Învață rostul banului din fragedă pruncie
Pe parcursul activităţilor, elevii au ocazia să primească la clasa vizită unor consultanţi voluntari din mediul bancar, care le explică de unde vin banii şi ce înseamnă un comportament financiar responsabil.
În ultimii ani, nevoia de educaţie financiară a devenit evidentă, într-un context economic internaţional marcat de o înţelegere redusă a serviciilor financiare. La nivel european, directivele Comisiei Europene recomandă introducerea educaţiei financiare în şcoli de la cele mai mici niveluri.
Astfel, la noi, elevii desfăşoară diverse activităţi şi experienţe din care află ce înseamnă gestionarea banilor, de ce este important să economisească, cum să aibă grijă de bugetul familiei şi alte noţiuni utile, pe care le descoperă lucrând în echipă sau implicându-se în familie şi în comunitate.
Citește și: Eficiența în vânzări: nu mai vorbiți, ci ascultați!
În funcţie de anul de studiu, elevii parcurg unul dintre modulele "Noi înşine" (pentru clasele 0-I), "Familia mea" (clasele I-ÎI) sau "Comunitatea noastră" (clasele ÎI-III). Toate clasele participante primesc gratuit un kit cu materiale educaţionale pentru elevi şi învăţător şi o serie de materiale auxiliare atractive, care îi motivează pe cei mici să fie activi şi să parcurgă lecţiile cu plăcere.
Fiecare modul include şi o componentă educaţională pentru părinţi care, prin intermediul unui chestionar, pot evalua cât de mult ating aspecte legate de administrarea banilor în discuţiile cotidiene cu copiii lor. Părinţii primesc sugestii de întrebări pe care le pot discuta cu cei mici, cum ar fi: "De unde vin banii? Când mergem la cumpărături, e important să avem o limita a cheltuielilor? Cum pot recompensă comportamentul chibzuit al copilului meu?".
Programele de educaţie financiară sunt oferite gratuit în şcoli în urmă parteneriatului dintre organizaţia JA România şi Raiffeisen Bank, ce a debutat în 2010 cu programul ABCdar bancar dedicat elevilor de liceu.