Invitație inedită la Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”
De ce o luptă? Deoarece, potrivit specialiștilor în domeniu și nu numai lor, în ziua de azi mulți tineri au o reținere în a merge la muzeu. Mersul la film, sau o ieșire la bere sunând uneori mai bine.
Tocmai pentru a ține…în viață acest muzeu de mare tradiție în România – și putem spune acest lucru, deoarece de numele fondatorului, Grigore Antipa (1867-1944) este legată, spre exemplu, expunerea pentru prima oară în lume a dioramelor – vitrine tridimensionale închise printr-un geam, în care speciile sunt prezentate pe categorii de habitate, în poziții naturale și proiectate pe un fundal pictat care sugerează peisajul în care trăiesc – în fiecare săptămână la acest muzeu se organizează expoziții interesante și evenimente. Excluzând tenta comercială implicită fără de care un eveniment atrage prea puțin atenția în lumea în care trăim, totul este construit pe ideea că toți avem ceva de învățat, chiar prin metode diatractive uneori.
Spre exemplu, de Halloween, agentia de publicitate Armada impreuna cu Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”, îi îndeamnă pe tineri să nu le fie frică să meargă la muzeu! Un simplu selfie cu Girafantoma – faimoasa girafă din fața muzeului fiind “costumată“ asigurând intrare gratuită la Antipa.
Un altfel de câștig
“De fapte o invitație spre mai bine, practic. Fiecare tânăr care ajunge în muzeu va fi mai bogat și odată cu el, vom fi și noi. E genul de câștig care nu se simte în portofel, ci în ceea ce ne definește pe noi ca oameni, iar asta e mai presus decât orice aspect material”, spune Aura Sorescu-Alboiu, Creative Director Armada.
„Mesajul pe care încercăm să îl transmitem tuturor este că în știință lucrurile nu trebuie să fie neaparat mereu foarte sobre; adesea este important să descoperim latura amuzanta a muncii de cercetător”, spune și Luis Ovidiu Popa, Director General Muzeul Național de Istorie Naturala „Grigore Antipa”.
Pentru cei care nu știu, sau poate au uitat, iată și câteva “date“ interesante despre unul dintre muzeele cele mai iubite de către bucureșteni și nu numai. În anul 1834 era fondat "Museul National" din București (mai târziu Muzeul Grigore Antipa) din inițiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica (1834-1842), marele ban Mihalache Ghica. El a fost și primul donator important al nou-înființatului muzeu, oferind instituției o colectie de 1.250 de monede grecești, romane și bizantine, o colecție de minerale, una cuprinzând 213 cochilii de moluște, plus un important numar de pești, păsări, mamifere și fosile. Tot dacă nu știați, cunoscutul entomolog Aristide Caradja (1861-1955) avea mania fluturilor. A realizat o colectie de lepidoptere de o mare valoare științifică, unică în lume, pe care a donat-o Muzeului "Grigore Antipa": peste 110.000 de exemplare, unele rare.