Jumătate dintre românii infectați cu viruși ransomware au plătit pentru date
„Amenințările cibernetice de tip ransomware, care vizează atât consumatori individuali, cât și companii, au făcut de 20 de ori mai multe victime la nivel mondial în ultimul an, față de anul precedent (prin blocarea dispozitivelor și solicitarea de recompense) și au depășit, în premieră, nivelul de 1.000.000 de mostre unice de viruși”, se arată într-un comunicat de presă al Bitdefender.
Utilizatorii sistemelor de operare Windows, Android, Linux și, în viitor, Mac OS riscă să li se blocheze dispozitivele mobile și conținutul acestora de către un virus de tip ransomware, care solicită o răscumpărare cu o valoare medie cuprinsă între 100 și 500 de dolari pentru deblocarea terminalelor criptate. Potrivit studiului, românii spun că ar plăti în primul rând pentru programele software din computer, urmate de documentele de serviciu și de fotografiile personale. Suma medie pe care ar fi dispuși să o plătească este de 550 de lei. Studiul mai arată că un sfert dintre respondenți nu știu sau nu au auzit de ransomware, iar 3% îl asociază cu alte produse sau servicii.
Specialiștii Bitdefender anticipează că versiunile din 2016 ale ransomware nu se vor mai limita la criptarea fișierelor și la solicitarea de recompensă, ci vor trece la șantajul utilizatorilor și amenințarea lor cu publicarea fotografiilor sau documentelor pe Internet, dacă recompensa nu este plătită.
Studiul iSense Solutions a fost realizat la comanda Bitdefender în România, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Germania, Franța și Danemarca, în cursul lunii noiembrie 2015, pe un eșantion reprezentativ de 1.906 respondenți. Marja de eroare pentru studiul de pe piața locală este de ±6,88%, la un nivel de încredere de 95%.