Interviul de angajare – etapa I
Pregatirea
Aflati cat se poate de mult despre postul pentru care candidati si cerintele acestuia, despre companie – produsele / serviciile pe care le vinde, concurenta acesteia, piata in care activeaza, locul in piata, clientii acesteia, valorile culturale, istoria companiei si a postului.
Aveti in vedere tinuta business-like, punctualitatea si luati un CV de rezerva la dv.
Pregatiti-va intrebari clare, punctuale, ale caror raspunsuri sa va permita sa va pregatiti pentru etapa urmatoare – definirea clara a criteriilor de selectie, descrierea postului cu precizarea responsabilitatilor, care sunt performantele asteptate si cum se masoara acestea, care este rolul postului in organizatie etc.
Care este de regula scopul acestei prime etape, pentru interviurile pentru pozitii de middle-management?
Schimb de informatii pentru a verifica:
a) daca se indeplinesc criteriile de selectie, veridicitatea datelor din CV, realizarile importante si calitatile personale ale candidatului;
b) daca postul si mediul acestuia se ridica la inaltimea asteptarilor candidatului.
In interviu
Cat este de importanta atitudinea, si vis-a-vis de aceasta, de ce aspecte trebuie tinut cont?
Atitudinea este foarte importanta – la aceeasi pregatire si experienta, atitudinea face diferenta. Aspecte de care se tine cont: onestitate, respect pentru cei din jur, deschidere, flexibilitate, pro-activitate, asertivitate, orientare catre solutii, dorinta si rapiditate in a lua decizii, mobilitate, respectarea politicii companiei, loialitate, urmarirea consecventa a principiilor si valorilor personale etc.
Atitudini care pot contrazice afirmatiile la nivel verbal – cat sunt de importante, de analizate de un angajator?
Situatii extreme, caricaturale: pumnii stransi si afirmatii de genul “sunt deschis si flexibil”, ochii mai mult inchisi sau mana tinuta in dreptul gurii si enumerarea aferata a realizarilor personale, bratele incrucisate strans si replica “va ascult” etc.
Limbajul non-verbal nu este evaluat separat gest cu gest, ci in ansamblu si integrat cu afirmatiile verbale. Un recrutor specializat are ochiul format si analizeaza nu numai gesturi care contrazic flagrant cele afirmate (ca in ex. de mai sus), ci mai ales evolutia mesajelor non-verbale care indica relaxarea persoanei si cresterea gradului de interes sau, dimpotriva, inchiderea, scaderea evidenta a gradului de interes, ori frustrarea, teama ca pregatirea si experienta nu implinesc asteptarile angajatorului.
“Capcane”
Intrebari “capcana”: intrebari de verificare – atunci cand candidatul nu a fost foarte convingator.
Exista situatii in care cel care conduce interviul de angajare poate apela la diverse atitudini “capcana” (ex. atitudine foarte formala fata de candidat)?
Pentru compania de recrutare aceste situatii sunt rare si apar (poate) doar atunci cand se stie cu siguranta ca interviul cu reprezentantul angajatorului se va desfasura intr-o atmosfera deosebit de formala sau in situatii cand candidatul devine agresiv sau mult prea familiar cu recrutorul. Consideram aceste situatii ca fiind neproductive, pentru ca informatia nu circula liber si onest.
O atitudine profesionala a recrutorului urmareste crearea unui cadru destins, in care candidatul sa se deschida si sa se comporte cat mai natural. In mod deosebit la nivel de middle si top-management, pozitiile sunt de parteneri intr-o discutie, nu adversari.
Dupa interviu
Semnale ca ai trecut de prima etapa a interviului de angajare: asta pentru ca am observat ca multe persoane, odata iesite de la un interviu de recrutare, nu stiu la ce sa se astepte mai departe: ce urmeaza, cand sa te astepti la un telefon, ce inseamna diverse propozitii standard cum ar fi “Revenim cu un telefon” s.a.
In mod normal, la sfarsitul oricarui interviu se stabileste de comun acord etapa urmatoare ca procedura si termen. Daca aceste detalii nu sunt specificate de catre recrutor, este de datoria candidatului sa intrebe “Cum procedam in continuare?” La replica “Revenim cu un telefon”, candidatul ar trebui sa ceara un interval maxim de timp pana la care va primi un raspuns si sa anunte ca daca pana la acest termen nu a fost sunat, va initia el legatura cu recrutorul.