Începe cea de-a doua ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”
Au fost inspiraţi de exemplul lui George Enescu care, cu multă generozitate şi dragoste de oameni şi muzică, a mers cu vioara sa, Guarneri del Gesu, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai mulţi aveau nevoie de ea ca alinare.
Astfel s-a născut primul turneu intitulat Vioara lui George Enescu la sate, la iniţiativa Radio România Cultural şi Accendo. A fost o călătorie muzicală care, în 2012, a umplut de emoţie inimile oamenilor simpli din 8 localităţi rurale din România care, deşi nu fuseseră vreodată într-o sală de concert sau nu văzuseră un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruţe, nu în smoking, ci în haine simple, dar au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea să meargă în marile săli de concert.
Ca un gest firesc, după aceste emoţionante întâlniri, cei doi artişti au decis să reia această experienţă şi în 2013. Cea de-a doua ediţie a turneului „Vioara lui George Enescu” cu violonistul Gabriel Croitoru, acompaniat de pianistul Horia Mihail, va avea loc în perioada 22 octombrie 2013 – 4 noiembrie 2013, în 3 oraşe şi 6 localităţi rurale din judetele Botoşani, Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov şi la Sala Radio din Bucureşti. Horia Mihail va cânta pe un pian electric ce va călători alături de instrumentişti.
Turneul va fi şi anul acesta o frumoasă aventură a doi extraordinari artişti care vor poposi în locuri unde mari interpreţi ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodată. Va începe chiar în localitatea Liveni, în care s-a născut Enescu şi a luat primele lecţii de muzică de la un vestit lăutar al vremii. Periplul muzical cuprinde un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, dedicat sărbătoririi împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public românesc.
Datele de desfăşurare ale concertelor – Turneul „Vioara lui George Enescu”:
- 22 octombrie, Comuna George Enescu, jud. Botoşani – Căminul cultural Arborea – ora 14.00
- 22 octombrie, Botoşani, jud. Botoşani – Casa de cultură Botoşani- ora 19.00
- 23 octombrie, Comuna Grăniceşti, jud. Suceava – Căminul cultural Grăniceşti – ora 13.30
- 24 octombie, Comuna Pogoneşti, jud. Vaslui – Şcoala cu clasele I-VIII Dimitrie Negruţiu, Pogoneşti – ora 13.30
- 24 octombrie, Bârlad, jud. Vaslui – Pavilionul Marcel Guguianu – ora 19.00
- 28 octombrie, Comuna Slimnic, jud. Sibiu – Căminului cultural Slimnic – ora 12.00
- 28 octombrie, Comuna Răşinari, jud. Sibiu – Căminul cultural Răşinari – ora 17.00
- 1 noiembrie, Bucureşti – Sala Radio – ora 19.00
- 4 noiembrie, Comuna Cernica, jud. Ilfov – Căminul cultural Cernica – ora 14.00
Până când Vioara lui George Enescu va poposi în Bucureşti, mâine, 22 octombrie, bicentenarul Giuseppe Verdi este sărbătorit cu un regal al muzicii de operă. Începând cu orele 19.00, în Foaierul Galben al Operei Naţionale Bucureşti, învaţă şi tu să cunoşti tainele muzicii verdiene.
Artiştii Operei Naţionale Bucureşti vor oferi publicului arii celebre din creaţia marelui compozitor, dar şi prelucrări instrumentale inedite ale acestora, create de Franz Liszt, Franz & Karl Doppler, Luigi Bassi, Francisco Tárrega, Antonio Bazzini, Eugène Ketterer & Ad. Herman.
La evenimentul „Verdi 200: arii şi parafraze”participă sopranele Mădălina Barbu, Adriana Dumitriu, Alice Lopez, tenorul Andrei Lazăr şi baritonii Iordache Basalic, Vasile Chişiu, Ştefan Ignat, care vor interpreta arii din operele Rigoletto, La traviata, Un ballo in maschera şi Aida. Lor li se vor alătura pianistele Lidia Butnariu, Adina Cocargeanu, Mădălina Florescu, Ioana Maxim, Mihaela Vâlcea. De asemenea, violoniştii Cristian Balaş şi Alexandru Crişan, violoncelistul Mladen Spasinovici, flautistele Luiza Cîrlan şi Oana Leonte, clarinetistul Cristian Petrişor şi chitaristul Daniel Castravete vor încânta publicul cu transpuneri interesante şi mai puţin cunoscute ale ariilor lui Verdi.