Ieșirea din cenușiu. Alexandra Dobre: “Apărătorii Patriei, cartier bucureștean cu un istoric aparte, se va reinventa”
La modul general vorbind, la marginea de sud a Bucureștilor, în vechiul raion Nicolae Bălcescu, lua naștere la finalul anilor `20 ai secolului trecut, un cartier de case, cu oameni vrednici și aspri, dar credincioși și buni. Erau veteranii Primului Război Mondial și urmașii acestora, care au primit câte un lor de pământ (5.000 m2 fiecare) pe care să-și ridice o gospodărie, drept răsplată pentru serviciile aduse patriei în timpul războiului. De aceea cartierul a primit numele de Apărătorii Patriei, iar străzile dintre parcele au fost denumite după localitățile de baștină ale locuitorilor.
“Istoria și-a pus amprenta pe evoluția cartierului, care odată cu dezvoltarea industrială și construirea blocurilor de locuințe, a devenit unul muncitoresc. Aceasta nu înseamnă, desigur, că nu va evolua. Se va reinventa și vorbim aici despre un proiect important pe care mi-am pus semnătura din punct de vedere al necesității culturale. Ideea aparținându-i preotului paroh Iulian Scoipan de la Biserica Apărătorii Patriei 1”, idee susținută de către primarul sectorului 4", spune Alexandra Dobre (foto), directorul Centrului European Cultural și de Tineret „Nicolae Balcescu”, instituție aflată în sectorul 4 al Capitalei (ce are ca principal obiect de activitate derularea de proiecte culturale locale, naționale și internaționale), ca și cartierul Apărătorii Patriei de altfel.
Mai precis, despre ce proiect este vorba? “Proiectul cultural-edilitar <100 de ani de recunoștință>, care presupune acordarea, pe două exerciții bugetare, în mai multe etape (cu finalizare în 2018), de sprijin financiar pentru Parohia Apărătorii Patriei, odată cu celebrarea Centenarului Marii Unirii. Se dorește sprijinirea parohiei pentru restaurarea Bisericii Sfântul Nicolae- Apărătorii Patriei, realizarea unei monografii și a unui DVD cu date despre biserica și întreg cartierul Apărătorii Patriei și totodată, ridicarea unui monument în cinstea eroilor neamului, care au luptat pentru Marea Unire. Credem că toate acestea vor fi un motiv de mândrie pentru locuitorii zonei și, desigur, monografia va fi folosită în scop turistic”, subliniază Alexandra Dobre.
Cursuri gratuite pentru copii
În altă ordine de idei, strategia culturală a sectorului patru se întinde pe durata a cinci ani. Centrul European Cultural pentru UNESCO „Nicolae Balcescu” având deja o strategie pusă la punct și care și-a găsit aplicabilitatea prin organizarea spectacolelor de teatru, a atelierelor și cursurilor pentru copii (cursuri gratuite), de picture, muzică, balet, teatru și multe alte activități. Tot în strategia culturală a Centrului sunt incluse nume sonore, dintre care Cezara Dafinescu și Dan Puric.
Alexandra Dobre adaugă că “în proiectele noastre pe termen nu foarte lung figurează cursurile gratuite pentru adulți (dans, pictură, cultură generală, dezvoltare personală etc), și cele pentru studenți (management, administrație publică ș.a.)”.
“Iar în ceea ce privește ceea ce facem și vom face pentru copii, gândiți-vă că există copii care nu au fost niciodată la mare, care nu au văzut niciodată muntele, care nu au fost niciodată la un spectacol de teatru și câte altele. Trebuie să îi ajutăm, să facem ceva pentru ei. Ieșirea din cenușiu este obligatorie! Pentru copii și pentru cetățenii sectorului 4, în general”.
Să nu omitem faptul că Centrul UNESCO se pregătește pentru un eveniment important și anume Zilele Europei, eveniment care se va desfășura în perioada 11 mai -14 mai în Parcul Lumea Copiilor din sectorul 4.