata stagiului
Candidatii romani trebuie sa obtina, in prealabil, acceptul unui profesor universitar din Bulgaria, Turcia sau alta tara dintre cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, care sa-si asume rolul de a superviza si acorda asistenta stiintifica doctorandului. Candidatii trebuie sa identifice acest indrumator stiintific si sa-si gaseasca o locuinta pe perioada celor doua luni de zile ale stagiului doctoral.
Bursa ofera 1.900 de euro pentru cheltuielile de transport si de intretinere, suma din care 200 de euro sunt alocati pentru achizitionarea materialelor bibliografice de specialitate, pe care bursierii le vor aduce la universitatile unde sunt inmatriculati. Programul se va desfasura in perioada 15 martie – 15 mai 2005. Data limita pentru depunerea dosarelor este 14 februarie, rezultatele selectiei urmand sa fie anuntate spre sfarsitul lunii.
Proceduri de selectie
Selectia celor sase candidati din fiecare tara se va face in doua etape. Intr-o prima faza, dosarele de candidatura vor fi analizate de un comitet de selectie, format, in cazul Romaniei, din cinci membri ARSIE si reprezentanti ai asociatiilor din Bulgaria si din Turcia. Dosarul de inscriere trebuie sa contina, printre altele: copia legalizata a unui certificat de competente lingvistice, adeverinta de inmatriculare la doctoratul unei universitati din Romania, scrisoarea de invitatie din partea unui profesor/cercetator de la universitatea unde se va desfasura stagiul doctoral, planul tezei de doctorat si programul de cercetare pe perioada stagiului la universitatea de primire.
A doua etapa consta in sustinerea unui interviu. “Candidatul trebuie sa demonstreze comisiei ca are un plan de cercetare bine definit, ca universitatea pe care a ales-o si conducatorul stiintific al proiectului sau dispun de expertiza stiintifica necesara in domeniul vizat de proiect, raspunzand obiectivelor programului”, afirma Laura Marinas. Proiectul ofera doctoranzilor romani posibilitatea si sprijinul financiar de a studia intr-o tara europeana, de a intra in contact cu specialisti si institutii stiintifice din strainatate si de a se documenta temeinic in vederea finalizarii tezei de doctorat. La intoarcere, bursierii vor fi invitati sa-si prezinte rezultatele cercetarii in cadrul unor seminarii si conferinte doctorale, atat la universitatea de trimitere, cat si la alte institutii din tara. De asemenea, cercetarea fiecarui bursier va fi publicata.
Cu gandul la aderarea din 2007
Proiectul “Young Scholars from the Three Candidate Countries for an Enlarged European Union” este primul program de mobilitate a doctoranzilor romani in domeniul integrarii europene. Importanta lui este cu atat mai mare cu cat momentul aderarii Romaniei la UE este tot mai apropiat: “Speram ca acest program sa isi atinga obiectivele, altfel spus, sa faciliteze crearea unui numar suficient de mare de specialisti in domeniul integrarii europene, bine pregatiti la nivel de doctorat. Specialisti care, la randul lor, sa poata contribui la dezvoltarea cercetarii si a programelor de formare in acest domeniu, in perspectiva aderarii la UE”, declara Laura Marinas.