FBI a verificat: FUNCTIONEAZA!
Ne place sau nu, asa stau lucrurile. Corpul vorbeste, in timp ce noi tacem sau dormim. Altfel spus, comunicarea nonverbala este 60-80% din totalul de comunicare. De aceea, serviciile de spionaj au dezvoltat o adevarata industrie in jurul artei de "a citi" oameni. Timp de 25 de ani, Joe Navarro, ex-Senior Profiler FBI si expert in comunicarea nonverbala, a aplicat si verificat in practica miilor de cazuri de investigatie tot tezaurul de legi ale comportamentului uman. Iar acum, retras din activitate, deschide publicului larg, prin prelegeri si carti, accesul la cea mai ieftina solutie de influentare: observatia.
Invitat in Romania de Human Capital Solutions si Acta Nonverbal, fostul agent FBI a facut pe parcursul unei zile demonstratia expertizei sale.
Cum despre comunicarea nonverbala s-a mai scris si vorbit mult, existau sanse ca publicul asteptat sa nu vada imediat utilitatea participarii la o noua conferinta pe aceasta tema. Cu certitudine insa, aura creata in jurul biroului federal american de investigatii a avut un efect magnetic. Daca la atractia brandului se adauga o avalansa de povesti cu spioni, violatori si criminali descoperiti rezulta un eveniment inedit care si-a meritat audienta. Ce-ati pierdut daca n-ati fost la conferinta? N-ati aflat, de exemplu, ca cel care se asaza ultimul pe scaun este persoana dominanta din incapere si ca de cate ori veti fi invitat sa va asezati primul veti ramane intr-un rol secund al negocierii. Ca pupilele marite inseamna interes sau bucurie, dar si ca picioarele transmit cel mai sincer/autentic semnal despre starea sau intentiile noastre. De pilda, daca le tinem incrucisate, ne simtim relaxati, in siguranta, iar daca le leganam suntem nervosi sau stresati. Asadar, atentie la ceea ce se vede pe masa/birou, dar grija mare si la ce se intampla dedesubt! Cei a caror munca presupune multa interactiune umana trebuie sa stie ca atingerea interlocutorului genereaza incredere si declanseaza resortul generozitatii. De unde, probabil, si vorba pusa pe seama lingusitorilor: "Veti avea o scama". Se vede treaba ca mai stiam si noi cate ceva, dar nu destul. Si daca tot a venit vorba despre scame, e bine sa tineti minte ca in situatia in care partenerul de dialog devine brusc foarte preocupat de starea de curatenie a costumului propriu sau de netezimea vreunui pliu, ori incepe sa se curete de scame imaginare e semn ca l-ati plictisit de moarte si ca e bine s-o scurtati.
Simbolistica gesturilor noastre continua la nivelul intregii anatomii (frunte, sprancene, umeri, degete, genunchi ori glezne) si e completata de mii de gesturi fugare, pe care le facem inconstient. Toate sunt mesaje puternice pentru un "cititor" experimentat, dar pot deveni si arme redutabile in tehnica negocierilor sau in arta afacerilor.
Cine crede ca mai are de invatat despre limbajul trupului si a ratat intalnirea cu Joe Navarro, ii poate citi cartea "Secretul comunicarii nonverbale" – in traducerea Mihaelei Stroe, Manager la Acta Nonverbal.
Vorbiti in soapta! Isi vor ciuli urechile si va vor sorbi cuvintele de pe buze…