Interviu neprofesionist – Cum îl recunoaștem?
Așadar, cum ne dăm seama care sunt interviurile neprofesioniste și dubioase? Există câteva puncte de reper în acest sens, astfel începem enumerarea lor:
1. Ești sunat ca urmare a vizualizării CV-ului tău și ți se spune să ajungi la sediul companiei în 4-5 ore deoarece este foarte urgent
Aici depinde de tine. Daca vei căuta pe internet sau la Ministerul Muncii, Institutul Teritorial de Muncă, adică ITM-ul, informații despre companie și despre reprezentantul acesteia care te-a sunat pentru programare și afli că acea companie chiar există și că totul este în regulă, atunci poate merită să te duci. Dacă însă sesizezi că există datorii pe care societatea respectivă le are, datele de contact nu sunt actualizate, nu găsești foarte multe informații despre persoana care te-a contactat, atunci poate mai bine ar fi să anulezi interviul. În mod normal, ești programat la interviu a doua zi sau în ziua respectivă – însă e preferabil să fii anunțat la ora 08:00 sau 09:00 cum că ai avea un interviu la ora 15:00, 16:00 sau 17:00.
2. Ești programat la ora 19:00 sau 20:00
Este prea târziu, spune mai bine că ești disponibil prin Skype, Telefonic sau pe E-mail. Dacă este vară sau primăvară, poți accepta ora 18:00 sau maxim ora 18:30, dar spune-le cel puțin câtorva rude cu care te vezi des la ce adresă ai interviul, puncte de reper pentru zona respectivă, numele companiei, pentru ce interviu participi etc. Poate chiar iei o persoană de încredere cu tine și te așteaptă pe holul firmei sau în apropierea acesteia.
Probabil ți-ai dat seama că din motive de siguranță a fost menționat punctul al doilea. Iarna este recomandat ca ultima oră pe care o poți accepta pentru un interviu să fie 17:00 – 18:00.
3. Ești invitat la interviu prin telefon, dar intervievatorul face greşeli de gramatică în mod constant
O eroare, două, trei poate (poate) sunt permise, dar dacă obișnuința își face loc, atunci probabil că nu ai dori să lucrezi pentru cineva care nu se poate exprima.
Dacă ești invitat prin e-mail și, la fel, acesta este foarte neglijent (gramatical spre exemplu sau foarte sărac în informații – nu ți se comunică persoana de contact, punctele de reper despre cum să ajungi la sediu etc.), atunci gândește-te de mai multe ori înainte de a răspunde afirmativ invitației.
4. Intervievatorul nu te anunță că va întârzia la interviu
Tu ajungi la sediu, aștepți 20 de minute în sala de interviu și nimeni nu îți spune cât va dura întârzierea sau cel puțin nu ți se comunică că domnul sau doamna respectivă au ceva urgent de rezolvat sau ceva asemănător.
5. În timpul interviului mai multe persoane intră periodic în sală (să spunem o dată la 10 minute) pentru a ridica o cutie, pentru a-l întreba ceva pe intervievator etc
Desigur, poate fi și o strategie, și anume să ți se testeze răbdarea, atenția ș.a.m.d. Dacă totuși este vorba despre asta, intervievatorul probabil îți va comunica acest lucru la finalul întrevederii. Deci nu te grăbi să judeci, dar totuși analizează bine situația. Astfel de probe pot avea loc în cadrul interviurilor pentru vânzări, comunicare și marketing, relații publice, responsabil relații clienți sau chiar achiziții, producție ori dispecerat.
6. Intervievatorul nu dă mâna cu tine nici la începutul interviului nici la finalul acestuia
7. Nu primești feedback (rezultatul interviului) la data la care ți s-a promis că vei primi
La fel – aici poate fi un test. Spre exemplu un angajator poate încerca să observe dacă tu ai sau nu inițiativă. Primul pas așadar ar fi să telefonezi tu și să afli rezultatul, după ce perioadă promisă pentru feedback a trecut. Iar dacă nici așa nu funcționează și primești răspunzuri evazive, atunci da, ai de a face cu neprofesioniști sau dubioși. Asigură-te totuși că le trimiți și un e-mail prin care adresezi întrebările ce te interesează – poate vei primi răspuns.
8. Nu ți se spune clar cum va fi contractul tău de muncă, ce beneficii salariale ai ș.a.m.d.
Anumiți angajatori nu îți declară tot salariu pe cartea de muncă, nu oferă salariile la timp, fac anumite rețineri din salariul tău despre care nu ți s-a menționat, contractul de muncă conține foarte multe greșeli gramaticale, poate chiar legislative, nu este actualizat conform legilor în vigoare etc. Așasar, citește cel puțin de două ori contractul tău de muncă înainte de a semna. Poate ai și o persoană apropiată (unul dintre părinți spre exemplu sau un frate ori o soră) care pot citi și ei și astfel să ai cel puțin două opinii despre respectivul contract din partea a doua persoane.
9. În timpul interviului nu primești informațiile de bază: care este obiectivul firmei, unde sunt filialele companiei, unde se vor face cele mai multe investiții, dacă ți se oferă un loc de muncă stabil sau nu, cine va fi șeful tău direct, cum vei avea programul de lucru etc.
10. Prea multe interviuri
În regulă – există unul, două, trei, patru, cinci… Dar când vezi că decizia se tot amână și ți se spune să ai răbdare, să participi și la al șaselea interviu în condițiile în care porți discuții cu firma respectivă de mai bine de 5–7 săptămâni, atunci decide tu să închei discuțiile – mai ales dacă nu ai fost anunțat câte interviuri vor avea loc încă de la prima interacțiune pe care ai avut-o cu reprezentantul companiei.
11. Ți se comunică că prima lună sau primele două luni de zile nu vei avea contract de muncă
Deja riști prea mult, mai ales că nu doar angajatorul poate suferi rigorile legii. Și tu le poți suporta. Mai mult, chiar dacă nu ți se întâmplă nimic grav, vechimea nu ți se va lua în calcul pentru fondul de pensii.
12. Intervievatorul ți se pare dubios
Este exagerat de neîngrijit, nu vorbește coerent, se exprimă greșit din punct de vedere gramatical, este vag în oferirea informațiilor.
13. Intervievatorul stă prea relaxat, prea comod, răspunde la telefon, nu și-l închide, plescăie guma de mestecat
Important: Dacă intervievatorul dorește să folosească telefonul, atunci acesta trebuie să anunțe candidatul dinaintea începerii interviului că va trebui să răspundă la telefon întrucât așteaptă câteva apeluri urgente.
14. Îți sunt adresate întrebări personale (exagerate)
Exemplu: Ai iubită/iubit?; Ce fel de bărbați/femei îți plac din punct de vedere fizic? Ești dispus/dispusă pentru relații apropiate cu anumiți oameni din firmă? (Aici mai bine întreabă ce vrea să spună prin relații apropiate); Ești dispus să faci compromisuri pentru firmă?