Intrebari pe care trebuie sa le anticipati in cadrul interviului
1. “Povestiti-mi
despre dumneavoastra”
Scopul: sa va introduca in atmosfera, sa afle de la dumneavoastra daca ar fi bine sa va angajeze sau nu. Sa descopere daca sunteti preocupat/a de ceea ce ati putea oferi organizatiei sau, dimpotriva, de probleme personale, care ar putea afecta performantele dumneavoastra. Sa afle cat mai multe lucruri despre formatia si experienta dumneavoastra.
Sugestii de raspuns: referiti-va, pe scurt, la experienta dumneavoastra in legatura cu postul respectiv si la calitatile pe care le aveti, mai ales cele relationale, de lucru in echipa si cele care demonstreaza stabilitate emotionala si un caracter echilibrat.
2. “Spuneti-mi cate ceva
despre experienta
pe care o aveti in acest domeniu”
Scopul: sa afle daca va veti putea indeplini atributiile pe care le presupune postul.
Sugestii de raspuns: daca aveti experienta in domeniu, descrieti in ce ocazie ati castigat-o si care sunt realizarile pe care le-ati avut. Daca experienta dumneavoastra apartine unor domenii inrudite, aratati ca sunteti interesat/a de postul respectiv si ca sunteti gata sa invatati. Daca nu aveti nici un fel de experienta in acest domeniu, descrieti calitatile si aptitudinile pe care le-ati demonstrat pana acum. Aratati-va foarte interesat/a de posibilitatile de formare profesionala la locul de munca.
3. “De ce vreti sa lucrati la noi?”
Scopul: sa afle ce stiti despre organizatie, ce va place si cat timp ati fi dispus/a sa ramaneti. Sa verifice daca educatia si experienta dumneavoastra rezoneaza cu cerintele si cultura organizatiei. Sa afle daca sunteti cu adevarat interesat/a sa contribuiti la prosperitatea acesteia sau sunteti doar atras/a de salariu, alte beneficii sau de prestigiul pe care il confera apartenenta la aceasta.
Sugestii de raspuns: relatati ce ati aflat despre organizatie. Daca e cazul, insistati pe reputatia acesteia (in ce priveste serviciile oferite, rentabilitatea, productia etc.) Mentionati efortul pe care l-ati facut ca sa obtineti informatii. Subliniati ca va place munca pe care ati face-o si ca aptitudinile dumneavoastra raspund cerintelor postului.
4. “Care sunt
punctele dumneavoastra tari?”
Scopul: sa descopere motivele pentru care ar fi bine sa va angajeze. Sa testeze cat de bine va cunoasteti. Sa afle daca aveti incredere in dumneavoastra si daca sunteti persoana potrivita pentru postul respectiv.
Sugestii de raspuns: mentionati ca, pe langa formatia si experienta pe care le-o puneti la dispozitie, aveti si alte calitati care sunt utile postului, cum ar fi: seriozitatea, entuziasmul, flexibilitatea si eficienta. Daca timpul va permite, dati exemple concrete.
5. “Dar punctele slabe ?”
Scopul: sa afle daca nu cumva lipsa
dumneavoastra de experienta sau de
formare profesionala, de aptitudini, de comunicare inter-umana, de capacitate de executie, de harnicie etc., v-ar face nepotrivit/a pentru post.
Sugestii de raspuns: Descrieti trasaturile dumneavoastra pozitive, asigurandu-va interlocutorul ca ati candidat in deplina cunostinta de cauza. De exemplu: “Parerea mea e ca e foarte important sa respecti termenele, sa-l satisfaci pe client… Am nevoie de multa rabdare, diplomatie si trebuie sa fiu foarte ferma pe pozitii, cand vad ca asta nu se intampla”. Descrieti-va unul dintre punctele slabe, care este oricum evident, si explicati care sunt factorii care
i-au favorizat aparitia. Nu uitati, cand vorbiti despre o trasatura negativa, sa o explicati imediat. Daca nu reusiti sa va gasiti nici un punct slab, puteti sa o spuneti.
6. “Ce v-ati propus,
pe termen lung, in viata?”
Scopul: sa afle daca veti ramane mai mult timp in organizatie, ce va doriti cu adevarat, care va sunt planurile de dezvoltare a carierei si daca proiectele dumneavoastra intra in rezonanta cu cele ale organizatiei.
Sugestii de raspuns: Referiti-va exclusiv la munca dumneavoastra, gandindu-va la organizatia la care candidati. Afirmati-va interesul si capacitatea de a va devota intru totul dezvoltarii acesteia.
7. “Puteti lucra in conditii de stres sau cu termene foarte stranse?”
Scopul: sa afle care e reactia dumneavoastra la stres si cum va afecteaza acesta capacitatea de munca.
Sugestii de raspuns: Dati cateva exemple de situatii stresante din trecut, cand lucrati in alta parte, din care sa reiasa capacitatea dumneavoastra de a lucra sub stres. Descrieti care ar fi, dupa dumneavoastra, o presiune normala pentru tipul de post pe care doriti sa-l ocupati. Daca nu puteti lucra sub presiune, mentionati alte calitati care pot compensa aceasta deficienta – de exemplu, minutiozitatea, punctualitatea, buna dispozitie etc. Adaugati ca preferati sa cunoasteti termenele dinainte, pentru ca munciti mai bine cand stiti cum stati.
8. “Ce ati face intr-o situatie
ca aceasta?”
(si vi se descrie o anumita situatie)
Scopul: sa evalueze capacitatea dumneavoastra de a rezolva probleme care apar pe neasteptate. Sa afle ce experiente asemanatoare ati avut. Sa descopere daca cunoasteti “regulile” si “politicile” companiei.
Sugestii de raspuns: Insistati pe faptul ca sunteti hotarat/a sa urmati aceste reguli si sa va consultati cu superiorul dumneavoastra, atunci cand e cazul. Descrieti o situatie din trecut, pe care ati rezolvat-o cu succes, alte situatii asemanatoare, experienta si calitatile de care v-ati folosit in aceste situatii.
Alte intrebari la care e bine sa va ganditi:
Ce calitati v-ar placea sa aiba un manager?
Cum va fixati obiectivele?
Cum va impartiti ziua?
Ce faceti in timpul liber?
De ce vreti sa va schimbati job-ul?
Ce va motiveaza (banii, atmosfera, prestigiul etc.)?
Daca ati putea schimba ceva in organizatie, ce v-ati dori mai mult?
Care ar fi ultimul lucru pe care l-ati alege?
Ce credeti ca puteti aduce companiei?
De ce credeti ca sunteti potrivit/a pentru acest post?
Daca am cere o referinta fostilor colegi/fostului manager, ce credeti ca ar spune despre dumneavoastra?
Ce salariu asteptati pentru acest post?
Pe o scala imaginara de la 1 la 10, unde
s-ar plasa munca, pentru dumneavoastra? De ce nu la 10?
Cum ati obtinut posturile anterioare?
De ce ati fost/nu ati fost promovata?
Preferati sa lucrati singur/a sau in echipa?
Daca n-ar trebui sa munciti, ce ati face?
De ce?
De ce aveti un salariu mai mic decat cel pe care l-ati dori?
Ce fel de decizii vi se par usor de luat?
Dati-mi un exemplu.
Dar cele dificile?
Cum va cheltuiti banii?
Ce alte ocupatii mai aveti?
si, mai ales:
Aveti niste intrebari pe care doriti sa ni le puneti?
Nu uitati ca un interviu nu consta doar intr-o serie de intrebari la care trebuie sa raspundeti. Prezenta dumneavoastra este la fel de importanta, ca si cea a interlocutorului. Este absolut necesar sa puneti si dumneavoastra intrebari, in primul rand pentru ca sa va faceti cunoscut/a mai bine, dar si ca sa cunoasteti mai bine organizatia si persoanele cu care veti lucra. Intrebarile dumneavoastra sunt foarte importante si interlocutorul abia asteapta sa le auda. Cateva sugestii:
Intrebari legate de post:
Cat de mare e departamentul/sectia/biroul in care voi lucra (ca numar de angajati, suprafata etc.)?
Exista un program de formare? Puteti sa mi-l descrieti?
Ce posibilitati de promovare voi avea?
Intrebari despre persoana/ele cu care veti lucra:
Cine va fi superiorul meu direct?
De cat timp lucreaza in organizatie?
Ce formatie si ce experienta are?
Intrebari despre organizatie:
Care este “filosofia” (cultura) organizatiei?
Care este planul de dezvoltare al acesteia?
Cati candidati sunt pentru acest post?