EMBA- O schimbare de atitudine in conducerea unei afaceri
Teodora Aldea: In ce consta programul de EMBA pe care il propuneti candidatilor?
Bianca Ioan: Programul de Executive MBA este un program de management general care se adreseaza celor care au pozitii de conducere. Disciplinele sunt similare cu cele dintr-un program de MBA, asta inseamna tot ceea ce este necesar in organizarea unei afaceri sau in conducerea unei companii, de la finante, marketing, contabilitate, statistica, pana la discipline cu abordare in context global, management international, finante internationale, predate insa pe un alt plan, la nivel de top management.
Ce caracteristici speciale ale programului de EMBA credeti ca fac experienta manageriala absolut necesara?
Este un program in care profesorii valorifica experienta cursantilor, profesorul este un moderator, cursantii sunt cei care ofera solutii si e foarte greu sa dai o solutie de genul “ce strategie de intrare pe piata aplica o companie”, daca niciodata n-ai fost pus in situatia de a trece prin respectiva situatie. Deci practic, ei au deja pozitie de conducere, au experienta de munca, au situatii prin care au trecut, noi venim si le oferim solutii diverse, astfel incat ei sa poata construi mai departe o strategie in cunostinta de cauza.
Ce considerati ca aduce diferit acest program pe piata romaneasca?
Alegerea ASEBUSS se bazeaza pe mai multe criterii. Unul este reputatia scolii, faptul ca suntem pe piata din ’93, avem continuitate in activitate, avem ca parteneri universitati americane renumite. Un alt criteriu de alegere este compozitia clasei, cursantii, varietatea domeniilor din care ei provin, diversitatea pozitiilor manageriale. Ceea ce aduce acest program este interactivitatea la clasa.
Un element de mare atractie sunt si saptamanile rezidentiale. Incepand cu anul universitar 2003-2004, pentru cursantii care vor incepe in septembrie, am schimbat conceptul saptamanilor rezidentiale, vor fi trei saptamani rezidentiale pe an, doua saptamani in Romania, iar o alta, pentru intreaga serie, la Kennesaw State University in Atlanta.
Cum se face admiterea in acest program?
Admiterea este un proces in trei etape. Exista un dosar de inscriere care se depune de obicei pana la inceputul lunii mai, exista apoi un test scris, tip GMAT, ceea ce inseamna ca timp de trei ore se raspunde la 100 de intrebari si exista un interviu in limba engleza, cu doi dintre profesorii programului, in care sunt analizate cel putin trei aspecte: experienta manageriala, motivatia de a urma un astfel de program, intrucat exista concurenta in fiecare an, si fluenta in engleza.
Ce se intampla in saptamana rezidentiala?
In saptamana rezidentiala din Romania, care are 5 zile si se desfasoara la Neptun, sunt cursuri, incepand cu 8.30 pana la 16.30, dupa care, in cursul serii, sunt grupele de studii pentru ziua de curs urmatoare. Sunt o serie de discipline de baza predate de profesorii americani precum strategie, contabilitate, finante, marketing si negociere, cu diferente de focus de la o saptamana rezidentiala la alta.
Care sunt metodele de predare folosite?
Exista, in primul rand, metoda studiului de caz, in care cursantii au de citit pentru sesiunea de curs studiul de caz respectiv, plus teoria aferenta, iar in momentul in care se intalnesc in sala de curs, profesorul ii incita la o discutie pe tema respectiva. La finalul sesiunii se clarifica solutiile de management optime pentru respectiva situatie. A doua consta in predarea in echipa, team-teaching, preluata de la partenerii internationali, in care acelasi studiu de caz, care are evident mai multe fatete, este sustinut in mai multe cursuri – de exemplu in cursul de finante – si este preluat apoi de profesorul urmator in cursul de marketing pentru a i se studia datele din acest punct de vedere.
Cat dureaza programul?
Programul dureaza doi ani de zile, din septembrie 2003 pana in iunie 2005, spre exemplu. Cursurile se tin in Bucuresti, o data pe saptamana, alternativ, o zi de vineri sau de sambata si fiecare an academic incepe cu o saptamana rezidentiala. Ceea ce avem in plus, tot incepand de anul trecut, este o saptamana internationala, a studentilor americani in Romania. Ei vin in ianuarie pentru o saptamana, dupa acelasi tipic ca in SUA: cursuri cu studentii nostri si vizita organizata la companii.