Incheierea contractelor colective de munca pentru 2012, interzisa de Guvern
Prevederea a fost inclusa in proiectul de modificare a Codului Muncii, aprobat in sedinta de luni a Guvernului in vederea angajarii raspunderii.
"De la data intrarii in vigoare a prezentei legi pot fi negociate, la orice nivel, contracte colective de munca si actele aditionale pentru termene ce nu depasesc data de 31 decembrie 2011. Contractele colective de munca in vigoare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate", se precizeaza in document, potrivit Mediafax.
Premierul Emil Boc a declarat, saptamana trecuta, ca a acceptat propunerea UNPR privind reglementarea contractelor colective de munca prin lege speciala, care urmeaza sa fie adoptata imediat dupa Codul Muncii.
Sindicatele au anuntat ca nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de munca din viitorul Cod al Muncii, sustinand ca in acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea.
Guvernul isi va angaja raspunderea in Parlament pe noul Cod al Muncii marti, 8 martie, la ora 10.00.
In ziua in care Guvernul isi angajeaza raspunderea pe Codul Muncii, sindicalistii vor intra in greva de avertisment si vor picheta intrarile in sediul Parlamentului. De asemenea, confederatiile sindicale au anuntat ca sindicalistii vor intra in greva generala din prima zi in care presedintele primeste pentru promulgare noul Cod al Muncii.