Goana dupa senioritate
Cariera pe fast forward
In fata unor tentatii de cariera tot mai mari, unii dintre tinerii manageri pierd din vedere care este cotatia reala a competentei lor. Se grabesc sa dea curs unor oferte ispititoare, pentru care nu sunt, probabil, foarte bine pregatiti, si stau in continuare cu ochii pe sansele care se ivesc de a atinge Everestul.
O cariera solida, in adevaratul sens al cuvantului, nu se poate face in ritm de fast forward. Poti sa acumulezi cu rapiditate anumite lucruri, dar este periculos sa sari in permanenta dintr-o barca in alta. Daca atentia ta se concentreaza doar pe oportunitatile de cariera – beneficii mai mari, o pozitie mai importanta etc. – pierzi din vedere esentialul: profesionalismul nu este o chestiune de titulatura, ci de consolidare a fiecarui pas.
Uneori, ceea ce pare un salt in cariera, o avansare rapida, este in fond o ramanere in urma. O treapta sarita nu se traduce atat in lacune operationale, cat intr-un minus de siguranta in mers. Cand ai escaladat etapele firesti ale evolutiei, ramai mereu cu senzatia ca este ceva care-ti scapa si nu stii ce. Postarea unui titlu glorios in CV nu inseamna neaparat un avantaj. Daca nu te descurci si esti nevoit sa faci un pas inapoi, compromiterea poate fi definitiva.
Este adevarat ca natura business-ului actual se pliaza mai ales pe valorile specifice tineretii: viteza de reactie, idei inovatoare, impulsul dezvoltarii etc. Probabil ca varianta ideala de management o constituie astazi mixul intre virtutile prospetimii si punctele forte ale maturitatii (sunt la fel de necesare in afaceri: discernamantul, intelepciunea, capacitatea de negociere).
Elogiu carierei senine
Suntem tentati sa privim cu neincredere persoanele preocupate excesiv de propria cariera. Se spune despre cineva ca este “carierist" intr-un sens depreciativ. Intelegem automat ca este decis sa parvina cu orice pret, “sa se ajunga". Pe langa aceasta conotatie oportunista (care se refera tocmai la escaladarea etapelor firesti de evolutie), exista si o semnificatie nobila a carierei.
Inseamna sa-ti iei viata profesionala in serios, sa descoperi ce poti face cu pasiune si care sunt rezultatele pentru care merita sa te lupti, sa incerci sa devii cel mai bun in “meseria" ta. In fond, o mare parte din timpul fiecaruia se consuma muncind – pleci la serviciu in fiecare dimineata devreme si te intorci seara tarziu. Ce sens are atunci sa-ti consideri “jobul" ca fiind un corp strain vietii tale? Este important sa nu traiesti disociat intre o munca silnica de birou si o viata care incepe dupa program.
Cum sugereaza si cealalta semnificatie a cuvantului “cariera", parcursul profe-sional presupune excavare pas cu pas, efort constant, staruinta indelungata in aceeasi zona. Senioritatea se obtine prin concentrarea permanenta pe lucrul bine facut, cu responsabilitate si rabdare. Graba nu-si are sens, o cariera bine asezata isi are ritmul ei firesc. Cei care au inteles seriozitatea pasilor mici nu sunt preocupati de urmatoarea statie de cariera, ci urmaresc bucuria artizanului care creeaza cu mainile lui lucruri valoroase.