Introducerea plăţii defalcate a TVA va genera multe probleme pentru contribuabilii oneşti – analiză
Proiectul privind plata defalcată a TVA a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor săptămâna trecută. Guvernanţii ar dori ca măsura să fie introdusă de la data de 1 septembrie, insă consultanţii şi oamenii de afaceri au adus câteva critici legate de efectele ce ar fi provocate.
Mai exact, firmele şi instituţiile publice ar fi obligate să deschidă conturi distincte pentru încasarea și plata TVA, în lei și, după caz, în valută. Deținătorii nu vor putea retrage bani din aceste conturi, ci vor folosi fondurile exclusiv pentru transferul TVA, potrivit Digi 24.
Ideea este că plata TVA de către firme și instituții în alt cont decât contul de TVA al furnizorului/prestatorului ar urma să reprezinte contravenție și se sancționează cu „o amendă egală cu 50% din suma reprezentând TVA” virată în contul greșit. Cu aceeași amendă, 50% din sumă, ar urma să fie sancționată și „debitarea contului de TVA de către titular în alte condiții decât cele prevăzute de prezenta ordonanță în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017”.
În aceste condiţii, Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), formată din reprezentanți ai mai multor asociaţii ai investitorilor din ţara noastră, a tras câteva semnale de alarmă, în urma discuţiilor avute cu guvernanţii.
Potrivit specialiştilor CDR, măsura "va genera dificultăți de cash-flow majore pentru contribuabilii onești și blocaje operaționale semnificative pentru toate părțile implicate — trezorerie, instituții de credit și ANAF — și a solicitat consultarea prealabilă a Comisiei Europene și efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile și beneficiile aferente tuturor părților implicate".
CDR susține lupta împotriva evaziunii fiscale, dar "în măsură proporțională și fără a genera povară administrativă suplimentară", se arată în comunicatul citat de Agerpres.