Job de 4000 de euro la Uniunea Europeană: cum te pregătești pentru selecție și cum candidezi
„Candidaţii pot susţine fără ajutor testul de preselecţie. Însă, pentru a merge mai departe, ei au nevoie, în cele mai multe cazuri, să urmeze cursuri specializate ori să se pregătească foarte bine singuri, fiind vorba de un proces de recrutare ce durează în jur de nouă luni. În ceea ce priveşte cursurile, pe lângă informaţiile teoretice pe care le afli, asculţi şi sfaturile unui specialist, care predă de mai mult timp şi are experienţă în competiţiile europene”, spune Phil Gaskell.
Euroconcurs.ro oferă module de pregătire atât pentru pre-selecţie, cât şi pentru selecţie şi pentru . interviul direct cu angajatorii. Iată ce se va testa şi ce veţi învăţa în cadrul acestor seminarii:
Testele de pre-selecţie
• Verbal reasoning: în care se testează abilitatea verbală.
• Numerical reasoning: în care se testează abilitatea de calcul numeric.
• Abstract reasoning: în care se testează capacitatea de gândire abstractă.
• Situational Judgment: în care se testează cum te comporţi în anumite situaţii de lucru.
Pregătire pentru centrul de evaluare (assessment centre):
• Case study in the chosen field of competence: este un eseu scris care îţi testează cunoştinţele din domeniul în care ai aplicat, abilităţile de analiză şi sinteză, dar şi cele de comunicare scrisă.
• Structured interview: interviu cu specialist în resurse umane pentru a-ţi evalua motivaţia, personalitatea, punctele forte şi slăbiciunile, planurile de carieră.
• Oral presentation: prezentarea în faţa unui panel a unui anumit subiect pentru a-ţi testa abilitatea de a comunica într-o manieră persuasivă
• Group exercise: exercitiu realizat împreună cu alţi candidaţi în care evaluatorul se focusează pe evaluarea competenţelor care sunt cerute de EPSO
Coaching şi pregatire individuala pentru interviul pe care o să+l ai faţă în faţă cu angajatorul, dacă o să treci de celelalte probe
• Pregătirea unui Curriculum Vitae şi a motivaţiei: „În funcţie de profilul fiecărui candidat şi de competiţia pentru care aplică se scot în evidenţă punctele forte, cunoştinţele, experienţa şi abilităţile profesionale. Acest CV împreună cu motivaţia sunt un instrument foarte util de prezentare profesională în faţa recrutorilor şi trebuie să fie pregătite cu atenţie”, spune Alin Ghizăşan, managerul Euroconcurs.ro
• Coaching pentru interviul faţă în faţă: „Prin simulări şi filmarea performanţei se oferă o pregătire temeinică a tuturor aspectelor comunicării eficiente cu comitetul de selectţe (atât la nivel verbal, cât şi nonverbal). Te poţi astfel pregăti profesionist pentru a răspunde la toate tipurile de întrebări, inclusiv la cele neaşteptate”, adaugă şi Mihaela Stroe, trainer specializat în competiţiile UE.
Cum arată candidatul ideal pentru un post la Comisia Europeană:
• să aibă capacitatea de a analiza şi rezolva probleme;
• să comunice extrem de bine
• să fie o persoană flexibilă
• să deţină abilităţi de formare, dar şi de dezvoltare personală
• să fie un bun organizator şi să aibă capacitatea de prioritizare
• să poată colabora şi lucra în echipă
• abilităţi de leadership.
Cu cine vă puteţi pregăti pentru un astfel de job
Phil Gaskell
Specialistul a derulat cu success din 2003 seminarii de pregătire pentru Verbal and Numerical Reasoning, Abstract & Situational Judgement, Writing Skills şi despre cum să te pregăteşti pentru centrele de evaluare pentru angajaţii Uniunii Europene şi în ţări precum: Olanda, Italia, Spania şi România. Cursurile sale sunt foarte renumite şi apreciate mai ales că ele sunt organizate de către sindicatul Uniunii Europene Renouveau et Democratie, Phil fiind unul dintre puţinii traineri acreditaţi de aceştia să folosească teste reale din concursuri pentru seminariile sale. În plus, el predă cursuri de engleză de afaceri pentru numeroase organizaţii în Belgia. Are 30 de ani de experienţă de predare, atât în Anglia, cât şi în Belgia, unde locuieşte din 1991.
Dr Cristian Cârstoiu
Cristian Cârstoiu este absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti. Student fiind, şi-a început propria afacere în domeniul editorial şi al publicităţii, firma sa ajungând în numai câţiva ani printre cele mai importante edituri din România. Cariera ca trainer a început-o în 2006 alături de Achieve Global, una dintre cele mai mari companii de training din lume. În prezent asigură trainiguri şi cursuri de dezvoltare personală pentru programe de leadership organizational, comunicare, negociere şi vânzări, munca în echipă, managementul timpului, educaţie financiară şi principii de gândire structurată. În 2009 a urmat cursurile de formare ca trainer pentru pregătirea testelor psihometrice în cadrul University of Cambridge (Marea Britanie), iar în 2010 a absolvit cursul de formare a evaluatorilor din centrele de evaluare (Assesment Centers) organizat de Mediapost, Franţa.