Jocurile care îți stresează creierul pentru a-ți stoarce inteligența
Întreaga idee cu Smart Escape a apărut când Vlad a fost în Thailanda și a practicat acolo prima oară acest gen de activitate. „Apoi, în vara trecută am văzut la televizor niște știri despre jocurile acestea, în Budapesta. Acolo deja a fost o explozie de companii care oferă aceste jocuri, așa că am plecat acolo să mă joc”, spune Vlad. În Ungaria sunt peste 100 așa că a dorit să încerce cât mai multe și într-o zi a ajuns să joace și 10 astfel de jocuri de inteligență. „La ultimele nici nu mai jucam doar stăteam, jos să observ anumite detalii. Strigau organizatorii la noi să ne jucăm”.
Smart Escape a fost pus pe picioare în decembrie, anul trecut, dar primul joc care s-a jucat aici a fost în urmă cu 3 săptămâni. Acest business a fost pus pe picioare de Vlad Dumitrescu (31 ani), Dan Ioniță (35 ani) și Gabriel Niță (32 ani), împreună investind aproape 30.000 de euro.
Citește și: Răsvan Radu – Unicredit Ţiriac: Ai un mare handicap dacă ajungi la conducere prematur
Vlad este instructor de diving, așa explicându-se cum a ajuns și în Tailanda, loc în care ar fi dorit să se întoarcă dacă nu lansa Smart Escape. Acum, după ce a lansat jocul, nu prea mai are timp să se gândească la altceva. Își dorește doar ca afacerea asta să prindă la români la fel de bine pe cât prinde și în statele vecine. Gabriel este barman de meserie, ultimul lui job fiind în Italia. Dan este, în schimb, trainer și ține diferite cursuri de management.
Jocul presupune un anumit nivel de stres
Banii s-au dus în locație și redecorarea acestuia, modificările necesare pentru a face jocul cât mai interesant, iar cea mai mare parte a lor au fost investiți în “Pușcărie”. Pe lângă partea de joc numită Pușcărie, vor mai deschide alte două astfel de activități: Laboratorul și Securitatea. Cea din urmă, va fi inaugurată în săptămâna 16-22 martie, în timp ce Laboratorul va fi și el inaugurat undeva în luna aprilie, fiind amânat atât de mult pentru un grad ridicat de detalii și tehnologie.
Jocul Pușcăria are nevoie de 8 persoane, pe când în mod normal restul jocurilor permit maxim 5 jucători. Securitatea va avea 4 camere în joc, și la început vor juca doar 5 persoane, față de Puscărie care are 3 încăperi. În plus, Laboratorul va consta într-o singură încăpere mult mai mare în care vor fi închiși jucătorii.
„Deocamdată, vom proceda așa pentru că nu vrem să diminuăm calitatea jocului. Aceasta este genul de activitate de familie, dar corporatiștii sunt publicul nostru țintă”, afirmă el.
Extinderea afacerii, în viitorul apropiat
Prețul unei astfel de distracții variază în funcție de oră, de zi, dar și de numărul de persoane. „Începe de la 40 de lei și ajunge până la 65 de lei pe oră de persoană. Momentan, nu avem decât două astfel de jocuri pe zi, dar are putea ajunge și la 8 pe zi pe cameră, adică un total de 24 pe zi când vor fi toate funcționale”, povestește Vlad.
Dacă totul merge bine, cei trei tineri iau în calcul deschiderea unul astfel de joc și la Sibiu. Acest oraș este foarte bun pentru așa ceva pentru că are foarte multe pivnițe și beciuri, locații ideale pentru desfășurarea jocului. Și pentru găsirea locației din București le-a luat ceva vreme pentru că doreau un anumit spațiu care printre altele să poată fi modelat ușor dar și să inspire ceva frică.
În București, deja o astfel de extindere nu mai este de prisos pentru că există, la ora actuală, 17 astfel de afaceri, în timp ce în Sibiu sunt doar unul sau două jocuri. Încă nu știa ca au apărut și la noi, pentru că primele două de abia dacă au apărut anul trecut, potrivit spuselor lui.
Senzații ca-n The Saw
Legat la ochi, cu cătușele la mâini și legat de picioare cu lanțuri, așa începe jocul la Smart Escape, în secțiunea Pușcărie. Înghiți în sec, râzi, ușor nevrotic, știi că este doar un joc, dar în mintea ta s-ar putea adeveri cele mai urâte coșmaruri mai ales dacă ai văzut și seria filmelor Saw. Nu te bazezi doar pe inteligența ta, fiind un joc de echipă, toate atribuțiile sunt împărțite și abilitățile îți sunt puse la grea încercare, la fel în îndemânarea.
Fiecare încăpere este dotată cu butoane de panică. Deocamdată, încă nu a apăsat nimeni pe acestea de când s-a deschis afacerea. În momentul în care acest lucru se întâmplă jocul se termină și persoanele respective sunt scoase imediat din încăperi pentru a nu suferi anumite neplăceri.
Vlad povestește că la un moment dat, unul din jucători s-a panicat atât de tare încât a rupt anumite elemente de decor. Așa că dacă vă știți panicoși, mai bine stați acasă, pentru că astfel de jocuri s-ar putea să scoată ce-i mai rău din voi.