Globalizare vs localizare
„Pe de o parte, avem procesul de globalizare, care a mers foarte departe – lumea a devenit foarte mică, tot mai mică –, pe de altă parte e tot mai variată, de o varietate tot mai evidentă. Două principii opuse se ciocnesc, pe de-o parte, globalizarea, iar pe de altă parte, afirmarea identităților, a specificităților de tot felul. Acesta este un amestec interesant. Poate să fie fertil, să dea naștere la combinații interesante între culturi și civilizații, dar, în același timp, ascunde și primejdia unor confruntări violente, cum vedem că se petrec în vremurile noastre.”, declară Lucian Boia.
Fondatorul și CEO-ul Bitdefender, Florin Talpeș, explică de ce strategia sa de business se concentrează pe cucerirea piețelor mature ale lumii și declară că va investi mai mult în dezvoltarea echipelor de teren din afara țării decât în partea de cercetare-dezvoltare din România.
Plecat din România de aproape 20 de ani, cercetătorul Cristian Presură, inventator al ceasului care măsoară optic pulsul, vorbește deschis despre plusurile și minusurile unei cariere internaționale. „Dacă nu îţi ajung banii în ţară, ai liber la orice laborator din lume, comunitatea fizicienilor nu cunoaşte graniţe sau discriminare.”
În secțiunea Trend, tineri educați care muncesc departe de România, de familie și de prieteni explică ce înseamnă astăzi să fii român și cetățean al lumii. Mulți își spun că se vor întoarce la un moment dat, dar puțini o fac. „Salariile de la noi sunt încă foarte mici față de cele occidentale, iar meritocrația nu și-a făcut încă locul în toate instituțiile.”
Fost CEO Cisco, Bogdan Constantinescu, actualul Director General pentru România și Republica Moldova al companiei Printec, vorbește și el despre provocarea de a identifica și atrage talente în organizație, precum și despre nevoia de dezvoltare prin educație și prin implicarea în proiecte și activități care să reprezinte un mediu de test și învățare.
În prezent, 2,35 milioane de români locuiesc și lucrează, oficial, în străinătate. Cei mai mulți au plecat în 2007, odată cu intrarea României în UE. În anii următori, fenomenul migrației a scăzut ca intensitate. În această ediție vom afla dacă anul 2016 va aduce o schimbare în politica europeană comună cu privire la mobilitatea intracomunitară.