Flagrant delict drag și corect
Astăzi vom vorbi despre un cuvânt special, pe care îl auzim destul de des în ultima vreme. Unora le dă fiori reci pe spate, altora, dimpotrivă, le aruncă un zâmbet larg pe față. Iar pe alții, firește, îi lasă indiferenți. Unele cuvinte care de obicei stau lângă un substantiv (se numesc adjective) – fată frumoasă, câine pitic – pot fi ele însele substantive: „Frumoaso, ce faci?”, „Am văzut un pitic”.
Alte adjective, majoritatea, nu pot fi folosite ca substantiv. Este și cazul lui „flagrant”, cuvânt drag românilor în ultima vreme. El înseamnă „izbitor”, „evident”, „care sare în ochi” și a fost consacrat de sintagma „flagrant delict”, adică „infracțiune descoperită în momentul săvârșirii ei sau înainte ca efectele ei să se fi consumat”, unde „delict” este substantiv, iar „flagrant” este singurul lucru care poate fi: adjectiv.
Chiar dacă „flagrant” vrea să facă cu „flagrant delict” ce a făcut Robbie Williams cu Take That, noi nu trebuie să-i dăm voie să apară singur în textele, știrile și discuțiile noastre de la cafea.
Mai multe pe www.anonimov.ro.