Emmanuel Macron: Pentru România, situaţia nu este ideală, căci unele ţări profită de diferenţele salariale
Cei doi preşedinţi au susţinut o conferinţă de presă comună, care a urmat după o întrevedere departe de ochii presei şi după semnarea unor înţelegeri.
Iată ce a declarat Klaus Iohannis despre situaţia muncitorilor:
– Este foarte important să evităm simplificările inutile în această speţă. În special în Europa de Vest, nu numai în Franţa, apare tot mai des această discuţie legată de social dumping, adică evitarea unor cheltuieli sociale care nu se motivează. Nu sunt pentru sau sunt contra.
– Nu cred că v-aţi imaginat că eu şi dl Macron stăm să redactăm un draft al acestei directive. Este însă o mare nemulţumire în Franţa că sunt lucrători care aparent încearcă să eludeze sistemul, decât să se încadreze în sistem. Sunt foarte mulţi oameni care vor să lucreze în Franţa, Spania. Dacă este aşa, este foarte clar că trebuie să îmbunătăţim această directiva.
– Pe de altă parte, este dorinţa oamenilor din Est să trăiască mai bine. Ambele dorinţe sunt legitime. Nu înseamnă că oamenii din Franţa sau România nu au dreptate, ci înseamnă că directiva nu este suficient de bună. Oamenii trebuie să discute pentru a face directiva mai clară pentru toată lumea.
– Este important să se evite confuzii. Nimeni nu doreşte să inlatureze competiţia şi piaţă liberă. E clar că lucrurile nu se rezolva simplu – nu este nici pe departe suficient să se rescrie directiva, chiar în formă îmbunătăţită.
– Până la urmă, regulile europene au fost construite pentru a înlesni convergenţă. Există şi se cunosc agenţii şi firme în Europa care exploatează diferenţele de nivel pentru a face ele câştig.
– Ceea ce ne dorim este să facem lucrurile mai clare şi mai bune pentru toată lumea, pentru a avea o abordare corectă, echitabilă, faţă de toată lumea. Este evident că în domeniul transporturilor rutiere lucrurile n-au fost încă înţelese foarte bine. Acolo, problemele sunt specifice şi trebuie tratate ca atare. Nimeni nu are intenţia să creeze condiţii favorabile pentru unii şi defavorabile pentru alţii.
Iată ce a declarat Emmanuel Macron despre aceeaşi temă:
– Ce viitor vă doriţi pentru România? Doriţi ca în mod durabil salariile din România să rămână la o treime faţă de cele din Franţa? Va doriţi ca muncă calificată să se dezvolte insuficient? Sau vă doriţi ca ţara dvs. să între pe deplin în Europa, să aveţi calificări mai bune, să atrageţi talente, să vă păstraţi talentele, să aveţi oameni mai bine plătiţi care să aibă avantaje sociale şi tranziţia să se facă pe deplin.
– Înţeleg de la preşedintele dvs. că aţi ales a două opţiune, că doriţi că România să între într-o Europă mai bine integrată. Pentru România, situaţia din prezent nu este ideală, este o situaţie în care ţările profită de diferenţele salariale. Ţările care susţin staus quo-ul sunt de acord cu această situaţie, care nu este benefică pentru România.
– Europa a fost extinsă, dar cu situaţii foarte diferite în interiorul sau. Însă, totuşi, cu un proces de convergenţă – şi acesta este scopul fondurilor structurale – ţările care au costuri salariale mai slabe şi o fiscalitate diferită sunt ajutate pentru a se dezvolta şi a veni către centrul Europei.
– Dar ce se întâmplă de câţiva ani? Anumiţi oameni politici, şi nu este cazul preşedintelui Dvs., anumite medii de afaceri fac lucrurile pe dos: Profită de fondurile structurale, dar dezvoltă un dumping social şi fiscal, continuă să scadă taxele pentru companii, să menţină costurile foarte scăzute pentru a atrage companii, profită de acest sistem, dar fără spiritul de convergenţă.
– Un astfel de sistem va exploda. Nu va avea loc un Frexit (ieşirea Franţei din UE – n.red.), ci o distrugere a Uniunii Europene, pentru că nicio ţară dezvoltată şi cu costuri ridicate salariale nu poate accepta ca sistemul să continue astfel şi o parte din Brexit se datorează tocmai funcţionarii pieţei unice şi detaşării lucrătorilor.
– Aţi văzut ce spun ei: nu mai vrem oameni din est la noi în ţară şi să ne ia locurile de muncă. Trebuie să privim lucrurile în faţă, sistemul actual este dăunător atât pentru România cât şi pentru Europa.
Je me félicite de cette volonté commune de travailler ensemble. pic.twitter.com/f3QGfwA8xj
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 24, 2017
NEMULŢUMIRILE TRANSPORTATORILOR
Cu o zi înaintea vizitei lui Macron la noi în ţară, transportatorii şi-au exprimat nemulţumirile faţă de situaţia companiilor de profil care au legături cu Hexagonul.
"Protestăm deoarece Franța dorește blocarea pieței unice și libere de transport rutier din Uniunea Europeană prin promovarea unei politici neoprotecționiste. Președintele francez Emmanuel Macron este inițiatorul 'loi Macron', legea protecționistă prin care Franța impune plata salariului minim francez și măsuri administrative împovărătoare transportatorilor români și estici, în scopul eliminării acestora de pe piața franceză și europeană de transport internațional.
Sperăm ca Primăria Capitalei să accepte cererea noastră de protest, iar autoritățile române să apere interesul României și al industriei românești de transport rutier", a declarat Radu Dinescu, Secretar General UNTRR.
Asociaţia transportatorilor consideră că prin aplicarea de către Franța a unui salariu minim în transporturi se încalcă suveranitatea unui stat membru Uniunii Europene față de alt stat membru și solicită autorităților române să intervină pentru suspendarea aplicării Legii Macron firmelor de transport rutier din România și subliniază că Franța poate stabili salariul minim pentru angajații firmelor franceze.