International House Bucharest – Liderul cursurilor de engleza pentru afaceri din Romania
Pe piata romaneasca, International House exista din 2001. Calitatea si profesionalismul cursurilor IH au sporit constant numarul clientilor. Astazi, peste 60 de companii multinationale apeleaza la cursurile oferite de IH Bucharest. Mai mult chiar, Mihai Laurentiu Ganj, Managing Director, tocmai a fost numit inspector IHWO pentru Europa Centrala si de Est. Ceea ce nu trebuie sa surprinda, avand in vedere faptul ca in 2004, IH Bucharest a devenit liderul cursurilor de engleza pentru afaceri din Romania.
Care a fost traseul dv. profesional in cadrul companiei?
La inceputul IH Bucharest, am fost un simplu profesor. Inca de la inceput insa m-am ocupat si de crearea de cursuri noi, de oferte, de preturi, de vanzari. Cu timpul, m-am specializat in management educational si am devenit din profesor calificat de engleza, director de studii – o calificare ce iti permite sa supervizezi procesele educationale. Ulterior, am obtinut calificarea de inspector IH pe zona Europei Centrale si de Est.
Inspectorul are un rol foarte important in mentinerea standardelor scolilor International House. Trebuie sa supervizeze programele de pregatire, cursurile si metodele de functionare a acestora, continutul cursurilor, tehnicile de predare, materialele pentru cursuri, dimensiunea grupelor si locatia pentru predare. Fiecare dintre cele 4-5 vizite anuale ale inspectorului IH se finalizeaza cu o analiza in profunzime a scolii. Pozitia de inspector nu apartine unei singure persoane. Dintre cei 128 de directori de scoala IH, se aleg in jur de 20 de inspectori in toata lumea. Eu sunt unul dintre acestia si ma ocup de Europa Centrala si de Est, impreuna cu directorul din Budapesta si cu cel din Praga.
Care este atitudinea romanilor referitor la cursurile de limba straina?
Cererea romanilor pentru imbunatatirea comunicarii intr-o limba straina este in continua crestere. A existat o etapa, intre 1998 si 2001, cand clientii carora le prezentam oferta de cursuri spuneau: "In acest moment, nivelul de cunoastere a limbii engleze in compania noastra este suficient." Iar eu le raspundeam: "Bun. Dar este foarte posibil ca, in exercitiul functiunii, managerul despre care acum spuneti ca nu are nevoie de cursuri, sa constate ca trebuie sa-si imbunatateasca limba pe care o stie". Si exact asa s-a si intamplat. Revenind dupa maximum opt luni la acel client, acesta recunostea ca echipa lui are nevoie de cursuri pentru a trece la un nivel superior al comunicarii.
In acest moment, Romania traieste perioada pe care alte tari au traversat-o acum 10-15 ani. In Ungaria, era vorba de engleza si germana. La noi, cererea de cursuri de limba engleza, mai ales de afaceri, este semnificativa din doua perspective: inmultirea numarului de investitori straini si apropierea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Ce va insemna momentul UE pentru IH Bucharest?
Pe de o parte, cererea pentru cursurile de limbi straine va creste si mai mult. Pe de alta parte, romanii vor avea nevoie si de certificari cu recunoastere internationala, care se obtin in urma unor testari complexe. Euro Exam si EuroPro sunt doua astfel de exa- mene, concepute de IH pe baza documentului Common European Framework, conceput de Consiliul Europei. Aceste examene sunt recunoscute la nivel mondial si fac diferentierea intre cei care doar spun ca stiu limba engleza si cei care detin si certificatul ce atesta aceasta. Momentul aderarii va insemna si cresterea cursurilor de alt gen. De pilda, cursurile de engleza pentru copii, engleza generala sau a celei folosite in administratie. Exista cateva zeci de mii de functionari publici, care pana in 2007 trebuie sa stapaneasca cel putin o limba straina. In plus, standardul de viata va creste si implicit, romanii vor calatori mai mult. Pentru toti, IH va insemna un sprijin, fiind, prin excelenta, institutia din Romania care organizeaza cursuri de limbi straine la un standard international.
Si pana in 2007, ce proiecte deruleaza IH Bucharest?
In 2003, IHB a lansat cel mai amplu program de training de limba engleza de pe piata romaneasca. Proiectul implica 250 de participanti din cadrul companiei Coca-Cola HBC si se desfasoara simultan in sase orase diferite. Iar noutatea din acest an consta in faptul ca am fost solicitati sa ne extindem cursurile in Chisinau. Majoritatea clientilor IH Bucharest sunt companii, multinationale si romanesti, si persoane care lucreaza in middle si top management. In momentul actual, colaboram cu peste 60 de companii multinationale, clienti fideli care au avut incredere in cursurile noastre si ne solicita constant serviciile. Ei ne ajuta sa crestem si datorita lor am ajuns liderul cursurilor de engleza de afaceri pe piata romaneasca.
Le multumim si dorim sa ne continuam dezvoltarea si cresterea impreuna!