EUREF – master in economie si finante europene
Cand a inceput sa functioneze acest program de master?
Acest master este unul dintre programele Centrului European de Studii in Economie si Finante care functioneaza in ASE Bucuresti, un parteneriat intre Facultatea de Finante si Facultatea de Relatii Economice Internationale. Programul a fost initiat in anul universitar 2003-2004. Centrul European de Studii a fost infiintat in anul 2000 printr-o competitie de proiecte Phare de creare de centre de excelenta. Elementul esential al acestui centru a fost lansarea acestui program de master in afaceri europene. In februarie 2005, vom avea deja primii absolventi.
Care este durata programului de master?
Programul dureaza trei semestre, durata standard, si se finalizeaza cu sustinerea publica a unei dizertatii, pe o tema din profiul master-ului, si presupune realizarea unei cercetari intr-un domeniu studiat sau o lucrare interdisciplinara incadrata in campul afacerilor europene.
Cum se desfasoara cursurile, exista variante la zi, la distanta?
Acest program are acelasi orar ca si celelalte programe de master din ASE, respectiv cursuri in timpul saptamanii intre orele 18.00 si 21.00, asa incat si cei care lucreaza sa poata participa.
Din ce categorie de absolventi faceti selectia candidatilor?
La acest program au acces absolventii oricarei institutii de invatamant superior, pentru ca programul urmareste sa adauge competentelor initiale ale cursantilor competente si informatii legate de economia europeana, de derularea de afaceri in spatiul Uniunii Europene.
Ce sistem de admitere exista?
In acest an, admiterea se face pe baza de evaluare de dosare, criteriul principal fiind performantele academice ale candidatului, respectiv media de absolvire a facultatii. Anul acesta am avut 100 de locuri. Vrem sa ne adaptam cererii si nevoilor existente: pentru anul academic viitor, numarul de locuri se va discuta in consiliul profesoral al celor doua facultati partenere. Pana la sfarsitul anului universitar actual, se va definitiva numarul de locuri. Exista clar cerere pentru programul nostru, dovada fiind cursantii pe care ii avem anul acesta, printre care se numara atat proaspat absolventi, cat si persoane peste 35 de ani care lucreaza, cu functii de conducere in diferite corporatii si chiar in administratia publica. Data fiind perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, cererea pentru o astfel de pregatire va fi in crestere. Pentru anul 2004-2005, va exista un proces de testare a pietei, pentru a identifica din ce segmente provine cererea pentru o astfel de formare.
In ce va consta testarea pietei?
Vom apela la contactele cu firmele pe care le avem deja in portofoliu si la contactele din administratia publica. Cercetarea se va face pe baza de chestionar pentru a vedea in ce domenii specifice de administrare a afacerilor exista cerere. La sfarsitul acestui an academic, dupa primele doua semestre, actualii cursanti vor evalua activitatile din program si calitatea acestuia, va mai exista o evaluare finala atunci cand vor absolvi, iar rezultatele acestor evaluari vor fi folosite pentru actualizarea programului.
Care sunt directiile de studiu din acest program?
Curriculum-ul programului de master a fost conceput in urmatoarea idee: in primul semestru, incercam sa oferim cursantilor informatii de baza legate de Uniunea Europeana, de mediul financiar si cadrul economic; tot in acest semestru avem si cursuri de comunicare intr-o limba de circulatie internationala, pentru a oferi cursantilor un limbaj de specialitate; al doilea semestru este centrat mai mult pe ceea ce inseamna aspecte financiare in Uniunea Europeana, cunostinte avansate de finante, de management financiar, cu specificitati ale UE; iar in al treilea semestru activitatea didactica este centrata pe ceea ce inseamna management si specificul Uniunii Europene in ceea ce priveste conducerea intreprinderilor, managementul resurselor umane, tranzactii s.a.m.d. Dat fiind gradul ridicat de eterogenitate in ceea ce priveste formarea
initiala a cursantilor, atat programul ca unitate, cat si fiecare curs in parte sunt concepute in trepte-notiuni de baza, informatii actualizate si avansate si specificul european.
Ce taxa trebuie sa plateasca cei care urmeaza acest program?
Fiind un program care functioneaza in cadrul ASE, cuantumul taxei este stabilit in ASE. Anul acesta a fost de 8 milioane de lei pe semestru, ca si la celelalte programe de master din ASE.
Dupa absolvire, de ce se vor putea ocupa cursantii EUREF?
Ei vor putea sa desfasoare o afacere pe cont propriu in
Uniunea Europeana, vor putea lucra si vor face fata cu succes exigentelor sistemului financiar-bancar romanesc, pentru ca dobandesc cunostinte legate de functionarea institutiilor cu specific financiar-bancar in Uniunea Europeana, vor putea lucra in administratia publica in calitate de experti, consilieri pe probleme de integrare europeana.
Am inteles ca ati avut si parteneri straini in elaborarea programei de studiu pentru acest program. Care a fost rolul lor?
Practic, o parte dintre profesorii care predau in cadrul acestui program de master au beneficiat de mobilitati la cele patru universitati partenere – Universitatea Tehnica din Dresda, Universitatea din Viena, Universitatea din Manchester si Universitatea din Brighton. Profesorii straini au venit si ei in Romania si, impreuna cu coordonatorul fiecarui curs, au stabilit continutul cursului, au participat la elaborarea suportului de curs, altfel spus, in mare parte, aceste cursuri valorifica atat expertiza si experienta profesorilor romani, cat si a celor din universitatile partenere. Tot pentru acest program, printr-o finantare Socrates, au fost editate suporturi de
cursuri sub forma de carte pentru 7 discipline. Studentii din acest an si din anul academic viitor beneficiaza de suporturi de cursuri gratuite pentru cele 7 discipline.
Exista si un curs de management al resurselor umane. Ce se studiaza in cadrul acestui curs?
Acest curs de management al resurselor umane va incepe in semestrul trei si abordeaza elemente specifice acestui domeniu – recrutare, selectare, promovare, motivare a resurselor umane, iar la fiecare ora de curs vor exista studii de caz legate de practicile din intreprinderile din UE, iar cursantii vor fi informati care sunt practicile, reglementarile din Uniunea Europeana si ce se poate face in firmele romanesti pentru a compatibiliza sistemul de management al resurselor umane cu cel european.