Inteligența artificială ar putea genera câștiguri de 15,7 trilioane de dolari prin creșterea productivității
Pornind de la o analiză detaliată a impactului tehnologiilor IA asupra mediului de afaceri, studiul „Sizing the prize”, realizat de PwC, evidențiază economiile cu cel mai mare potențial de câștig de pe urma IA.
IA va contribui cu 15,7 trilioane de dolari la economia globală în 2030, mai mult decât producția curentă cumulată a Chinei și a Indiei.
Creșterea productivității muncii este de așteptat să contribuie cu mai mult de jumătate din toate câștigurile economice obținute de pe urma IA în perioada 2016-2030. Creșterea consumului, care derivă din îmbunătățirea produselor prin intermediul tehnologiilor IA, va suplini diferența.
Cele mai mari beneficii economice obținute de pe urma IA vor fi înregistrate în China (cu o creștere cu 26% a PIB-ului până în 2030) și America de Nord (cu o creștere de 14,5%), echivalentul a 10,7 trilioane de dolari, reprezentând aproximativ 70% din impactul economic global.
America de Nord va înregistra la început o creștere mai rapidă a productivității decât China, determinată de deschiderea față de tehnologiile IA și de numărul mai mare de locuri de muncă în care mâna de lucru poate fi înlocuită de tehnologii mai productive.
China va depăși câștigurile la nivelul productivității ale SUA în deceniul următor, după ce va recupera avansul pierdut din cauza lipsei tehnologiei și expertizei necesare.
Europa și economiile dezvoltate din Asia vor beneficia, de asemenea, de câștiguri economice semnificative de pe urma IA (o creștere între 9-12% a PIB-ului până în 2030).
Țările în curs de dezvoltare vor înregistra creșteri mai modeste (mai puțin de 6% din PIB) datorită ritmului mult mai scăzut de adoptare a tehnologiilor IA (inclusiv America Latină și Africa).
"Analiza evidențiază valoarea adăugată semnificativă pe care IA o poate aduce unei companii, care poate fi chiar mai mare decât cea adusă de automatizare. Aceasta demonstrează potențialul pe care îl are IA de a ne transforma viața, la nivel individual, organizațional şi la nivelul societății în general", a declarat Florin Deaconescu, Partener, Servicii de Audit, membru al echipei integrate de servicii pentru sectorul tehnologiei informaţiei, media şi telecomunicaţiilor, PwC România.
DOMENIILE CU CEL MAI MARE POTENŢIAL
Indexul PwC AI Impact, care este inclus în analiză, identifică cele trei domenii de activitate cu cel mai mare potențial de adoptare a tehnologiilor IA în fiecare dintre cele 8 sectoare economice analizate. Domeniile identificate includ diagnosticul bazat pe imagine, producția la cerere și controlul autonom al traficului.
Per total, cele mai mari câștiguri le vor comerțul cu amănuntul, serviciile financiare și asistența medicală, datorită creșterii productivității, calității produselor și cererii în urma implementării tehnologiilor IA.
Până în 2030, se va înregistra un câștig suplimentar de 9 trilioane de dolari la nivelul PIB-ului datorită îmbunătățirii calității produselor și schimbărilor la nivelul cererii şi comportamentului consumatorilor, pe măsură ce câștigurile la nivel de consum generate de IA le vor depăși pe cele ale productivității.