Grafologia, un test aptitudinal “spontan” si “natural”, pentru selectia de personal
Grafologia este o stiinta care, departe de a fi comparabila cu arta chiromantiei si a astrologiei, isi demonstreaza utilitatea in multe domenii de aplicare.
Felul de a scrie este ca o amprenta digitala: nu pot fi doua identice si sunt imposibil de falsificat. Actul de a scrie corespunde unei actiuni de invatare: copilul este invatat sa reproduca prin gesturi primul act de alfabetizare scrisa a limbajului sau. In curand se va detasa de acest “model” pentru a personaliza propria grafie, transformand-o in ceva automat, independent si plin de elemente ale personalitatii sale. Orice gest extern corespunde unei miscari interne. In actul comunicarii, persoana se foloseste de cuvinte, imbogatindu-le cu semnificatii prin intermediul acumularii si interpretarii inconstiente a gesturilor comunicarii non-verbale si paraverbale.
Similar, actul de a scrie este o “electroencefalograma” spontana si naturala a personalitatii individului, bratul este mijlocul, iar mana este instrumentul de exprimare a psihicului, intrucat inregistreaza toate variatiile interne, transformand in semne miscarile fiziologice transmise de impulsurile cerebrale.
Prin intermediul analizei scrisului, grafologul poate evidentia structura personalitatii persoanei, aptitudinile si capacitatile sale, punctele forte si cele slabe, temperamentul sau potentialuri neexprimate. Mai mult, poate evidentia gradul de energie psihica si fizica a persoanei, nivelul sau emotiv, timpul de reactie la stimuli, sensibilitatea, tipul de inteligenta si gradul de creativitate, eventualele nesigurante si inhibitii, determinarea, capacitatea organizatorica si gradul de adaptabilitate.
Obiectul analizei grafologice este scrisul, vazut ca un intreg, dar si prin prisma trasaturilor tipice fiecarei metode de cercetare. De multe ori, grafologul nici nu citeste tot ceea ce este scris pe pagina, ci urmareste sa evalueze componentele grafiei. Independent de metoda folosita – metodele sunt numeroase si se influenteaza des intre ele – este interesant de observat concordanta intre profilurile finale si similitudinea cu cele rezultate din alte tipuri de teste, valorificand astfel gradul de siguranta al metodei.
Domeniile de aplicare sunt diferite, iar grafologul profesionist umareste “principiul de specificitate”, tinand cont de faptul ca se vorbeste de un examen de personalitate, de o contributie la orientarea scolara sau profesionala, de un sondaj cu caracter de expertiza, de o colaborare la nivel clinic, de o analiza a compatibilitatii unui cuplu sau a unei familii, de o evaluare atitudinala pentru selectia sau mobilitatea unei persoane. In acord cu acest principiu, nu tot ceea ce se “scrie scriind” vine individualizat si comunicat. Multe caracteristici raman nedezvaluite, ca urmare a tipului de analiza efectuata.
In consultanta grafologica pentru selectia de personal pot fi luate in considerare elementele generale sau detaliile. Este cunoscut faptul ca in selectia de personal exista o diferenta intre prima alegere a posibililor aspiranti la un post si urmatoarele faze de perfectionare a cautarii candidatului cu profilul cel mai potrivit. Capacitatea de a putea evalua corect componentele intelectuale si temperamentale ale unui individ duce la rezultate favorabile de ambele parti, pentru candidatul care aspira la “acel” post si pentru societatea care isi gaseste persoana potrivita la locul potrivit. Consultantul grafolog, din punct de vedere rational, poate cerceta capacitatea de analiza, sinteza, atentie, precizie, organizare, gandire, creativitate, comunicare si de discutie. Din punct de vedere temperamental, echilibrul, armonia, sensibilitatea, controlul emotivitatii, maturitatea, simtul datoriei, motivarea, autonomia si dependenta, competitivitatea, dinamismul, spiritul de initiativa, sociabilitatea, spontaneitatea, sinceritatea, asertivitatea si capacitatea de leadership, capacitatea de rezistenta la stres si multe altele.
Colocviul ramane indispensabil pentru o procedura de selectie, dar este important de considerat ca reprezinta un moment de tensiune pentru candidat. Candidatul tinde foarte usor sa furnizeze o imagine a sa nu tocmai corespunzatoare pe deplin propriei realitati interioare.
A minti prin scris este realmente dificil, tinand cont de faptul ca fiecare rol cautat are un anumit profil si ca, prin scris, multe semne semnificative “scapa” preocuparii de a le ascunde din partea celui intervievat; chiar si tentativele cele mai complexe sunt imediat observate de expertul grafolog.