Iza Ghergu și Cornelius Zirbo – tineri soliști în Concertul Regal
Izabela Ghergu ‒ „Da, recunosc, nu pot trăi fără muzică!”
La numai 17 ani Izabela Ghergu este laureată a unor concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale de interpretare, cel mai recent obţinând Marele Premiu la Concursul Internațional „Eugen Coca” la Chișinău. Bursieră pentru a doua oară în cadrul programului Tinere Talente, Izabela a reușit să își achiziţioneze un violoncel şi să participe la concursuri şi cursuri de măiestrie. În prezent, este elevă la Colegiul „Dinu Lipatti” din București, la clasa de violoncel a profesoarei Ioana Stanciuc şi beneficiază şi de îndrumarea maestrului Marin Cazacu.
Izabela avea 7 ani când a început clasa I şi, odată cu aceasta, studiul violoncelului care a atras-o prin simplitate şi sunet: „A început ca o joacă, iar în timp a devenit un viciu.Da, recunosc, nu pot trăi fără muzică! Când sunt cu violoncelul meu, se creează o simbioză. Nu există «eu» sau «el», există doar «noi». E cel mai sincer mod prin care mă exprim, este calea prin care îmi deschid mintea, sufletul şi împărtășesc sentimente cu cei din jurul meu. Iubesc ceea ce fac.”
Cornelius Zirbo ‒ „Muzica poate transforma lumea, pentru că schimbă oamenii.”
Cornelius Zirbo studiază de anul acesta la Colegiul „Dinu Lipatti” din București, la clasa profesorului Octavian Lup, beneficiind şi de îndrumarea maestrului Marin Cazacu. Premiat la concursuri naționale și internaționale ‒ dintre care amintim premiul III la concursul internațional de violoncel „Antonio Janigro” din Poreč, Croația sau marele premiu câștigat la concursurile de interpretare instrumentală de la Zalău, Bistrița, Deva şi Sighetu-Marmației‒, Cornelius a obținut anul acesta trei premii I, şi premiul II la Concursul Internațional Young Virtuosos de la Sofia. Tânărul în vârstă de 16 ani a participat anul acesta, cu ajutorul bursei Tinere Talente, la cursuri de măiestrie interpretativă şi concursuri şi a reușit să își achiziționeze un toc pentru violoncel din fibră de carbon.
„Muzica pentru mine reprezintă cea mai profundă formă de exprimare a sentimentelor, stărilor şi trăirilor mele. Un înţelept spunea că muzica poate transforma lumea pentru că ea schimbă oamenii. Sunt perfect de acord cu el… de fapt acesta este scopul meu: muzica pe care o creez să schimbe ceva în sufletele oamenilor.”
„Muzica îmi ocupă cea mai mare parte a zilei. Cu muzica mă trezesc. În drumul meu spre școală, spre casă, mă deplasez din inerţie, deoarece toată atenţia mea se focusează asupra muzicii care iese din căștile conectate la telefon. La școală, în cea mai mare parte studiez discipline legate de muzică. După școală, studiez la instrument pentru a-mi dobândi siguranţa asupra repertoriului care îl abordez, în așa fel încât în ziua concertului să am o interpretare fără emoţii, de care să fiu mulţumit şi, cel mai important, să am o interpretare care să satisfacă așteptările publicului. În concluzie, muzica este viaţa mea şi nu m-aș imagina niciodată facând altceva în viaţă în afară de muzică.”
Veți concerta pe 25 octombrie pe scena Ateneului Român în cadrul Concertului Regal. Ce reprezintă această prezență pentru pentru voi?
Iza Ghergu: Faptul că vom concerta pe scena Ateneului în cadrul Concertului Regal reprezintă, cu siguranță, un pas foarte important în viața noastră artistică. Ne așteaptă o seară specială, din multe puncte de vedere, pe care nu o vom uita niciodată.
Cornelius Zirbo: Pentru mine este o mare onoare să fiu solist alături de Orchestra Fundației Principesa Margareta. Va fi ceva cu totul inedit și cu siguranță o experiență de neuitat. Nu am mai cântat până acum în circumstanțele acestea. Concertul din 25 octombrie este o rampă de lansare în cariera mea solistică.
Ce înseamnă bursa Tinere Talente pentru voi?
Iza Ghergu: Faptul că sunt bursieră a programului Tinere Talente este una dintre cele mai frumoase experiențe trăite până acum. Sunt bursieră a Fundației de doi ani, timp în care am reușit să îmi împlinesc un vis frumos: să am un instrument al meu – violoncelul, şi un arcuș performant. De asemenea, am participat la un masterclass de specialitate, susținut de violoncelistul Mihai Marica, la Sinaia. Acest lucru m-a ajutat foarte mult în progresul meu, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Tot cu sprijinul bursei „Tinere Talente” am reușit să particip la Concursul Internațional „Eugen Coca” din Chișinău, acolo unde am obținut Marele Premiu.
Cornelius Zirbo: Sunt bursier Tinere Talente pentru al doilea an. Această bursă reprezintă un mare ajutor, nu numai din punct de vedere financiar. Cu ajutorul Fundației am ajuns să cânt alături de alți instrumentiști de excepție din țară, de vârsta mea, în locuri unde nu aș fi avut acces fără acest ajutor. De asemenea, am ajuns să cunosc și să colaborez cu oameni extraordinari, să învăț din experiența unor maeștri consacrați, din diferite domenii artistice, în cadrul mentoratelor.
Am ajuns să fac parte din Orchestra Fundației Principesa Margareta a României în anul 2014, iar în acest an voi concerta ca solist alături de Orchestră. Am reușit să particip la masterclass-uri de violoncel, în țară şi în străinătate, dar și la concursuri de violoncel naționale și internaționale. De aceea, în proporție de 90%, rezultatele mele se datorează Fundației Principesa Margareta a României. Cu ajutorul bursei am reușit să-mi achiziționez un arcuș de calitate şi un toc de violoncel protector. Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără sprijinul Fundației.
Ce planuri aveți pentru viitor ?
Iza Ghergu: Plănuiesc să îmi termin studiile în țară şi să particip la masterclass-uri de specialitate în străinătate. Pe viitor aș vrea să cânt în formații de muzică de cameră şi în ansambluri orchestrale.
Cornelius Zirbo: Doresc să mă perfecționez ca violoncelist, pe zi ce trece, să studiez cât mai mult și cât mai eficient. Nu prea am planuri cu privire la ceea ce voi face ca violoncelist, sau la ce Universitate voi studia. Sunt însă convins că dacă acum îmi fac treaba bine şi mă îngrijesc de prezent, viitorul o să fie și el în regulă…
Câte pe ore/zi alocați studiului?
Iza Ghergu: Studiez în jur de patru ore, mai mult sau mai puțin, în funcție de programul din ziua respectivă.
Cornelius Zirbo: În jur de trei-patru ore, dar dacă sunt într-o perioadă cu mai multe concerte, concursuri etc… depășesc patru ore de studiu.
Cine este modelul vostru în plan artistic?
Iza Ghergu: Îmi admir profesorii. Cu siguranță, sunt un model pe plan artistic, dar şi personal.
Cornelius Zirbo: Octavian Lup, actualul profesor de violoncel.
Ce experiență oferită de Fundația Principesa Margareta a României, până în prezent, a însemnat mai mult pentru voi?
Iza Ghergu: Am avut parte de foarte multe experiențe frumoase. Atât tabăra de creație, cât şi întâlnirile de mentorat şi participarea în cadrul Orchestrei Fundației Principesa Margareta a României au fost deosebite. Am avut multe lucruri de învățat din fiecare, nu aș putea alege una singură.
Cornelius Zirbo: Tabăra de Creație de la Tescani a fost cea mai plăcută experiență de până acum ca bursier Tinere Talente. Totodată a fost și cea mai folositoare experiență. De pe urma ei, am fost cel mai câștigat.
Prof. Ioana Ștefania Stanciuc despre Izabela Ghergu
„[…] Viitorul Izabelei va fi cu siguranță proiecția experiențelor acumulate în toți acesti ani de formare, în care s-au clădit, treaptă cu treaptă, premisele unei cariere excepționale, presărate cu multe împliniri.”
Prof. Marius Hoca despre Cornelius Zirbo
„[…] „Sunt foarte optimist cu privire la viitorul lui în muzică, fiind ferm încredințat că îl voi vedea interpretând pe marile scene ale lumii.”
Despre Concertul Regal din 25 octombrie
Istoria Concertului Regal de strângere de fonduri începe în anul 2008 la Ateneul Român, cu ocazia aniversării Majestății Sale Regelui Mihai I, iar evenimentul are loc anual pe data de 25 octombrie. Evenimentul a strâns fonduri din sponsorizări, donații şi din vânzarea de bilete pentru a susține tinerii artiști de valoare ai României prin programul Tinere Talente.
Biletele pot fi procurate accesând www.fpmr.ro