Început de primăvară…. atenţie la dietă!
În contextul unei vieţi aglomerate de probleme, responsabilităţi şi stres, poate părea destul de complicat să ai şi un regim alimentar corect. Iar postul pe care mulţi dintre creştini aleg să îl ţină este, de asemenea o încercare. Sfaturile unui specialist cu experienţă ne vin în ajutor, mai ales celor care nu vor să simtă lipsa de alimente „dulci”.
Cori Grămescu ( nutriţionist) ne ofertă cinci reguli simple care ne vor ajuta să ştim ce alimente trebuie să consumăm în post, pentru a ne asigura că mâncăm alimente hrănitoare care totodată ne ajută la detoxifierea organismului.
Regula nr. 1: Asigurarea aportului de proteine şi totodată, asocierea corectă astfel încât să asigurăm organismului profilul complet de aminoacizi esenţiali – elemente pe care nu le putem sintetiza, ci trebuie să le aducem prin aport alimentar.
Pentru aceasta nu este nevoie să urmăm un plan strict de combinare a alimentelor, ci să adoptăm o dietă diversificată şi cât mai bogată în alimente naturale. Pentru a acoperi necesarul zilnic de proteine, trebuie să consumăm în post linte, năut, mazăre, tofu şi tempeh, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral, quinoa şi cereale integrale neprocesate – ovăz, secară precum şi mei, hrişca, amaranth. Proteine mai găsim şi în derivatele acestor produse – lapte de soia, de migdale etc.
Regula nr. 2: Consumul ridicat de legume
Aceasta ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post şi nu numai, pentru că au o densitate caloric mică, adică la un volum mare, aduc puţine calorii şi o densitate nutriţională mare. Cu alte cuvinte, la un volum mic aduc mulţi nutrienţi – în special vitamine, enzime şi minerale. Pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la început să consumăm deopotrivă legume crude şi preparate termic, pentru că aportul ridicat de fibre poate cauza la început o uşoară senzaţie de balonare.
De asemenea, este important să alegem legume din surse verificate, în care există şi se aplică norme stricte de control al pesticidelor – ţările din UE sunt întotdeauna o alegere mai bună pentru sănătate. În această grupă ar trebui să se regăsească legumele fibroase – morcov, ţelină, păstrânac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, precum şi ardei, roşii, pentru salate, legume verzi – urzici, untişor, lobodă, măcriş, leurdă, spanac, broccoli precum şi alte legume – ciuperci, praz, sparanghel etc.
Regula nr. 3: Alimente care ar trebui scoase din alimentaţia de primavară sau de post
Este vorba despre produsele ultra-procesate: pate-uri, crenvuşti, caşcaval, inclusive cele din soia. Este de ajuns să citiţi etichetele acestor produse, pentru a vedea ce aport de aditivi alimentari au. Se pot înlocui cu succes cu pate-uri de nuci cu linte, hummus, pate de caju cu condimente sau brânză de caju şi nuci, care se prepară foarte uşor acasă.
Regula nr.4: Numărul de mese şi organizarea zilnică a activităţii
Regula sănătoasă nu s-a schimbat: trebuie să mâncăm 3 mese principale şi 1-3 gustări pe zi, pentru a preveni apariţia senzaţiei acute de foame.
Ideal este să consumăm cerealele integrale – şi aș include aici nu doar cerealele că atare ci şi derivatele – pâinea, pastele în prima parte a zilei , la micul dejun şi prânz. Iar pentru cină şi gustarea de seară să consumăm legume, nuci şi seminţe şi eventual o porţie de lapte de soia/migdale.
Tot în prima parte a zilei ar trebui să consumăm şi fructele de sezon – dar trebuie să ţinem cont că ele ar trebui consumate singure, ca o masă de sine stătătoare, la 1,5 ore distanţă de mesele principale.
Regula nr. 5: Hidratare
Este foarte important să bem acea cantitate de 2 litri de apă pe zi, pentru a reduce riscul de tulburări ale tranzitului digestive şi pentru a ajuta la „evacuarea” toxinelor .
Aportul crescut de fibre este foarte sănătos pentru organism, dar o creştere bruscă poate cauza pe termen scurt constipaţie, mai ales dacă nu bem suficientă apă.
Ar trebui evitate sucurile, cafeaua în exces şi ceaiurile laxative.
Oricum, trecerea la un alt tip de alimentaţie trebuie făcută numai după ce ne consultăm cu un specialist – medic sau nutriţionist, „pentru că pot influenţa anumite boli şi afecţiuni preexistente”, subliniază Cori Grămescu, pe site-ul căreia (www.cori.ro) puteţi găsi multe mai multe sfaturi şi recomandări..
Sport, iar…? Tocmai în această perioadă de reînnoire şi schimbare de anotimp este indicat să facem mişcare, pe cât posibil după un program regulat şi constant şi să încercăm acolo unde se poate, să petrecem cât mai mult timp în aer liber, pentru a limita efectele asteniei de primăvară.