Excelenta in negociere
De ce vorbim despre negociere?
Pentru ca este cea mai des intalnita activitate umana. Negocierea este o activitate sociala. Negociem la serviciu, in familie, cu prietenii si negociem ori de cate ori ne aflam in relatie cu o persoana sau cu o institutie, indiferent de ceea ce vrem sa obtinem.
Ce este de fapt negocierea?
Negocierea este unul dintre procesele prin care obtinem ceea ce vrem de la cei cu care inter-relationam. Caracteristica negocierii este ca deciziile sunt luate in comun, pe baza intereselor partilor implicate.
Exista domenii in care negocierea nu se poate aplica?
Nu exista asemenea domenii. Negocierea este universal valabila. Ceea ce difera intre domenii este specificitatea pietii, insa procesul de negociere si tehnicile aferente acestuia sunt general va- labile.
Ce inseamna o negociere reusita si care sunt riscurile unei negocieri nereusite?
Negocierea reusita este aceea in urma careia obtinem ceea ce ne-am propus. Nerealizarea obiectivelor este consecinta unei negocieri esuate, iar pierderile materiale imediate, deteriorarea relatiilor cu partenerii si chiar declinul afacerii constituie tot atatea riscuri ale acesteia. Un negociator profesionist ajuta la maximizarea rezultatelor si la eliminarea riscurilor unei negocieri nereusite.
In ce masura este constientizata pe piata romaneasca nevoia existentei unor profesionisti in negociere?
Din experienta mea, atunci cand managerii companiilor realizeaza avantajele acestui serviciu propus de noi, devin foarte deschisi si foarte interesati de o colaborare profesionista cat mai activa in acest domeniu.
De ce sunt interesate companiile intr-o asemenea colaborare? Care sunt beneficiile pe care le obtin?
Beneficiul principal este eficientizarea si facilitarea procesului de luare a deciziilor. Un negociator profesionist intr-o negociere comerciala ajuta la stabilirea unor strategii de negociere, la identificarea limitelor negocierii, la gasirea de noi oportunitati, la realizarea unei comunicari eficiente, stie sa evite greselile, capcanele si manipularile aferente oricarei negocieri si creeaza o atmosfera de colaborare orientata permanent catre gasirea de solutii constructive si profitabile. Un alt beneficiu major este gestionarea mult mai eficienta a timpului managerilor. De multe ori, negocierea este perceputa ca un proces complicat si dificil, mergand uneori pana la confruntare. Aceasta perceptie creeaza un consum de timp si de energie excesive, ce pot fi evitate prin apelarea la un profesionist.
In ce masura reusita in acest domeniu depinde de talent, pregatire si experienta?
Importante sunt experienta si pregatirea. Experienta avem cu totii; prima oara negociem sugari fiind, cand cerem hrana. Din acel moment, evolutia noastra reprezinta experienta in negociere. Talentul ne poate ajuta doar in masura in care nu avem pregatire. Pregatirea este insa cea care face diferenta.