FMI cere Guvernului reducerea concediului maternal la un an, cu 600 – 1.000 de lei
"Exista o practica a FMI de a adresa ministerelor si alte solicitari decat cele incluse in scrisoarea de intentie, iar una dintre aceste cereri este reducerea duratei concediului maternal", sustin sursele citate.
Coalitia se va reuni din nou, duminica, pentru discutii tehnice privind sistemul concediului maternal, urmand ca o decizie finala sa fie luata luni, a declarat liderul deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian.
El a aratat ca, in discutia de joi a liderilor coalitiei, reprezentantii minoritatilor au propus ca durata concediului maternal sa fie de trei ani, dar cu o indemnizatie lunara redusa la 600 lei.
Aceasta varianta se adauga celor trei propuneri ale ministrului Muncii, precum si variantei avansate de UDMR.
Liderii coalitiei s-au reunit la Palatul Victoria pentru o discutie in care vor fi analizate si variantele privind concediul maternal, dupa ce ministrul Muncii a propus ca durata acestui concediu sa fie redusa de la doi ani la un an.
BPN al PDL a decis, luni, sa sustina propunerea ministrului Muncii, Ioan Botis, ca mamele aflate in concediu de crestere a copilului sa primeasca timp de un an 85% din salariu, apoi acestea sa fie incurajate sa se intoarca la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de inca 12 luni.
Vicepresedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely a declarat insa, marti, ca Uniunea nu este de acord cu reducerea la jumatate a duratei concediului maternal si va solicita, joi, in coalitie, intr-o reuniune programata inaintea sedintei de guvern, identificarea unor variante alternative.
Ministrul Muncii s-a intalnit, marti, cu parlamentarii PDL, iar surse parlamentare au declarat pentru Mediafax ca Botis a prezentat trei variante, dintre care una care se refera la acordarea timp de 12 luni a unei indemnizatii de 85% din salariu, cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei, iar din a saptea luna, mamele care se intorc la serviciu sa beneficieze de un bonus de 500 lei lunar.
A doua si a treia varianta prevad ca mamele sa beneficieze timp de 24 de luni de indemnizatie, dar aceasta sa fie plafonată la 1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru intoarcerea la serviciu mai devreme sa fie de 100 de lei lunar.