Eticheta in afaceri (VII)- Portugalia
Din punct de vedere psihologic, portughezii au realizat un echilibru intre familie si cariera, despartindu-le in doua arii diferite. Familia este deosebit de importanta, loialitatea fata de aceasta precedand relatiile sociale sau cariera. Predominant pacifisti, evitand confruntarile directe, portughezii prefera sa ocoleasca disputele sau sa negocieze.
Intelegerile se bazeaza mai mult pe consens decat pe pozitii de castig, totusi transparenta nu este una dintre caracteristicile acestei culturi. Adevarul este un concept flexibil si chiar daca ati ajuns deja la o intelegere, puteti sa va asteptati la renegocieri.
Prezentare
Numele portughezilor sunt lungi, cu nume de familie compuse. Ultimul nume este cel cu care va puteti adresa direct, dar este bine sa verificati cu alte persoane modul de adresare. Titlurile profesionale sau cele academice sunt importante si au o bogata paleta (de sorginte bizantina) formata din: Dr./Dra. – Doutor/Doutora pentru doctori, Eng./Enga. – Engenheiro/Engenheira pentru ingineri, Arq./Arqa. – Arquitecto/Arquitecta pentru arhitecti. Pentru cei care au un master, titlul formal sau academic este "Mestre". Cum acest sistem este complicat, cea mai simpla varianta ramane Senhor/Senhora sau Mr./Ms./Mrs. si numele de familie. Asteptati pana cand partenerul dv. va trece la utilizarea prenumelor.
In general, tinuta nu este formala, conservativa sau rigida, chiar si pentru nivelurile ierarhice superioare, avocati si bancheri. Tinuta casual este mai putin raspandita. Camasile cu maneca lunga si cu cravata pentru barbati sau hainele de firma (nu neaparat care exprima puterea) pentru femei fac parte din tinuta obisnuita de afaceri. Daca este cald, se accepta renuntarea la sacou.
Salutul
La inceputul unei intalniri, dati mana (nu foarte ferm), chiar daca ati mai facut-o cu persoana respectiva inainte. Schimbati si cartile de vizita la inceput. Chiar daca acest aspect nu face parte dintr-o eticheta formala, politetea isi va spune cuvantul in construirea relatiei.
Femeile se saluta si printr-un sarut pe obraz, fie cu alte femei, fie cu barbatii. Daca relatia a devenit apropiata, o imbratisare amabila este acceptabila.
Punctualitate
Atitudinea fata de timp este mai relaxata. Astfel, o intarziere de cateva minute nu este perceputa ca o impolitete. Chiar daca ajungeti la timp, se poate intampla sa mai asteptati cateva minute pana la intalnirea efectiva. Programul obisnuit de lucru este intre 9.00-18.00, cu pauza de masa intre 12.30-14.00. In Portugalia, nu exista traditia siestei, astfel incat perioada alocata pranzului, de obicei mai lung, este folosita de multe ori pentru a discuta afaceri. Stabilirea intalnirilor se face cu o saptamana in avans, iar confirmarea acestora se face cu cateva zile inainte.
Conversatii informale
In general, in mediul de afaceri se vorbeste engleza, franceza sau spaniola. Modul de conversatie poate deveni repede informal. Majoritatea portughezilor sunt toleranti, rezervati si nu agreeaza stilul confruntativ sau prea direct. Dialogul este foarte important, din acest motiv, pentru a ajunge la o intelegere finala veti avea nevoie de timp si rabdare. Deoarece portughezii prefera sa faca afaceri cu persoane de incredere sau cu care se simt confortabil este recomandabil sa aveti cat mai multe intalniri cu ei fata in fata. Evitati comentariile si complimentele personale la inceputul conversatiei. Repere pentru inceputul discutiilor sunt: tara, mancarea, orasul, vinul etc.
Familia este deosebit de importanta, asa ca discutia despre aceasta este recomandata, ca si alte subiecte, precum: fotbalul, mancarea si vinul (cata vreme sunt de productie portugheza), economia, calatoriile. Subiecte nerecomandate pentru discutii sunt: salariul, pozitia in firma.
In public
In general, portughezii sunt relaxati in ceea ce priveste manierele in public, iar daca politetea este un lucru care va caracterizeaza nu trebuie sa va faceti nici un fel de griji.
Distanta intre persoane in timpul discutiei este mai mica decat in alte culturi occidentale, iar contactul vizual este recomandat sa fie cat mai lung, dar nu intens.
Discutile de afaceri la masa
Intalnirile de la micul dejun sunt acceptate, dar nu sunt privite in modul cel mai placut. Cina, un eveniment important de familie, este mai mult o forma de socializare si este dedicata discutiilor preponderent personale si mai putin afacerilor. La cina este servit intotdeauna vin. Nu este un obicei pentru portughezi sa ia problemele de afaceri acasa. Daca sunteti invitati sa cunoasteti familia, luati-o ca pe un semn de respect. La cina nu veniti mai devreme. Ramaneti in picioare pana cand sunteti invitati sa ocupati un loc si evitati sa discutati despre afaceri.
Pranzul, pe de alta parte, este un eveniment de afaceri care serveste ca prilej si pentru cunoasterea personala. Este recomandat sa amanati discutia despre afaceri spre sfarsitul pranzului. Exceptand berea, consumarea alcoolului in timpul pranzului este neobisnuita. Pentru invitatia la pranz alegeti restaurantele cu specific portughez. In mod obisnuit veti fi rugat sa lasati gazda sa plateasca, dar daca doriti sa o faceti dvs., fiti foarte clar de la inceput ca invitatia este a dvs. Daca sunteti invitat la un restaurant cu specific Fado, incercati sa limitati discutiile pentru a nu acoperi muzica.
Oferirea de cadouri este un fapt uzual, iar refuzarea (sau transferarea cadoului catre o alta persoana) constituie o ofensa. Aceste cadouri nu au intentia de a mitui, ci reprezinta gesturi de apreciere personala si respect. Cadoul primit va fi deschis si apreciat de fata cu persoana care l-a oferit.
Printre cadourile apreciate sunt: obiectele din propria tara/regiune, bauturi (mai putin vinul, portughezii considerand ca cele de productie proprie sunt cele mai bune), o cravata, un parfum sau o esarfa (pentru femei). Daca persoana are un statut deosebit, darul poate fi destul de scump. In cazul in care stiti ca persoana are copii, atunci vor fi foarte apreciate cadourile pentru acestia.
Cadourile care poarta logo-ul firmei dv. nu vor fi apreciate, decat daca vor fi percepute ca fiind de valoare sau utile.
Desi nu se obisnuieste invitatia acasa, daca totusi este facuta, aduceti ceva din lista de mai sus sau flori (nu in numar de 13 si nu de culoare rosie – simbol al revolutiei), ciocolata, dar nu vin.
Multumirea pentru cadou se face verbal, dar o nota scrisa este intotdeauna apreciata.
"Eticheta" bacsisului
Bacsisul este un obicei in Portugalia. De asemenea, in piete sau chiar in unele magazine se practica negocierea pretului. Cum in majoritatea cazurilor serviciile nu sunt incluse in nota de plata, un bacsis de 10% este suficient de generos. Portarii si hamalii pot primi 1 euro pe bagaj, iar camerista 1 euro pe zi.
Daca frecventati regulat un restaurant, ii puteti oferi in plus chelnerului o suma de 2,5 pana la 5 euro la sfarsitul sejurului. Altfel, oferiti 5 pana la 10% din nota de plata a consumatiei. Soferii de taxi primesc in jur de 10% din valoarea serviciului, hamalii din gara sau aeroport 0,5 euro pe bagaj, iar coaforul 10%.