Inteligenţa emoţională: un tool important pentru a avansa ȋn carieră
Conform unui studiu realizat de revista Forbes, 90% dintre angajaţii lor de top au un grad ridicat de inteligenţă emoţională, pe când doar 20% dintre cei care ocupă poziţii joase ȋnregistrează un nivel ridicat al acesteia. Acelaşi studiu spune că, ȋn general, oamenii inteligenţi emoţional câştigă ȋn medie cu 29.000 de dolari mai mult pe an şi fiecare punct crescut de EQ se poate materializa cu o creştere de 1.300 de dolari la salariul anual.
Există patru componente majore ale inteligenţei emoţionale: Self awareness (capacitatea de a-ţi percepe propriile emoţii), self management (abilitatea de a-ţi gestiona emoţiile astfel ȋncât să ai o atitudine pozitivă cu tine ȋnsuţi indiferent de circumstanţele ȋn care te afli), social awareness (gradul de perceptibilitate al emoţiilor celor din jurul tău) şi relationship management (abilitatea de a te folosi atât de emoţiile tale cât şi de cele ale persoanelor din jur pentru a gestiona cu succes interacţiunile cu aceştia).
Ca urmare a faptului că informaţia de la diverşii stimuli circulă mai ȋntâi prin partea limbică a creierului ȋnainte ca aceasta să ajungă la partea raţională, prima reacţie pe care o avem este una emotivă, care de cele mai multe ori nu este controlată şi exprimă direct şi sincer ceea ce simţim. Partea bună este că inteligenţa emoţională poate fi dezvoltată, spre deosebire de IQ care tinde să rămână la fel. Este bine de ştiut ȋnsă că inteligenţa emoţională se capătă cel mai bine prin practică, iar procesul de ȋnvăţare al acesteia este unul pe termen foarte lung. Iată şi câţiva paşi care pot fi făcuţi pentru a-ţi ȋmbunătăţi inteligenţa emoţională.
– Recunoaşterea şi gestionarea situaţiilor de stres. Cu toţii avem situaţii de stres care vin sub forma unor căderi nevoase sau depresii cauzate de insuccese pe plan personal sau profesional. Primul pas este dat de acceptarea faptului că suntem stresaţi. Apoi este bine să gestionăm cum putem mai bine situaţia folosindu-ne de diverse tehnici de relaxare, menţinerea unei atitudini pozitive, practicarea unui sport sau schimbarea mediului. De asemenea, experţii propun stimularea unuia din cele cinci simţuri, fie că este vorba despre ascultarea melodiilor preferate, vizionarea unui film sau chiar şi ȋncercarea de aromatherapy.
– Cunoaşte-te pe tine şi foloseşte-te de introspecţie pentru a-ţi analiza plusurile şi minusurile. Fii sincer cu tine ȋnsuţi fără să exagerezi sau să minimizezi ceea ce simţi. Răspunde-ţi onest la ȋntrebări precum „De ce simt asta?”, „De ce cred asta?” sau „De ce ȋmi este frică să-mi fie contrazis conceptul X?” Asumă-ţi responsabilitatea faţă de trăirile tale interioare fără să dai vina pe oamenii din jurul tău. Un om matur emoţional acceptă o situaţie ca atare şi o ia ca pe o provocare prin care poate evolua. Acesta nu este pesimist, ȋnsă nici nerealist de optimist, ci are o atitudine constant pozitivă ȋn tot ceea ce face.
– Cine are un grad ridicat de inteligenţă emoţională nu se rezumă doar la a se focusa pe sine ȋnsuşi. Ȋnvaţă să fii empatic şi deschis faţă de oamenii din jurul tău. Ascultă-i pe ceilalţi fără să ȋi ȋntrerupi sau să intri ȋn tensiuni inutile cu ei. Observă-le comportamentul şi pune-te ȋn situaţia lor. Nu te grăbi să tragi concluzii pripite, ci ȋncearcă să-i ȋnţelegi. Atunci când observi pe cineva că trece printr-o perioadă dificilă ȋntreabă-te: „Eu cum aş reacţiona ȋn situaţia asta?” sau „Cum mi-ar plăcea să fiu tratat ȋn locul persoanei ȋn cauză?” Folosind această abordare, fii deschis către cei din jurul tău, ascultându-le opiniile şi ȋncearcă să ȋi ajuţi cu sfaturi sincere. Ȋn acelaşi timp ȋnsă, oamenii maturi din punct de vedere emoţional nu se lasă traşi ȋn jos de ceea ce cred alţii despre ei. Ştiu să primească feedback şi ţin cont de el ȋntr-un mod constructiv, folosindu-se de acesta pentru a creşte pe plan personal şi profesional.