EXCLUSIV CARIERE: Theofilos Romaios, manager Miele: Totul are un “preţ”, iar dacă nu eşti pregătit să îl plăteşti, lasă locul altcuiva!
Theofilos Romaios, are 43 de ani şi este de origine greacă, şi-a dorit în copilărie să ajungă inginer de sunet, apoi muzician, pentru ca la 23 ani de ani să-şi dau seama că, de fapt, vrea să ocupe un post de manager general într-o companie multinaţională.
Mirabela Stoica: Ce tip de management aplicaţi în conducerea oamenilor dumneavoastră. Este bine ştiut faptul că cei mai mulţi manageri români utilizeză managementul de tipul “dai cu băţul”, crezându-se despre acesta că aduce cele mai bune rezultate. Dumneavoastră ce părere aveţi despre acest aspect?
Theofilos Romaios: Stilul de management ar trebui să se plieze pe fiecare tip de business în parte, pe calitatea oamenilor din echipă şi pe aşteptările acţionarilor. “Open door management” este stilul pe care eu l-am adoptat întotdeauna. Colegii mei pot discuta cu mine oricând au nevoie şi lucrăm împreună ca o echipă, schimbăm mereu păreri pentru a obţine cele mai bune rezultate. Adeseori managerii cred că ştiu totul şi că toţi angajaţii ar trebui să le execute ordinele, ceea ce este greşit. Un manager bun este acela care le oferă informaţii colegilor şi le pune la dispoziţie tot ceea ce au nevoie pentru ca ei să performeze mai bine, le promovează iniţiativele, îşi asumă întreaga responsabilitate pentru greşeli şi împărtăşeşte succesul cu toţi angajaţii companiei. Bineînţeles că nu totul poate fi de vis: ca manager, sunt exigent şi aştept de la ceilalţi performanţe ridicate, loialitate şi onestitate.
Mirabela Stoica: Cât de importanţi sunt angajaţii pentru dumneavoastră?
Theofilos Romaios: Miele poate să lucreze fără mine, însă fără angajaţii ei – nu. Şi cred că asta spune tot.
Mirabela Stoica: Cum reuşiţi să îi motivaţi. Nu mă refer aici la aspectul financiar. Ce faceţi ca ei să fie performanţi, loiali şi oneşti.
Theofilos Romaios: Ar trebui să le adresaţi lor această întrebare! Sper că sunt motivaţi! Eu încerc să fiu mai aproape de ei, să îi ascult atunci când au ceva de spus şi cred că avem o relaţie foarte umană cu ajutorul căreia depăşim dificultăţile ce pot apărea în timpul programului.
“Până data viitoare”
Mirabela Stoica: Aţi avut vreun mentor sau o persoană pe care aţi admirat-o şi care v-a influenţat cariera, viaţa…
Theofilos Romaios: Vă rog să citiţi “Level 5 leadership: The Triumph of Humility and Fierce resolve” de Jim Collins de la Harvard Business Review. Toate răspunsurile se află acolo, iar prin acest interviu doresc să le mulţumesc tuturor profesorilor mei de la American College of Greece şi, mai ales, celui care mi-a recomandat cercetarea realizată de Collins.
Mirabela Stoica: Care este motto-ul după care v-aţi ghidat în viaţă?
Theofilos Romaios: “Până data viitoare”
Mirabela Stoica: Aţi ştiut dintodeauna ce drum vreţi să urmaţi în carieră? Consideraţi că sunteţi un om împlinit? Aveţi regrete?
Theofilos Romaios: Când eram copil aveam vise total diferite. Îmi doream să ajung inginer de sunet, muzician, pentru ca pe la 23 ani de an să-mi dau seama că, de fapt, vreau să ajung Manager General într-o companie multinaţională. Cred că, parţial, mi-am împlinit visul! Sigur că am şi regrete: aş fi vrut să am maturitatea necesară pentru a studia mai devreme şi nu la 30 de ani, când am intrat la American College of Greece.
Mirabela Stoica: Această funcţie vă permite să aveţi şi ceva timp liber?
Theofilos Romaios: Am mult timp liber, dar vă rog să nu spuneţi asta nimănui! Indiferent de cât de mult muncim, trebuie să ne facem timp pentru a ne reîncărca bateriile. De când am devenit tată, încerc să-mi petrec cât mai mult timp cu fiul meu şi cu soţia mea – cei mai importanţi oameni din viaţa mea. De obicei, mergem în Grecia să ne petrecem vacanţele acolo, iar aici ne place să ne petrecem timpul împreună, plimbându-ne cu bicicleta sau mergând în week-end-uri prin România, care este o ţară uimitoare.
Trebuie să încerci să fii cel mai bun, iar poziţia de top te va căuta
Mirabela Stoica: Foarte puţin reuşesc să obţină un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. E un “război” permanent. Ce este mai important pentru dvs: cariera sau familia?
Theofilos Romaios: Am avut momente în viaţă când acest război se dădea în mine zilnic. Mi-a afectat negativ viaţa personală şi îmi pierdusem complet echilibrul, însă am revenit la normal! Jobul meu este foarte important pentru că am nevoie să reuşesc să ating ţinte din ce în ce mai înalte, dar dacă ar fi să aleg între job şi familie, aş alege familia.
Mirabela Stoica: Ce sfat le puteţi oferi tinerilor aflaţi la început de carieră? Ce trebuie să facă aceştia ca să reuşească să îşi clădească o carieră de top?
Theofilos Romaios: Nu sunt chiar atât de bătrân încât să dau sfaturi, dar voi încerca. Puţina mea experienţă m-a învăţat că arareori facem ceea ce ne place şi asta – din mai multe motive, fie că este prea dificil ceea ce ne dorim, fie este drăguţ, dar, financiar, nu-ţi asigură supravieţuirea. Bineînţeles, asta nu înseamnă că trebuie să nu ne mai urmăm visele, ba dimpotrivă. Trebuie să ne facem un plan. Sunt multe căi de a ajunge unde îţi doreşti, unele sunt puţin mai lungi, dar merită, credeţi-mă. Ia-ţi un job care să-ţi placă (dar care să nu te înnebunească), câştigă cât îţi trebuie şi împlineşte-ţi visul!
Dar întotdeauna, absolut întotdeauna, indiferent ce ai face, încearcă să fii cel mai bun!
Ca să răspund la ultima parte a întrebării, trebuie să fim realişti: 97% dintre noi nu vor ajunge în vârf nu pentru că nu sunt în stare, ci pentru că în top este un singur loc, iar noi suntem milioane care vrem să ajungem undeva. Ca să simplific, să spunem că mergem la un curs de master unde sunt 30 de studenţi şi toţi vor să fie manageri pentru că de asta au şi ales acest curs. Dar câte companii care i-ar putea angaja există? Doar una (ca să-mi susţin pledoaria). Nu aş vrea, totuşi, să transmit un mesaj greşit. Cum am spus mai devreme, trebuie să încerci să fii cel mai bun, iar poziţia de top te va căuta.
În concluzie, aş vrea să le adresez o întrebare: Sunteţi pregătiţi să sacrificaţi viaţa personală pentru o poziţie de Top management? Totul are un “preţ”, iar dacă nu eşti pregătit să îl plăteşti, atunci ar trebui să îl laşi altcuiva care e dispus să facă aşa ceva. În lumea noastră, nimic nu este gratis, din păcate.
Mirabela Stoica: O ultimă întrebare…Recent, Miele România s-a implicat în responsabilitatea socială. Este prima activitate a companiei de acest gen? De ce aţi optat pentru o astfel de campanie?
Theofilos Romaios: Compania Miele a fost implicată în acţiuni de genul acesta şi în trecut, în Atena şi în Cipru. În ambele ţări, campania umanitară a avut un succes foarte mare. Am ales acest tip de campanie din doua motive. Primul este legat de copii. De obicei, copiii sunt victime ale adulţilor, intenţionat sau nu. Noi vrem să ne luptăm pentru ei, vrem să îi ajutăm şi să îi sprijinim! Al doilea motiv a fost legat de ceea ce ştie Miele să facă mai bine. Avem electrocasanice high end, precum maşinile de spălat, astfel că le-am pus în serviciul Crucii Roşii Române ca să “spele haine pentru copii”.
Theofilos Romaios este Licenţiat în Finanţe şi are un Master în Marketing. Înainte de a conduce Miele România, Romaios a lucrat în industria de închirieri auto şi leasing peste 20 de ani. A avut şansa să lucreze în cele mai mari companii din domeniu, precum AVIS şi Hertz. În cadrul Hertz Leasing România a ocupat poziţia de Manager General în perioada 2007 – 2011. La conducerea producătorului de electrocasnice se află din vara anului trecut.
Fondată în 1899, compania Miele a fost de la bun început o afacere de familie, aparţinând familiilor Miele şi Zinkann – aflate astăzi la a patra generaţie. Miele a devenit cel mai mare producător independent de echipamente electrocasnice din lume, cu peste 16.000 de angajaţi, 12 unităţi de producţie, operaţiuni în peste 100 de ţări şi vânzări în valoare totală de 2,95 miliarde de euro în anul financiar 2010/2011.