Este posibil: Intersecția artelor vizuale cu tehnologia și natura
În perioada 31 august-3 septembrie, Braşovul se deschide printr-un festival inovator iubitorilor de arte din toată ţară. La cea de-a treia ediţie Amural, 100 de artişti români şi străini se alătură pentru a demonstra ceea ce am menţionat mai sus!
În continuare, coloana vertebrală a festivalului o reprezintă video-mapping-ul – 12 video-proiecţii la scară mare şi încă 10 la scară umană vor transformă în timpul celor 4 nopţi faţade ale unor clădiri medievale şi ecrane special create.
Printre artiştii care îşi vor prezenţa compoziţiile sunt Pola Puk (Cehia), Juladi (Germania), Cote (unul dintre cei mai buni artişti video din România) şi alţi peste 10 artişti şi colectivuri de video-mapping. Anvergură proiecţiilor va fi susţinută de un echipament adus special în România pentru acest eveniment de către Epson, susţinătorul principal.
Doar în festival
Turnul Alb şi Turnul Negru se vor deschide doar la Amural pentru a găzdui expoziţia de fotografie – anul acesta ea este dedicată femeilor fotograf, cu Paula Markert din Germania că invitată specială – şi expoziţia de design realizată de Firestarter.
La cele două turnuri se va adaugă Cinematograful Popular – pentru prima dată în peste douăzeci de ani, acesta va fi redeschis, pentru o instalaţie dedicată luminii de cinema. Tot aici se va păstra, datorită popularităţii de care a dat dovadă, pictură murală realizată de Mister Thoms în 2016 – un tribut adus efectelor speciale şi creatorului lor, George Melies.
Noul mural va fi realizat de Dome, un artist german care şi-a lăsat amprenta creativă pe ziduri din cele mai mari oraşe ale lumii. Va putea fi privit în timp ce lucrează pe pereţii podului format de drumul Poienii – unde vom amenaja şi a două locaţie nouă, Secret Stage, care va continuă muzică atunci când scenă principala este închisă.
Spectacolul de teatru multimedia iHamlet al asociaţiei Punctart din Bucureşti va deschide festivalul, la Centrul Cultural Redută, cu un eseu audiovizual despre inadaptare şi refuzul de a se conformă realităţii, dar şi despre conflictul dintre generaţii
UNATC trimite centrul sau de cercetare – CINETic, echipat cu căşti pentru realitate virtuală şi căşti de video 360, care vor putea fi experimentate în zona Cinema Popular, iar Modulab va completă arsenalul creativ-tehnologic printr-o instalaţie în spiritual lor caracteristic.
Expoziţia dedicată unor ilustratori români foarte apreciaţi (ex: Alina Marinescu, Lea Rasovszky, Sorina Vazelina) va fi organizată în cadrul Centrului Multicultural al Universităţii Transilvania.
La Cinema Popular va fi scenă experimentală, cu muzicieni de stradă, artişti experimentali şi evenimentele Visual Poetry – îmbinarea poeziei cu alte arte.
Tot că o schimbare pozitivă, proiecţiile de filme din cadrul AMURAL vor fi organizate într-un amfiteatru natural, chiar lângă Turnul Alb, fiind susţinut cu filme de Ambasada Suediei.
Upgrade pentru una dintre atracţiile principale: concertele de la Turnul Negru
Concertele însoţite de proiecţii video la Turnul Negru / Tower Stage adună artişti tot mai renumiţi ai muzicii electronice: Marcus Henriksson (a.k.a Minilogue, Suedia), precum şi Nathan Fake şi Alex Smoke (Marea Britanie), care participa cu seturi audio-video speciale.
Lor li se adaugă Danaga (o intervenţie specială cu ocazia celor 3 ani de Amural, cu 3 seturi muzicale la cele 3 scene), YVAT (cu proiecţii video 3D), Ada Kaleh şi mulţi alţii.
În premieră, scenă principala va fi ea însăşi o lucrare de artă, realizată de cei de la Trip exclusiv din lemn şi care va rămâne că un cadou oraşului, sub formă unui frumos foişor.