Insira-te, sarbatoare!…
La placinte inainte!…
la razboi inapoi…
Saptamana patimilor a adus pentru oamenii de rand, beneficiari de servicii publice si private, un alt soi de patimi, intalnite cu precadere la romani. Functionarii publici din cadrul administratiei locale pareau sa fi intrat, in loc de vrie, in letargie. Lozincile “va rugam reveniti dupa sarbatori” sau “haideti sa ne intalnim dupa 1 mai” (adica 5!) au fost laitmotivele ultimelor doua saptamani. Astfel ca serviciile de evidenta a populatiei din cadrul sectiilor de politie, au stat bine-merci inchise mai bine de o saptamana. Deh, unii recupereaza in avans, adica au muncit trei sambete la rand inainte de sarbatori fara sa fi anuntat tot romanul de rand prin mijloace la moda, cum ar fi mass- media. Asa se face ca angajatii, deveniti civili anul trecut, se comporta mai nou ca la fabrica… pleaca in vacanta cate o saptamana. Ce sa mai vorbim ca daca, Doamne fereste, ai fi avut nevoie sa ti se elibereze rapid pasaportul sau sa iti recuperezi cartea de identitate, ai fi ajuns in fata unor usi de birouri sigilate si pazite, evident, de ofiterul de serviciu… care, bietul, la randul lui, nu putea sa iti dea mai multe informatii decat “reveniti luni, in 5 mai”.
Circulara transmisa de ministrul finantelor publice, M. N. Tanasescu, in 11 aprilie a.c., a restabilit drastic programul Directiilor Generale ale Finantelor Publice si a Directiilor de Trezorerie si Contabilitate Publica pe perioada sarbatorilor. Astfel ca, daca nu stiati, in 30 aprilie, a fost asigurata depunerea sumelor incasate in numerar in perioda 26-30 aprilie de catre unitatile vamale si sanitare a caror activitate nu s-a intrerupt, iar in 5 mai s-au depus banii incasati intre 30 aprilie si 4 mai.
Muncesc – muncesc,
da’ mie nu-mi iese nimic?
Directia Generala a Vamilor a stabilit ca birourile vamale de control si vamuire la interior sa asigure permanenta in zilele de 29-30 aprilie si 2 mai (stabilite zile libere prin H.G. nr. 362/ 2 aprilie, 2003).
Se pare, insa, ca plata intreita a zilelor de sarbatoare nu este un stimul suficient de puternic. Asa ca, singuri-singurei, vamesii romani si-au cam intregit mielul de Paste, intinzand mana spre diurnele soferilor de tir.
“Sunt sofer pe tir de 3 ani si este a doua oara cand mi se intampla sa prind sarbatorile in vama. Ma bucur ca nu m-au blocat pe perioada Pastilor, dar asta m-a costat. Ofiterul vamal m-a intrebat daca stiu cate poduri sunt pe bancnota de 50 de Euro?
Mi-ar placea ca lucrurile sa intre odata in normal si la noi. De doi ani
transport textile in Anglia si niciunde,
in nici o vama din alta tara in care incarc marfa si descarc, treburile nu se misca atat de greu ca la noi. Merg prost pentru ca cei ce muncesc in servicii permanente cum e, de altfel, si sanatatea sunt obisnuiti cu “atentiile” de pe vremea cind nu plateam taxe si impozite de 60% din salarii”, marturiseste intrigat D.B., sofer profesionist. Asa ca ne intrebam, pana la urma, cum o fi mai bine? Sa muncim si sa platim sau in vacanta sa traim?
Pe de alta parte, pietele agro-alimentare au fost strasnic “pazite” in perioada ce a trecut. Produsele care s-au comercializat in cantitati industriale au fost strict verificate de inspectorii sanitari care au sarbatorit prin munca Pastele. Pacat, insa, ca explozia preturilor la produsele comercializate de asa-zisii “tarani” nu a fost controlata si dezamorsata de cei care ar fi trebuit sa-l protejeze pe bietul consumator.
La unii….foc continuu!
Bancile, serviciile GSM si toti agentii economici interesati de confortul consumatorilor serviciilor lor au fost disponibili intr-o perioada in care altii aveau vacanta. Agentiile de recrutare si plasare de personal, de asemenea, au muncit la foc continuu in aceste ultime doua saptamani.
“Chiar daca am avut o saptamana aniversara cu multe libere, activitatea noastra nu s-a intrerupt. In aceasta perioada oamenii au avut mult timp liber si au trimis CV- uri in continuu. Noi, cei care ne ocupam de recrutare si plasare, am fost fizic acasa in aceasta perioada, insa ne-am facut toata treaba prin laptop. Parca am fi fost la birou, iar comunicarea nu s-a intrerupt deloc. Clientii nostri au in permanenta nevoie de noi si repaosul nu aduce rezultate”, a declarat pentru revista CARIERE Cristina Savuica, Country Manager, in cadrul Agentiei de recrutare si plasare LUGERA & MAKLER.
C-asa-i romanu’…
…cand se veseleste… Si cine-l poate lua la raspundere, daca asa ne obisnuiesc normele europene? Dar stiti care e diferenta dintre noi si cei de la care importam aceste reguli? Aceia chiar muncesc pana la sarbatori si chiar isi reiau activitatea dupa aceea… pe cand noi… ce greu ne mai revenim din vacanta!…