La Institutul Bancar Roman, un nou program de MBA
De ce ati ales aceasta denumire pentru programul pe care il coordonati, de ce “curs postuniversitar MBA”, in comparatie cu programele similare denumite simplu MBA?
Invatamantul postuniversitar se poate realiza prin: studii aprofundate de specialitate, masterat, studii academice postuniversitare, doctorat, studii postuniversitare de specializare si cursuri de perfectionare postuniversitare. Prin aceasta titulatura, am dorit sa subliniem categoria de cursuri postuniversitare pe care le oferim – Master in Business Administration.
Ce partener are Institutul Bancar Roman in acest program?
Programul este oferit sub egida City University (CU) din Bellevue, Seattle, Washington, Statele Unite, iar noi actionam ca reprezentanti ai CU in Romania. Noi am inceput colaborarea cu ei din anul 1998, tot pentru un program MBA, insa acum modul de derulare s-a schimbat, in sensul ca studentii, in programul actual, au posibilitatea intalnirii, in cadrul workshop-urilor lunare, cu instructori americani si profesori/specialisti de marca, recunoscuti in sistemul financiar-bancar din Romania. In perioada 1998 – 2001, programul era derulat mai mult in sistem distance learning, acum formula este mixta: lunar, cat dureaza fiecare modul, perioada de workshop este de 5 – 10 zile, restul fiind invatamant la distanta.
Care este stadiul programului? Cand incep inscrierile pentru noua serie?
Noi avem deja in derulare doua serii, altele doua – au finalizat in martie si, respectiv mai, iar cea de-a cincea serie a programului MBA o vom lansa in octombrie.
Vor interveni schimbari
si in numarul de locuri?
In general, pentru obtinerea unei bune calitati a procesului de invatamant, fiecare serie are in jur de 25 de locuri, tocmai datorita faptului ca vrem ca fiecarui participant sa i se poata acorda consultanta necesara de catre profesori; nu este un MBA la scara larga, ci unul in care se doreste o monitorizare atenta a participantilor si un feedback corespunzator.
Dat fiind faptul ca este realizat in colaborare cu Institutul Bancar Roman, se axeaza mai mult pe partea de management bancar?
Da, acest program MBA are specializarea de management financiar, ceea ce cuprinde evident si managementul bancar.
Organizati acest program numai pentru absolventii unor institutii de invatamant cu profil finante-banci sau aveti si un alt public tinta?
In program au acces toti absolventii de invatamant superior economic sau neeconomic, care doresc sa obtina o pozitie de top in institutia lor sau in cariera profesionala viitoare, urmarind bineinteles aceasta specializare de manager financiar. De exemplu, in seriile pe care le derulam sunt atat persoane care activeaza in sistemul financiar-bancar, cat si in cadrul unor firme de consultanta internationala, avocati, medici. In general, sunt persoane care detin functii de conducere si care considera ca, pentru buna desfasurare a activitatii lor, partea de management financiar este necesar sa fie aprofundata. In afara de diploma universitara, exista si conditia cunoasterii unei limbi straine. Inscrierea in program este conditionata de absolvirea unui test de limba engleza numit Accuplacer – online (pe baza unei parole obtinute de la City University). Zece dintre cursuri sunt predate de profesori americani, iar cinci de profesori/specialisti romani. Materialele de studiu si cursurile sunt in limba engleza, deci cunoasterea acestei limbi este esentiala pentru accesul in program. Manualele sunt cele pe care le foloseste City University. Examenele finale si lucrarile solicitate pe parcurs trebuie realizate in limba engleza, iar o copie a acestora se trimite la CU.
Ce cursuri aveti in plan?
Sunt 15 cursuri, fiecare curs dureaza o luna, iar durata totala este de 18 luni, luand in considerare si vacantele.
Cum sunt structurate cursurile?
Asa cum am precizat, in cadrul cursurilor exista o perioada de workshop, cuprinsa intre 5 si 10 zile, in functie de dificultatea cursului si de cerintele instructorului respectiv. Restul perioadei este invatamant la distanta, insa, chiar si in aceasta perioada, studentii pot avea acces la discutii sau lamuriri suplimentare cu instructorii via e-mail.
Cum a fost alcatuita programa de cursuri, de ce aceste cursuri si nu altele?
Programa este cea oferita de City University in Statele Unite si in celelalte tari unde ofera programe MBA cu aceasta specializare.
Este vorba de o predare mai degraba
teoretica sau practica?
Acest program a fost gandit cu o puternica parte aplicativa in cadrul cursului si a sistemului de notare. Rezolvarea unor studii de caz sau realizarea unor lucrari de cercetare, analize financiare, planuri de afaceri are o pondere mare in nota finala, pentru examenul final alocandu-se uneori doar o pondere de 15-20% din nota finala pentru curs.
Ce program au cursurile?
De regula, workshop-ul incepe in a doua saptamana a cursului. Sunt prevazute minimum de 30 ore de pregatire care sunt programate seara, intre orele 17.30 si 21.00 (luni – vineri), inclusiv sambata, sase ore, iar, daca e necesar, si saptamana urmatoare.
Ati spus ca acest program este oferit de CU in mai multe tari ale lumii. Cat costa in Romania?
Programul costa 4500 de dolari, practic 300 de dolari pe curs. Acesta este un pret special pe care l-a obtinut conducerea IBR pentru participantii nostri, tinand cont de faptul ca, pretul unui curs distance learning la CU este peste 600 dolari
Practic, ce vor sti sa faca absolventii in urma acestui program?
Ei isi dezvolta sau obtin abilitati in domeniul managementului financiar, nu numai la nivel teoretic, ci si practic. Acest lucru este sustinut si de faptul ca absolventi de-ai nostri fie au avansat in ierarhie in institutiile in care lucrau, fie au fost preluati de institutii mai importante. Prin absolvirea acestui program, se formeaza specialisti care pot activa in orice domeniu de activitate, pe posturile pentru care sunt necesare cunostinte temeinice de management financiar, cum ar fi pozitiile de director financiar, analist financiar sau consultant financiar.