Facebook te cunoaște mai bine decât propria ta familie
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat un program bazat pe „like-urile” de pe rețeaua de socializare ce pot prezice personalitatea unei persoane, mai bine chiar decât pot să o facă membrii familiei acelei persoane.
În urma unor analize a „scorurilor de personalitate” oferite chiar de utilizatorii rețelei de socializare, s-au determinat cinci trăsături psihologice mari:
1. Gradul de introvertire
2. Seriozitatea
3. Extrovertirea
4. Nervozitatea
5. Toleranța
Rezultatul bazat doar pe interacțiunile de pe facebook a fost unul surprinzător. Echipa a descoperit că software-ul poate să prezică personalitatea unui participant la studiu cu o acuratețe mai mare decât un coleg de la muncă al acestuia analizând doar „10 like-uri.” Analizând 70 de like-uri a permis crearea unei imagini a caracterului unei persoane mai bine decât un prieten sau un coleg de cameră, în timp ce 150 de like-uri au depășit un părinte sau un frate. A fost nevoie de 300 de like-uri pentru ca programul să judece caracterul unei persoane mai bine decât partenerul de viață al acesteia.
Like-urile sunt folosite de utilizatorii de pe Facebook pentru a exprima o părere pozitivă față de obiecte online și offline precum produse, activități, sporturi, muzicieni, cărți, restaurante sau site-uri. Având în vedere varietatea de obiecte ce pot primi like și numărul de utilizatori ai Facebook-ului (aprox 1.35 de miliarde de utilizatori lunar), like-urile reprezintă unul dintre cele mai generice moduri de a crea o amprență digitală.
Analiza acestor date arată ce „like-uri” sunt echivalente cu un nivel mai mare al unei trăsături psihologice. De exemplu, un like pentru „Salvador Dali” și „meditație”, arată un nivel mai mare la gradul de deschidere. La această trăsătură a fost observată cel mai bine acuratețea, ceea ce în mod normal ar fi greu de judecat datorită greutății de a observa o persoană.
Citește și: Facebook At Work, noua aplicație care concurează cu LinkedIn
Din studiu a mai rezultat și că având în vedere gradul de deschidere al unei persoane este exprimat prin interesele unei persoane, valorile și preferințele sale, se poate spune că mediul digital oferă o bogăție de indicii relevante prezentate într-un mod de observare.
„În viitor, calculatoarele vor putea să înțeleagă trăsăturile noastre psihologice și să reacționeze în modul adecvat, ceea ce va duce la crearea unor mașinării inteligente emoțional și social. În acest context, interacțiunile între calculatoare și oameni prezentate în filmele science fiction precum Her par să fie în limita posibilităților noastre”, a spus Wu Youyou, șeful studiului publicat de la centrul de psihometrie al Universității din Cambridge.
Studiul trezește însă și o serie de îngrijorăr în ceea ce privește intimitatea unei persoane. Cercetătorul mai sus menționat sprijină polițele create de rețelele de socializare ce oferă utilizatorului control total asupra amprentei digitale.
Citește și: Facebook și Twitter te ajută să-ți crești businessul. Iată cum
Rezultatul studiului este o apreciere a caracterului comparată cu modul în care acea persoană este văzută de prieteni și membrii ai familiei, creată cu ajutorul unui chestionar. Astfel, folosind suficiente like-uri, software-ul a reușit să determine personalitatea dezvăluită de utilizatori mai bine decât membrii familiei. Există posibilitatea ca această tehnologie să influențeze cine este angajat, ales sau chiar cu cine să te căsătorești, spun cercetătorii.
„Abilitatea de a judeca personalitatea este o componentă esențială în viața socială – de la deciziile zilnice până la planurile pe termen lung precum cu cine să ne căsătorim, în cine să credem, pe cine să angajăm sau să alegem ca președinte. Rezultatele datelor analizate pot fi foarte ajutătoare pentru oameni în luarea unor decizii”, spune Co-autorul studiului, Dr David Stillwell, de la Universitatea din Cambridge.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge speră ca dezvoltatorii de tehnologii, consumatorii și oamenii legii să ofere legi ce protejează intimitatea și tehnologiile și să ofere oamenilor control total asupra propriei amprente digitale.