Indemnizatia pentru mame: 2 ani cu maxim 1.200 de lei sau un an cu cel mult 3.400
In cazul in care mamele se intorc la munca inainte de sfarsitul perioadei de un an de concediu, vor beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 luni. Daca revenirea in campul muncii survine dupa primul an de concediu pentru ingrijirea copilului, nu vor mai beneficia de acest stimulent.
"Subliniez faptul ca s-a avut in vedere 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele sase luni, in oricare dintre variante, inclusiv la cei care se afla in momentul de fata in plata, iar de la 1 ianuarie, vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni", a spus Boc.
Mamele aflate deja in concediu de crestere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificari.
"Parintii care vor avea copii dupa 1 ianuarie 2011 vor putea alege una dintre urmatoarele optiuni, iar prima optiune are urmatoarele componente: durata indemnizatiei pentru cresterea copilului-un an, cuantumul indemnizatiei-intre 600 si 3.400 de lei, posibilitatea concediului fara plata pana la 24 luni, prima de 500 lei pentru reintoarcere la munca daca acest lucru se petrece in intervalul primelor 12 luni. Al doilea pachet optional : durata indemnizatiei pentru crestere a copilului – doi ani, valoarea indemnizatiei-intre 600 si 1.200 lei. Subliniez faptul ca parintii pot alege doar un pachet optional si nu pot cumula beneficii din ambele pachete puse la dispozitie. Fiecare familie care urmeaza sa aiba un copil incepand cu 2011 va alege de la inceput pe ce varianta merge", a spus Boc, citat de Mediafax.
El a sustinut ca in 12 tari din Uniunea Europeana nu se acorda indemnizatie pentru cresterea copilului in niciun fel de forma si ca statul "face eforturi chiar in conditii dificile de criza" de a pastra in limitele pe care si le poate permite aceste indemnizatii.
intrebat ce se intampla cu mamele care intra in concediu post-natal si, dupa perioada de concediu medical de 126 zile, intra in concediu de maternitate la sfarsitul lunii decembrie, ministrul Muncii, Ioan Botis, prezent la conferinta de presa sustinuta de premierul Emil Boc, a raspuns ca va conta doar data de nastere a copilului.
"Conteaza doar cand s-a nascut copilul, vorbim de data nasterii copilului. Daca s-a nascut dupa 1 ianuarie 2011, din acel moment, ordonanta produce efecte, concediul maternal este legat de aceasta indemnizatie", a spus Botis.
El a precizat ca din totalul celor 198.600 indemnizatii aflate in plata, 87.473 sunt la nivelul minim de 600 lei, iar 3.438 urca la plafonul maxim de 3.400. Intermediar, 44.958 indemnizatii sunt cuprinse intre 600 si 1.200 lei, iar 17.543 indemnizatii se afla in intervalul 1.200-2.000 lei.