E.ON investeşte anul acesta în reţelele de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice
“Pentru acest an, ne-am propus cel mai ambiţios plan de investiţii din ultimii nouă ani. Deşi există unele probleme, cum ar fi cele legate de introducerea unor taxe şi recunoaşterea unor costuri, în urma dialogului cu autorităţile am reuşit să identificăm soluţii de echilibru, astfel că sperăm să putem evita pe cât posibil un eventual risc de a reduce investiţiile”, a declarat la conferinţa de presă Frank Hajdinjak, Director General E.ON România.
Investiţia în modernizarea reţelelor de distribuţie este direct legată de faptul că starea actuală a acestora este deplorabilă, afectând fluxul de alimentare dar cauzând şi accidente.
Reţelele de distribuţie din România sunt cele mai problematice din toată Europa, a spus Hajdinjak, „aici se întâmplă numeroase accidente şi explozii în sistem, întreruperi de curent”.
Compania a încercat să reducă aceste accidente, astfel că în ultimii ani a integrat câteva zeci de staţii de transformare a energiei electrice într-un sistem utomatizat care, în cazul unor disfuncţionalităţi în alimentarea cu energie electrică emite avertizări, fiind astfel posibilă intervenţia rapidă prin comandă de la distanţă. În 2013, numărul defectelor de pe reţeaua de distribuţie a gazelor naturale s-a diminuat cu 23% faţă de 2011.
E.ON Gaz Distribuţie a investit în 2013 187 milioane de lei în sistemul de distribuţie al gazelor naturale, acesta fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de 690 km şi extins pe o lungime de 93 km. Pentru acest an, reprezentanţii companiei au afirmat că bugetul prevăzut pentru investiţii de anul acesta va fi apropiat de cel din anul trecut.
E.ON Moldova Distribuţie estimează că anul acesta sunt preconizate investiţii de 210 milioane de lei, în special în infrastructura de electricitate.
România nu e pregătită pentru liberalizarea pieţei de energie
Cifra de afaceri consolidată a grupului de companii E.ON în România s-a situat în anul 2013 la 4,65 miliarde lei (cca. 1,05 miliarde de euro), în scădere faţă de anul 2012. Motivul este faptul că volumele de gaze naturale şi electricitate comercializate anul trecut s-au situat la 29,4 TWh, cu circa 13% sub nivelul consemnat în anul anterior.
Previziunile pentru acest an privind cifra de afaceri sunt de creştere, în condiţiile continuării procesului de liberalizare a pieţei. Totuşi, Frank Hajdinjak, Director General E.ON România, a specificat că există un risc al demarării calendarului de liberalizare a pieţei: acela că oamenii vor fi depăşiţi de costul energiei electrice şi al gazelor, care vor creşte, astfel că vor fi nevoiţi să se debranşeze sau nu vor reuşi să fie solvabili. Compania s-a confruntat şi anul trecut cu acest fenomen al scăderii volumelor comercializate, din cauza faptului că multe companii private dar şi instituţii bugetare nu au reuşit să îşi plătească datoriile de pe factura de gaz şi cea electrică.
„Ne pierdem clienţii, pentru că ei nu pot suporta această creştere de preţ, survenită odată cu această liberalizare a pieţei. Cred că procesul de liberalizare în România se întâmplă prea rapid, iar o soluţie ar fi ca autorităţile îndirituite să ia în calcul o amânare a acestui proces”, a spus Hajdinjak.
Vom fi contorizaţi „inteligent”
Contoarele inteligente permit monitorizarea consumului şi a parametrilor de funcţionare a reţelei în timp real, precum şi transmiterea automată a acestor informaţii către distribuitor.
La sfârşitul anului 2013, compania avea deja instalate aproximativ 36.900 contoare inteligente, urmând ca până la finele lui 2015 să fie montate circa 174.000 contoare, investiţia fiind de aproximativ 20 milioane de euro.
Investiţiile totale realizate de E.ON de la venirea sa pe piaţa din România se ridică la circa 5,2 miliarde de lei (peste 1,1 miliarde de euro).
„E.ON va continua să investească sume importante pentru securitatea şi siguranţa consumatorilor de gaze naturale şi energie electrică. În toţi aceşti ani de când este prezent pe piaţa de energie din România, E.ON a dovedit că este unul dintre cei mai importanţi investitori, dar şi un contribuabil semnificativ, virând către statul român circa 5 miliarde de lei (peste 1,2 miliarde de euro) sub formă de impozite şi taxe“, a subliniat directorul general al E.ON România.
În urma unui acord cu Electrica S.A., E.ON a achiziţionat, în luna februarie a acestui an, prin intermediul unei tranzacţii în valoare de aproximativ 31,5 milioane euro, pachete de acţiuni deţinute de compania de stat la E.ON Energie România şi E.ON Moldova Distribuţie. După exercitarea acestei opţiuni de cumpărare, E.ON România deţine 53,38% din acţiunile E.ON Energie România, respectiv 68% din acţiunile E.ON Moldova Distribuţie. Tranzacţia s-a încheiat ca urmare a deciziei pronunţate la finele anului 2013 de Curtea de Arbitraj de la Paris în favoarea E.ON România.
E.ON , parteneriere cu Adrem Invest
În luna martie a.c., E.ON România a semnat cu compania Adrem Invest un acord de parteneriat în domeniul activităţii de Revizii şi Verificări ale instalaţiilor de gaze naturale, respectiv al celei de citiri contoare. Beneficiind de experienţa şi prestigiul celor doi parteneri, obiectivul acestei asocieri este de a se impune rapid pe piaţa de profil, prin oferirea unui pachet de servicii specializate atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru companii.