INTERZIS fumatului!
Astfel, nivelul minim al taxelor percepute in UE pentru vanzarea tigarilor si a produselor din tutun urmeaza sa fie majorat treptat pana in 2014, conform propunerii care urmareste combaterea contrabandei cu tigari si tutun si descurajarea fumatului, considerata una dintre principalele cauze ale imbolnavirilor si deceselor in UE.
Practic, se doreste reducerea diferentelor dintre statele membre in ceea ce priveste nivelul accizelor la tutun, ceea ce ar avea drept efect o majorare cu peste 20% a preturilor la tigari in unsprezece tari. Prin majorarea nivelului minim al accizelor, Comisia spera ca cererea de tigari se va reduce cu 10% pana in 2014. Trebuie spus ca, in prezent, nivelul accizelor in UE se situeaza intre 5 si 55%, urmand sa ajunga pana la 10-75%.
Potrivit CE, propunerea se bazeaza pe studii conform carora cea mai eficienta modalitate de descurajare a fumatului reprezinta majorarea preturilor la produsele din tutun. De aceeasi parere este si Banca Mondiala care considera ca aceste cresteri de pret sunt cele mai eficiente masuri pentru a preveni fumatul. Aceasta propunere face parte dintr-un ansamblu de masuri menite sa asigure o mai buna protectie impotriva expunerii la fumul de tigara, o mai buna legiferare in ceea ce priveste compozitia produselor din tutun si o publicitate mai restrictiva.
"CE nu poate impune preturi, pentru ca intr-o economie de piata preturile se formeaza liber, iar pretul este un element de concurenta", considera Gilda Lazar, Director Corporate Affairs al JTI Romania. Evident, ca orice crestere a accizelor, care sunt taxe de consum, se reflecta imediat in preturi. Se pare ca in Romania accizele vor creste pana in 2010 cu circa 30% pe an.
Propunerea
Concret, propunerea de Directiva privind structura si cotele de accize aplicate tutunului manufacturat vizeaza modificarea Directivelor 92/79/CEE, 92/80/CEE si 95/59/EC privind alinierea taxelor la tigari si la tutunul prelucrat in tarile membre.
Astfel, Comisia are in vedere o mai mare flexibilitate pentru statele membre in ceea ce priveste aplicarea accizei si stabilirea nivelului minim al accizei pentru tigarete; alinierea partiala a cotei minime pentru tutunul taiat fin la cota minima pentru tigarete; ajustarea accizei pentru produsele din tutun in raport cu nivelul inflatiei si modificarea definitiilor tigaretelor, tigarilor si altor produse din tutun.
Aceste modificari se fac pentru ca exista diferente mari intre nivelurile de taxare aplicate in tarile UE care genereaza distorsionari ale pietei (unele dintre tari aplica taxe de sase ori mai mari decat nivelul minim admis).
Noua propunere prevede si o noua definitie pentru tigari de foi, trabucuri si tutun de pipa, care sunt taxate la un nivel mai scazut, cu toate ca si acestea dauneaza sanatatii.
Daca propunerea va fi adoptata, preturile la tigari vor inregistra in urmatorii cinci ani o crestere cu peste 20% fata de 2006 in 11 dintre tarile Uniunii. Preturile vor creste cel mai mult in Polonia, cu aproximativ 47%, urmata de Slovacia si Bulgaria (36%). Aceasta masura "vine in sprijinul politicii UE de reducere a consumului de tutun si a diferentelor privind preturile la produsele din tutun practicate in UE", a mentionat Laszlo Kovacs, comisarul european pentru Fiscalitate si Uniune vamala. "Ea va contribui la reducerea achizitiilor transfrontaliere si la combaterea traficului ilicit, doi factori cu influenta negativa asupra incasarilor si asupra obiectivelor in materie de sanatate publica ale statelor membre care aplica taxe mari pentru a descuraja fumatul", a mai completat acesta.
Reguli actuale de taxare
In prezent, accizele percepute la tigari trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Proiectul prevede o crestere graduala a nivelului minim al accizelor la tigari si tigarete de la cel putin 64 de euro pentru mia de tigari – pentru categoria cea mai vanduta (MPPC) – pana la 90 de euro pentru 1.000 de tigari din orice categorie, pana in 2014. Componentele specifice ale accizelor nu trebuie sa reprezinte mai putin de 5% sau mai mult de 55% din valoarea totala a sarcinii fiscale de pe tigarile care se incadreaza in MPPC. Cu toate acestea, exista si o serie de derogari si perioade de tranzitie. Acestea din urma sunt prevazute pentru Romania, Bulgaria, Lituania, Estonia si Letonia, cu cate doi ani, si un an in cazul Poloniei, Ungariei si Slovaciei.
In cadrul "Actelor de aderare", intr-o serie de noi state membre s-au acordat derogari de la a amana aplicarea minima de accize, pentru perioade variind de la 31 decembrie 2006 pana la 31 decembrie 2009.
Companii
Orice crestere a accizei are impact nu numai asupra companiilor, ci si a consumatorilor. Ori, "puterea de cumparare a romanilor este mult mai scazuta decat a consumatorilor din alte state ale UE", dupa cum aminteste Gilda Lazar, Director Corporate Affairs al JTI Romania. Comparativ cu puterea de cumparare a nemtilor, in Romania tigaretele sunt de cinci ori mai scumpe.
In ultimii ani, piata tigaretelor a fost afectata de migratia populatiei active. Drept urmare, comertul ilicit s-a dezvoltat puternic, mai ales dupa introducerea "taxei pe viciu", 12-13% din totalul pietei provenind din contrabanda. Gilda Lazar nu este prea optimista in ceea ce priveste masura Comisiei de a combate contrabanda. "Ca tara membra a UE, Romania este extrem de vulnerabila la contrabanda cu tigarete. Suntem atat piata-tinta, cat si teritoriu de tranzit pentru contrabanda cu tigarete din tari non-UE. Avem granite de peste 1.800 km cu tari precum Ucraina, Moldova si Serbia, in care pretul tigaretelor este de cinci-sase ori mai mic decat in tara noastra", mentioneaza aceasta. Foarte important de spus este ca piata tutunului nu este elastica, ceea ce inseamna ca cererea este constanta. In cazul in care consumatorul nu-si mai permite sa achizitioneze produsele legale, prea scumpe din cauza taxelor, se va orienta spre piata neagra. Cu toate acestea, companiile producatoare, impreuna cu autoritatile, fac eforturi importante pentru a reduce contrabanda si a clarifica legislatia de profil, iar rezultatele obtinute sunt incurajatoare.
Compania producatoare de tutun, British American Tobbaco a refuzat sa-si mentioneze pozitia cu privire la masura Comisiei Europene, considerand ca o reactie, in acest moment, ar fi prematura.
In Romania
In prezent, ponderea accizei in pretul de vanzare este substantiala. De exemplu, in cazul marcilor din segmentul Premium (superior), accizele si TVA-ul reprezinta 72% din pretul unui pachet de tigarete, in timp ce pentru marcile din segmentul inferior al pietei, asa-zis "ieftine", incidenta taxelor este 86%.
Pentru a descuraja romanii sa se lase de fumat, Ministerul Sanatatii Publice a luat atitudine si a implementat o campanie de descurajare a fumatului prin aplicarea unor imagini macabre pe pachetele de tigari incepand cu 1 iunie 2008. Astfel, producatorii de tutun au fost obligati sa aplice pe pachetele de tigari una dintre cele 14 imagini alese de oficialii de la "sanatate".
In concluzie, nu se stie daca aceste masuri legislative propuse de Comisie vor fi respectate la nivelul fiecarui fumator din statele membre. Ramane de vazut care vor fi efectele dupa implementarea acestei masuri.