EY: Investițiile, principalul motor de creștere în 2016
Condiţiile economice din Zona Euro continuă să se îmbunătăţească, stimulate iniţial de consumul din 2014 şi 2015 şi de investiţiile de capital din Zona Euro, care vor sta la baza unei redresări constante pe termen mediu, se arată în ediţia din decembrie 2015 a prognozei EY Eurozone Forecast (EEF). Previziunile arată o creştere a Produsului Intern Brut de 1,5% în 2015, urmată de o accentuare a creşterii, la 1,8% în 2016 şi 2017.
Creşterea exporturilor şi revenirea cererii interne generează presiune asupra capacităţii de răspuns în mai multe sectoare, cum ar fi serviciile financiare, serviciile profesionale, turism şi agrement. În plus, relaxarea creditării şi menţinerea unor rate mai scăzute ale dobânzilor vor duce la creşterea cererii de credite în viitorul apropiat. Conform EEF, investiţiile fixe totale sunt aşteptate să crească cu 2,4% în 2016 – cel mai rapid ritm de creştere din 2007 încoace – şi să se accelereze la 3,1% în 2017. Pentru anii 2018 şi 2019, investiţiile fixe totale sunt estimate să crească cu un ritm anual de 2,5%.
Cheltuielile de capital au devenit din ce în ce mai vizibile, pe măsură ce companiile şi-au recăpătat încrederea în revenirea economică şi constată o îmbunătăţire a profitabilităţii. Măsurile recente luate de BCE pentru extinderea programului de achiziţii de obligaţiuni şi reducerea dobânzilor la depozite oferă asigurări suplimentare privind costurile scăzute ale creditelor pentru perioada care urmează. Acest fapt ar trebui să stimuleze şi mai mult cererea de credite în 2016 şi să susţină revenirea economică prin investiţii de capital.
Investiţiile suplimentare de capital ar trebui să completeze reformele privind creşterea competitivităţii, care au impulsionat exporturile unora dintre ţările Zonei Euro în ultimii ani. Cu toate acestea, încetinirea ritmului de creştere din pieţele emergente va afecta estimările pentru perioada următoare. În pofida unui curs de schimb mai mic – influenţat de prelungirea programului de achiziţii de active de către BCE şi de aşteptată încordare a politicii monetare din Statele Unite – şi în pofida redresării din economiile avansate, EEF se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere a exporturilor de la 4,5% în 2015 la 3,7% în 2016 şi de 3,4%, anual, din 2017 până în 2019.